Complexul Energetic Oltenia (CEO) spune „pas“ furnizorului de căldură al Craiovei și anunță că nu intenționează să fuzioneze sau să preia actuala societate de termoficare deoarece aceasta se află în stare de insolvență. „Nu se pune problema ca societatea CE Oltenia SA să preia SC Termo Craiova SRL, aflată în stare de insolvență“, a precizat Elena Zamfir, purtător de cuvânt al CEO. Pentru a continua furnizarea căldurii și a apei calde în această iarnă craiovenilor, Complexul este interesat mai degrabă să se asocieze cu o nouă societate, dar mai înainte caută să stabilească oportunitatea „unei asocieri în vederea furnizării serviciului de alimentare cu energie termică“. Drept urmare, Termo va fi lăsată să moară, adică dusă în faliment, și se va merge mai departe cu o societate nouă, în care Consiliul Local Craiova și Complexul vor fi acționari. „Am avut o discuție cu conducerea CEO, chiar domnul primar a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei și cu conducerea CEO în care se solicita să se gândească înființarea unei noi societăți cu acționari primăria și CEO. Fie că este vorba de SC Termo Urban SRL, fie că va fi vorba de ADI Termis. Se va discuta la nivel de CEO, se va face un studiu și undeva la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie vom avea cu certitudine un răspuns. Ce se va întâmpla cu Termo este dificil de prevăzut. Chiar dacă se face o nouă societate, dumnealor își vor duce la bun sfârșit încasarea datoriilor conform planului de reorganizare. CEO a cerut un studiu de impact dacă este fezabilă înființarea unei noi societăți și în ce condiții, care sunt costurile. Trebuie văzut – pentru că vor prelua o parte din angajați, mijloacele de inventar – ce costuri de infrastructură sunt, se vor gândi dacă vor face contorizare pe verticală. Este necesar acest studiu că altfel în doi ani terminăm și această societate“, a precizat Stelian Bărăgan, viceprimarul municipiului Craiova.
Ca să ajungă la o concluzie, Complexul a cerut o analiză de risc și un studiu tehnic, pentru a stabili oportunitatea unei asocieri în vederea furnizării serviciului de alimentare cu energie termică (serviciu de utilitate publică), care se află în curs de evaluare.
Cu toate acestea, în afară de reprezentanții CEO, cei care vor decide în privința formei de asociere sau orice alt parteneriat dintre Complex și noua societate sunt acționarii.
„Aprobarea oricărui tip de parteneriat, asociere, participațiune a CE Oltenia la capitalul social al unei alte societăți intră în competența Adunării Generale a Acționarilor“, a mai precizat Elena Zamfir, purtător de cuvânt al CEO. Acționariatul Complexului este compus la această dată din statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, cu 77,15% , Fondul Proprietatea SA – 21,56%, Electrocentrale Grup SA – 0,84% și Închidere și Conservare Mine – 0,44% din acțiuni.
Preluare respinsă de Fondul Proprietatea
Încercări de preluare a SC Termo (pe atunci regie) de către CEO au mai fost și în perioada anilor 2012-2013. S-a convenit la acel moment ca Termo Craiova să fuzioneze cu CEO prin absorbție. Preluarea nu s-a realizat, deși a avut girul Consiliului Concurenței, pentru că Fondul Proprietatea, ca acționar la compania energetică, s-a opus.
Căldură, doar la cerere
În prezent, în Craiova se desfășoară probele la cald. „Am început probele la cald, nu sunt probleme la nivel de municipiu. Trei zile sunt probe, dacă după această perioadă avem trei zile consecutiv, în intervalul 18.00 și 6.00, temperaturi exterioare de 10 grade și sub 10 grade Celsius, continuăm furnizarea agentului termic. În caz contrar, craiovenii primesc căldură doar la cerere, pentru că suntem ținuți de normele legale. Cert este că nu va rămâne nici o asociație fără căldură. În acest moment primesc energie termică doar unitățile de învățământ și cele sanitare“, a mai precizat viceprimarul Craiovei.