Camera de Conturi Dolj a decis in urma cu trei zile sa-i dea pe mina Tribunalului pe mai multi angajati ai Primariei Craiova, printre care si trei directori de directii aflati in prezent in functii de conducere. Camera a cerut instantei sa-i oblige pe cei vizati sa returneze aproape doua miliarde de lei, bani publici pe care acestia i-ar fi platit in mod ilegal mai multor societati comerciale, dupa cum rezulta din controlul efectuat de inspectorii financiari in urma cu citeva luni, prezentat pe larg in paginile GdS. Pe lista celor care se vor prezenta in fata judecatorilor figureaza directorul executiv al Directiei Economico – Financiare, Nicolae Pascu, directorul executiv cu delegatie al Directiei Patrimoniu, Ovidiu Vanghelie, directorul executiv adjunct al Directiei Tehnice, Investitii si de Gospodarire Comunala, Sever Bordu, precum si mai multi functionari ai Directiei Taxe si Impozite.
Completul Camerei de Conturi a decis sa sesizeze Tribunalul Dolj pentru a-i obliga pe cei care au facut obiectul controlului din urma cu citeva luni sa returneze sumele presupus ilegale, platite mai multor companii care s-au ocupat anul trecut de lucrarile de investitii demarate de Primaria Craiova. In boxa acuzatilor au fost inclusi si mai multi functionari ai Directiei Taxe si Impozite care au reusit „performanta“ de a pierde la buget citeva sute de milioane de lei, sume prescrise din cauza faptului ca timp de cinci ani acestia nu le-au trimis datornicilor la bugetul local nici o somatie de plata.
Cea mai mare suma pe care ar trebui sa o plateasca din propriul buzunar unul dintre functionarii directiei este de 93,8 milioane de lei, ceilalti angajati acuzati de Camera avind de platit in medie 20 de milioane. In total, valoarea datoriilor pierdute de municipalitate ca urmare a prescrierii se ridica la 283 de milioane de lei, la care se adauga si dobinzile de peste 28 de milioane.
Sever Bordu – campion la acuzatii
Daca functionarii Directiei Taxe si Impozite s-ar putea considera norocosi ca au scapat atit de ieftin, problemele grave apar la celelalte departamente din primarie. Directorul Directiei Patrimoniu, Ovidiu Vanghelie, ar putea fi obligat de instanta sa plateasca impreuna cu trei subordonati 1,5 miliarde de lei, reprezentind plati ilegale catre Serviciul Public de Salubritate Craiova, la care se adauga dobinzi de penalizare de 66 de milioane, dupa cum rezulta din raportul inspectorilor financiari. Camera de Conturi ii cere lui Vanghelie sa returneze impreuna cu RAADPFL si trei functionari ai primariei alte 398 de milioane considerate de inspectori ca fiind plati ilegale. Numele cel mai des vehiculat in dosarul care va ajunge pe masa judecatorilor este insa cel al directorului executiv adjunct Sever Bordu. Acesta este acuzat ca anul trecut ar fi aprobat de doua ori plata unei sume de 24 de milioane de lei catre societatea de constructii Domarcons, 22 de milioane catre Ancorad si 20 de milioane catre Erpia, iar 83,9 milioane ar fi fost platite catre Cimoret pentru o lucrare cuprinsa deja in planul de baza. Totodata, Bordu ar fi aprobat plata a 1,5 miliarde de lei catre SCT Bucuresti, bani pe care aceasta din urma societate i-ar fi incasat pe baza unor preturi majorate nejustificat. Pe lista neagra a Camerei de Conturi figureaza, alaturi de Bordu, si directorul economic al primariei, Nicolae Pascu, cei doi avind de returnat peste 52 de milioane de lei reprezentind dobinzi si penalitati la un contract de 2,5 miliarde de lei pentru achizitionarea unei autocisterne. Inspectorii financiari ii acuza pe cei doi ca au dispus plata in avans a banilor in decembrie 2004, iar autocisterna a ajuns in curtea primariei abia pe 25 ianuarie 2005, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.
Acuzatii nu stiu despre ce e vorba
Contactati telefonic de GdS, cei trei directori au parut ca nu dau importanta procesului care urmeaza sa inceapa in perioada urmatoare. „Eu nu stiu despre ce e vorba. Inca nu am primit nimic de la Camera de Conturi“, a declarat Nicolae Pascu. „Nu am vazut raportul final. Eu doar am dat niste explicatii pe care mi le-au cerut cei de la Camera. O sa ma interesez, pentru ca pina acum la mine nu a ajuns nici un dosar, desi cred ca primarul Solomon il are“, a precizat, la rindul sau, Ovidiu Vanghelie. Cel mai in tema cu mersul lucrurilor s-a dovedit a fi Sever Bordu. Acesta a spus ca a facut deja o contestatie la concluziile raportului inspectorilor financiari pe care a depus-o la Tribunal. „O sa ne judecam in fata instantei. Pentru a judeca lucrurile corect trebuie mai intii efectuata o expertiza“, a declarat, sigur de el, directorul adjunct al Directiei de Investitii si Gospodarire Comunala.