4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe faci când te inundă vecinul?

Ce faci când te inundă vecinul?

Pagube produse de inundație într-un apartament din blocul H2
Pagube produse de inundație într-un apartament din blocul H2

Craiovenii care locuiesc la bloc se confruntă frecvent cu problema inundării locuinței, de cele mai multe ori de către vecinul de deasupra. Este și cazul unor proprietari din blocul H2 din cartierul 1 Mai, care au fost inundați de vecinul de la etajul trei și i-a afectat până și pe locatarii de la parter și nu este pentru prima dată când aceștia sunt păgubiți. Situația celor afectați este îngreunată de faptul că apartamentul de unde provine inundația este ocupat de chiriași, iar administratoarea Asociației de Proprietari „Victor Gomoiu“, din care face parte blocul H2, a fost anunțată, dar nu a venit să constate pagubele produse și să încheie un proces-verbal de constatare.
Sunt situații în care vecinii sunt cooperanți, își recunosc vina și problema se rezolvă pe cale amiabilă. În caz contrar, între colocatari încep adevărate scandaluri și singura rezolvare este acțiunea în instanță a vecinilor de rea-credință. Cei păgubiți trebuie să solicite sprijinul celor de la asociația de proprietari care sunt obligați să vină la fața locului, să constate și să întocmească o constatare care îi poate servi proprietarului pentru despăgubiri sau dacă își acționează vecinul în instanță. Reprezentantul asociației, fie că este președintele, un membru din comitet sau administratorul, trebuie să vină în blocul cu pricina ca să constate care este cauza avariei și să încheie un proces-verbal de constatare. Prezența acestuia este necesară pentru că inundația poate fi cauzată de o defecțiune la instalația comună a blocului sau la instalația dintr-un apartament. Dacă inundația a fost provocată de instalația din apartamentul vecin, proprietarul trebuie să o repare de urgență, iar dacă este defectă instalația comună, trebuie să permită accesul unui instalator, pe care îl aduc cei de la asociație. Legea asociațiilor de proprietari nr. 230/2007 spune: „Dacă proprietarul unui apartament ori spațiu sau oricare altă persoană care acționează în numele său provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spațiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligația să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparații“, art. 17. La articolul 18 din aceeași lege se spune: „În cazurile în care în clădirile de locuințe unul dintre proprietari sau chiriași împiedică, sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalți proprietari ori chiriași, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanței să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum și plata daunelor“.

Ce trebuie să facă proprietarul care a fost inundat

Cel păgubit, dacă are apartamentul asigurat, poate să solicite și prezența asigurătorului care constată, la rândul său, pagubele.
Reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova explică care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze proprietarul a cărui locuință a fost inundată. „Proprietarul care a fost inundat, dacă este acasă și constată paguba, trebuie mai întâi să ia toate măsurile ca să stopeze distrugerea, iar apoi să ia legătura cu vecinul și să încerce să se înțeleagă cu el pe cale amiabilă. Dacă vecinul nu este la domiciliu, va fi contactat de proprietarul păgubit sau de cei de la asociație. Orice persoană care este plecată mai mult timp din locuință este bine să indice la asociație o persoană de contact și, eventual, să lase cheia de la locuința respectivă, pentru cazuri de urgență. Când locatarul păgubit apelează la cei de la asociație, indiferent că găsește un reprezentant al proprietarilor sau un angajat, acesta trebuie să vină să constate, pentru că inundația poate să fie de la proprietatea comună, și atunci răspunde asociația. Dacă este de la o proprietate privată, tot el trebuie să încheie un proces-verbal de constatare. Asociația este obligată să vină pentru că, dacă vecinii nu se înțeleg, păgubitul merge în instanță și această constatare îi este necesară acolo. Mai nou, foarte mulți proprietari își asigură apartamentele și acel proces-verbal îi este necesar păgubitului pentru firma de asigurări, care se îndreaptă împotriva celui care a provocat paguba. Din partea asociației poate veni orice reprezentant sau un salariat. În lege se spune: „Comitetul urmărește comportarea în timp a clădirii și ia măsuri de îndreptare acolo unde s-au produs evenimente deosebite“. Dacă cei de la asociație refuză să vină sau să încheie acest proces-verbal, eu, ca proprietar păgubit, pot să mă duc să sesizez la Serviciul coordonare asociații din cadrul Primăriei Craiova, pentru că, așa cum spuneam, legea îi obligă să vină, să constate, să-i sprijine pe locatari“, a declarat Ion Pătrulescu, reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
În situația de față, proprietarul inundat dacă are cunoștință că apartamentul vecin este închiriat fără un contract legal are la îndemână posibilitatea de-a sesiza Administrația Finanțelor Publice. O chirie nedeclarată, chiar şi de o sută de lei, este de ajuns să-i aducă proprietarului de drept al apartamentului dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS