„Banii nu au miros“ a spus un împărat roman când a decis să pună taxă pe folosirea pișoarelor. În același mod acționează și reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL, care au impus o taxă de un leu pentru fiecare intrare la toaletele din Piața Centrală și din Piața Brazda lui Novac. Comercianții care își desfășoară zilnic activitatea aici sunt nemulțumiți, deoarece, dacă merg de câteva ori pe zi la baie, ajung să plătească lunar până la 80 de lei. Nu același lucru se întâmplă în celelalte piețe din Craiova, unde toaletele nu au fost modernizate, susțin cei de la Piețe.
Comercianții din Piața Brazda lui Novac au ajuns să-și facă nevoile prin grădinile blocurilor din preajmă ori în recipiente pe care le țin în dubițele cu marfă, sau, în cel mai fericit caz, să meargă la toaletă pe la magazinele din vecinătate. Acest lucru se întâmplă tot mai des de când SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a introdus taxa de un leu pentru WC-ul care deservește piața. Persoanele care își comercializează aici produsele sunt revoltate, deoarece, spun ele, „merge să dai un leu o dată, de două ori“, dar dacă ești nevoit să mergi zilnic de trei-patru ori și chiar mai mult, nu prea îți dă mâna. Chiriașii SC Piețe consideră că societatea, care a introdus taxa pe WC de la începutul acestei luni, ar putea să facă o derogare pentru comercianți. „Sunt angajatul unei firme, societatea pentru care lucrez a închiriat un stand în hala pieței din Complexul Baba Novac. De la începutul acestei luni ne-am trezit că la intrarea la toaletă trebuie să plătim o taxă de un leu. Explicația, HCL nr. 333/31.08.2017, stă scrisă pe un afiș. Conform acesteia, tariful de folosire a grupului sanitar este de un leu intrarea. Taxa trebuie s-o plătească toată lumea, chiar și cei care vând în piață și care plătesc deja o taxă zilnică de închiriere, și se aplică ori de câte ori mergi la toaletă. Sunt persoane care nu își permit aceste costuri, poate vinzi ceva sau poate nu vinzi nimic. Eu, ca angajat, voi suporta zilnic această taxă din buzunar. Vine iarna, este frig, și fiecare persoană va trebui să meargă la toaletă de câteva ori pe zi. Am făcut o socoteală aproximativă, în treizeci de zile voi cheltui pe toaletă între 60 și 80 de lei. Hotărârea este o anomalie, deoarece proprietarul locației închiriate trebuie să asigure locatarului această facilitate, fără alte costuri“, a spus Leontin Coica.
Comercianții cred că este exagerat să dai un leu de fiecare dată când mergi la toaletă. Ei susțin că în contractul încheiat cu Piețele nu este nici o clauză în acest sens și că acest serviciu trebuie inclus în chiria sau taxa pe care o plătesc societății.
„Nu este bine! Eu plătesc chirie, de ce să mai plătesc și pentru WC? Consider că nouă, celor care plătim taxe, ar trebui să ne dea o legitimație, bilete să dea celor care sunt în trecere. Fie că vând legume și fructe afară, fie că vând în hală, toți plătesc. Eu am bonurile aici, le arăt soției, că în loc să iau o pâine sau un kilogram de roșii îi dau la WC“, a declarat Mircea Bârzanu.
Același lucru se întâmplă și în Piața Centrală, recent modernizată. Nici nu s-a dat jos schela de pe clădire că a și fost introdusă taxa de folosire a toaletei. Leul se plătește indiferent dacă este o persoană în trecere sau un comerciant care stă uneori mai mult de opt ore în piață ca să-și vândă marfa.
Reprezentanții SC Piețe și Târguri SRL spun că sunt îndreptățiți să ceară această taxă, mai ales la toaleta din Piața Centrală, pentru că aceasta a fost modernizată pe bani grei. „La toaleta din Piaţa Centrală s-a făcut o investiţie care se ridică la circa 25.000 de lei numai în ceea ce priveşte modernizările din interior. Au ieşit nişte toalete aşa cum trebuie, chiar mai moderne decât cele din sediul societăţii noastre. Investiţia a fost făcută cu personalul nostru şi continuă zilele acestea prin lucrări la acoperiş şi la faţadă“, a declarat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri SRL, Adrian Dinu.
Un leu pe intrare, fără nici o derogare
Reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL susțin că taxa de un leu se aplică fără nici o derogare atât în Piața Brazda lui Novac, cât și în Piața Centrală.
„Tariful stabilit de Consiliul Local este de un leu pentru fiecare intrare. Nu se face nici o derogare pentru nimeni, nici măcar pentru angajaţii SC Pieţe. S-a luat în discuţie o asemenea derogare pentru comercianţi, dar nu s-a găsit nici o soluţie, din mai multe motive. În primul rând, cu ani în urmă s-a încercat să se dea derogare, prin acordarea unei legitimaţii de intrare, dar soluţia nu s-a dovedit viabilă pentru că posesorii lor le împrumutau oricui le cerea. Pe de altă parte, nu au putut fi găsite criterii de acordare a unor astfel de legitimaţii. Spre exemplu, există societăţi comerciale cu zeci de angajaţi, care vând prin rotaţie în piaţă. Cui să dăm astfel de abonamente la WC? Există comercianţi care plătesc trei lei pe zi ca să-şi vândă produsele în piaţă. Ce facem, le dăm şi lor? Sau unii vin şi stau câte doi sau trei la o singură masă. Plătesc taxă pentru o singură masă, dar vând mai mulţi – soţ, soţie, copii. Ce facem în cazul ăsta, le dăm la toţi sau doar celui care figurează în acte că a închiriat masa? Că aşa ar fi normal, ca să nu facem discriminări. Nu mai spun de cazul celor care au magazine pe terenuri private din Piaţa Centrală. Ei nu plătesc către SC Pieţe nici un fel de chirie. Şi ei ar vrea derogare. În cazul lor ce facem?
După cum vedeţi, situaţia este foarte complexă, de aceea s-a luat decizia să se aplice la toaletă aceeaşi taxă pentru toată lumea. La fel şi cu accesul în parcarea cu plată, nici acolo nu facem derogări, nici pentru angajaţii primăriei, nici pentru cei ai Pieţelor, pentru nimeni“, a explicat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.
Fără taxă la WC-urile nemodernizate
În schimb, în piața din Valea Roșie, comercianții pot folosi fără nici o îngrădire toaleta pusă la dispoziție de SC Piețe. Aici nu se percepe taxă de intrare, pe motiv că WC-ul nu a fost modernizat. La fel de „norocoși“ sunt și comercianții din piața de la Ciupercă. Acestora li s-a pus la dispoziție o toaletă ecologică, ea fiind racordată direct la rețeaua de canalizare a orașului. În concluzie, pentru că și-a secat visteria cu modernizarea toaletelor din unele dintre piețele orașului, SC Piețe și Târguri Craiova SRL taxează pe oricine le folosește.
Conform declarațiilor reprezentanților DSP Dolj, legea obligă SC Piețe să pună la dispoziția comercianților toalete, dar nu specifică dacă acestea trebuie să fie de folosință gratuită.
„Legislația în vigoare, Ordinul MS Nr. 976 din 16 decembrie 1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, prevede la art. 72: «Pieţele alimentare din localităţile care dispun de reţele de apă şi de canalizare vor fi prevăzute cu WC public cu compartimente separate pentru femei şi bărbaţi»“, a explicat dr. Ştefan Popescu, funcţionar la DSP.