2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenia, în topul statisticilor despre șomaj: Dolj și Mehedinți - județe campioane

Oltenia, în topul statisticilor despre șomaj: Dolj și Mehedinți – județe campioane

În Dolj, rata șomajului a urcat în această vară la 8,86% (Foto: Lucian Anghel)
În Dolj, rata șomajului a urcat în această vară la 8,86% (Foto: Lucian Anghel)

După primele șase luni ale anului, județele Dolj și Mehedinți ocupau locul cinci pe țară la rata șomajului. Pe locurile șase și șapte se află județele Gorj și Olt. În august, rata șomajului a crescut în Dolj. Se observă că zonele mai sărace au cei mai mulți șomeri. Iată care sunt localitățile în care lipsa locurilor de muncă a făcut ca numărul de șomeri să dețină un loc important în numărul total al forței de muncă. 

Datele statistice arată că județele Olteniei se află pe unele dintre primele locuri pe țară, în ceea ce privește rata șomajului calculată la șase luni de la începutul acestui an. Potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, rata șomajului în luna iunie 2017 la nivelul întregii țări a fost de 4,2% în raport cu populația activă civilă totală, față de o rată a șomajului de 4,7% în luna iunie 2016. Cea mai mare rată a șomajului s-a înregistrat în județul Vaslui (10,3%), urmat de Teleorman (9,8%), Galați (9,7%), Buzău (9,4%). Pe locul cinci pe țară se situează la egalitate județele Dolj și Mehedinți, fiecare cu o rată a șomajului de 8,5%. Urmează în clasament alte județe din Oltenia, Gorjul pe locul șase, cu o rată a șomajului de 6,9% și Olt pe locul șapte, cu o rată a șomajului de 6,7%. Statistica ne informează că urmează în clasament județele Ialomița (6,3%), Bacău (5,9%) și Dâmbovița (5,6%). Se observă că în județele cu cea mai mică dezvoltare economică, unde se creează puține locuri de muncă, există cea mai mare rată a șomajului. În Vâlcea s-a înregistrat o rată mai mică a șomajului de 4,3%.

Unde s-a înregistrat cel mai mic șomaj din țară

Potrivit datelor publicate de Statistică, cele mai scăzute rate ale șomajului au fost în municipiul București (1,6%), precum și în județele Arad (1,3%), Timiș (1,1%) și Ilfov (1,0%). Se observă că județele cu cea mai mare dezvoltare economică și în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă în ultimii ani au acum cea mai mică rată a șomajului. Se spune că dacă locuiești în București, Arad sau Timiș sau alte județe mai dezvoltate din punct de vedere economic doar dacă nu vrei să muncești nu îți găsești un loc de muncă. În partea de vest a țării sunt concentrate foarte multe parcuri industriale, unde chiriași sunt diverse firme cu investitori de peste graniță, care activează în România.
La nivelul întregii țări, numărul șomerilor înregistrați la sfârșitul lunii iunie 2017 era de 364.600 de persoane, în scădere cu 46.800 de persoane față de finele lui iunie 2016.

Între timp, în Dolj iar a crescut numărul șomerilor

Anii anteriori, Doljul se situa pe primul loc pe țară, cu cea mai mare rată a șomajului. Însă numărul șomerilor și rata șomajului au evoluat în timp, în sensul scăderii, iar în această vară au urcat din nou.
Potrivit datelor publicate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, în luna iunie, când rata șomajului era de 8,5% erau înregistrați în județ 23.452 de șomeri. În luna august a acestui an, conform datelor publicate de AJOFM Dolj, numărul de șomeri a crescut la 24.353 de persoane, iar rata șomajului a crescut la 8,86%. Cu o rată în creștere a șomajului încă nu se știe pe ce loc pe țară se mai afla Doljul la finele lunii august, pentru că ANOFM nu a publicat până acum statisticile pe luna respectivă, la nivel național.

Șomeri mulți, locuride muncă puține

În statisticile publicate de AJOFM Dolj se observă că, la finele lunii august, există localități din Dolj în care o mare parte a persoanelor apte de muncă au îngroșat rândurile șomerilor. În unele localități, lipsa locurilor de muncă este dramatică. S-a ajuns la situația în care 40,52% din populația unei comune, cu vârste între 18 și 62 de ani, să fie înregistrați în rândul șomerilor. Cei mai mulți dintre ei sunt neindemnizați. Potrivit datelor de la AJOFM Dolj, în comuna Catane, ponderea șomerilor în populația stabilă este de 40,52%, fiind cel mai mare procent pe județ. În comuna respectivă, din 1.039 de persoane cu vârste între 18 și 62 de ani, 421 sunt șomere. În comuna Vela, din 993 de persoane cu vârstă de muncă, 368 sunt în rândul șomerilor. Înseamnă că 36,86% din populația activă stabilă a comunei îngroașă rândurile șomerilor.
În Caraula, ponderea șomerilor a ajuns la 30,69%, astfel că din 1.414 locuitori cu vârstă între 18 și 62 de ani, 434 sunt șomeri.
În orașe și municipii, șomajul este mai mic decât în mediul rural. Potrivit datelor publicate de AJOFM Dolj, în Craiova ponderea șomerilor în numărul populației stabile cu vârste între 18 și 62 de ani este de 0,88%, fiind înregistrați 1.839 de șomeri, dintr-o populație stabilă de 208.600 de persoane. Pondere mai mare a șomerilor se regăsește în orașele Bechet, Segarcea și în municipiul Băilești (5,2%).

Localități doljene cu cea mai mare pondere a șomerilor*
Localități doljene cu cea mai mare pondere a șomerilor*

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS