3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCirnaciorii oltenesti si piinea in tast iau drumul Uniunii Europene

Cirnaciorii oltenesti si piinea in tast iau drumul Uniunii Europene

O data cu aderarea României la Uniunea Europeana, produsele traditionale românesti vor putea fi comercializate si in tarile UE. Pentru aceasta este insa necesara atestarea acestor produse ca fiind traditionale. In Dolj, singura marca inregistrata ca produs cu denumire de origine controlata (DOC) si protejata este Vinars Segarcea. Totusi, oltenii incearca obtinerea atestatului care sa certifice traditionalismul pentru mai multe produse din carne si de panificatie.


Produsele traditionale, fara conservanti, sint la mare cautare atit in tarile europene, cit si in România. 30-40% din produsele agroalimentare de pe piata româneasca fac parte din aceasta categorie. In ciuda acestui fapt, producatorii autohtoni nu pot sa eticheteze produsele drept „traditionale“ dupa bunul plac, ci trebuie sa astepte pina in momentul in care obtin atestarea de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Vestea buna este ca o data cu obtinerea atestatului, produsele vor putea fi comercializate si in UE. Si pentru ca producatorii trebuie impulsionati sa obtina aceasta atestare, MAPDR a organizat la inceputul lunii septembrie un seminar cu tema „Implementarea legislatiei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale“. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala (DADR) Dolj au participat, alaturi de reprezentantii altor cinci judete, la seminarul din Timisoara.


Bunatati oltenesti de „frunce“


La evenimentul din Timis, judetul nostru a fost reprezentat prin produsele unei singure firme craiovene de profil. Printre bunatatile oltenesti duse spre degustare s-au numarat: cirnaciorii oltenesti, salamul oltenesc Tudor, toba olteneasca si drob oltenesc. Si cum produsele din carne „cer“ si bunatati de panificatie, acestea au fost asortate cu „piine in tast“ si traditionalul praz. „Produsele prezentate de judetul Dolj au obtinut cel mai mare punctaj, fiind acceptate si nominalizate pentru a participa la prezentarea pe tara a produselor traditionale. Pina in prezent, delicatesele oltenesti au trecut prin doua comisii de acreditare, in 2004 si anul acesta, la Timisoara, urmind ca in cadrul evenimentului de la Bucuresti, din perioada 24-26 octombrie, sa se decida daca produsele oltenesti indeplinesc conditiile impuse de MAPDR“, a declarat Vali Gorgoteanu, sef birou Implementare Programe, Politici de Piata si Acreditarea Economica din cadrul DADR Dolj.


Atestarea traditionalitatii, conditionata de lipsa conservantilor


Produsele traditionale se diferentiaza de alte produse prin modul de preparare si compozitie. Conform Ordinului 690/2004, elaborat de MAPDR, produsul traditional trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale si sa prezinte o compozitie traditionala (sau un mod de productie care reflecta un procedeu tehnologic de prelucrare traditional). In plus, acest produs trebuie sa se distinga in mod clar de alte produse similare apartinind aceleiasi categorii. „Aparitia pe piata româneasca a produselor atestate ca traditionale ii da posibilitatea consumatorului sa aleaga produsele care nu contin aditivi“, a afirmat Vali Gorgoteanu. In timpul negocierilor de pina acum, reprezentantii români au obtinut recunoasterea si protectia pe piata europeana a mai multor denumiri de origine si geografice pentru anumite tipuri de bauturi (palinca, tuica, vinars) si produse alimentare (din lapte sau carne, de panificatie si fructe procesate). Pina la data integrarii României in UE, pot fi insa inregistrate mai multe marci românesti. De aceea, atit la nivel national, cit si local este necesara o inventariere a produselor agroalimentare traditionale pentru a stimula apoi declararea acestora ca Denumiri de Origine Controlate si Protejate (DOC). Atestarea produsului se face in baza unui caiet de sarcini inaintat MAPDR de catre reprezentantii DADR Dolj.


Produse oltenesti care ar putea fi comercializate in Europa din 2007


– Cirnaciorii oltenesti


– Salamul oltenesc Tudor


– Toba olteneasca


– Drob oltenesc


– Piine in tast


– Vinars Segarcea este singura marca din Oltenia inregistrata ca produs cu denumire de origine controlata (DOC) si protejata

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU