2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiFenta lui Dragnea sau dezastru anunţat oficial?

Fenta lui Dragnea sau dezastru anunţat oficial?

În ziua în care Liviu Dragnea a îngropat legea pensiilor şi impozitul zero pentru salariile mai mici de 2000 de lei a izbucnit concomitent scandalul taxei de solidaritate. Nu ştiu dacă a fost o coincidenţă sau un plan bine gândit, habar n-am, însă cu toţii putem constată câteva efecte simple. Se voreste azi mai mult despre taxa de solidaritate decât despre păcălirea pensionarilor. Or, taxa de solidaritatea afectează în mod direct angajatorii, un public care în procente semnificative nu votează oricum cu PSD.

În schimb, au avut grijă că publicul lor, pensionarii şi cei cu venituri mici, să fie perfect ecranat mediatic. Cu puţine excepţii, mai toţi au sărit pe taxa de solidaritate, în loc să lovească în plin PSD-ul că a renunţat la o măsură care afeteaza milioane de oameni. Am realizat abia joi seară că lui Dragnea şi Tăriceanu le convine de minune să bată câmpii toată ţară despre nouă taxa.

L-aţi văzut pe liderul ALDE scos frumos la tablă, explicând că taxa de solidaritate nu e o nouă taxa ci o contribuţie pe care patronii vor trebui să o plătească? Aţi mai remarcat, poate, că ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, n-a fost prins de presă cu nouă taxa, ci a anunţat-o singur, de bună voie, ba s-a oferit să vină cu detalii de câte ori a fost solicitat, contrariind la maxim pe toată lumea care nu prea înţelege mare lucru. Toate acestea arată că ei VOR să se discute despre taxa. Nu fug de subiect, nu-l îngroapă cum procedează cu legea pensiilor, dimpotrivă. Alt detaliu semnificativ: din informaţiile HotNews.ro, nici premierul Tudose, nici altcineva de la vârful guvernului nu ştia că ministrul Mişa va anunţă public nouă taxa. Cum aşa? S-a decis de unul singur un amărât de ministru să detoneze în spaţiul public un subiect atât de delicat, cu implicaţii majore asupra imaginii guvernului, fără să se consulte în prealabil cu şefii lui din guvern? Sau poate a luat verde de la Dragnea, pe linie de partid.

Ei nu pierd nimic din afacerea asta, dimpotrivă, scapă basma curată de un subiect foarte incomod – trântirea modificărilor la legea pensiilor – şi oferă publicului o gumă de mestecat: taxa de solidaritate. Ba mai mult, arată alegătorilor PSD – pensionarii şi cei cu venituri mici – cât de mult le poartă grijă, dar cum opoziţia de dreapta şi presă ostilă se opun ideei de solidaritate. Capitalişti veroşi, propagandă mincionasa. Nu vrem mai mulţi bani pentru pensionari la buget, dar ăştia refuză. Repet, nu cade nimeni în conspiraţii, n-am nici o proba că cineva a clocit un plan de intoxicare a populaţiei, dar acestea sunt faptele. Nu spun că PSD a aruncat pe piaţă o fumigenă în mod intenţionat pentru a acoperi un potenţial incendiu, dar în final scandalul îngropării legii pensiilor aproape că nu se mai vede de ceaţă taxei de solidaritate. Or, Guvernul şi PSD au ridicat în ultimele nouă luni un orizont de aşteptare uriaş, vorbind în fiecare luna despre faptul că legea pensiilor va fi modificată cel târziu în octombrie 2017. Au scris asta negru pe alb şi în programul de guvernare, ministrul muncii Olguţa Vasilescu s-a lansat într-o campanie personală la televiziuni anunţând zilnic cum din toamna se va pogorî laptele şi mierea peste pensionari. (Vezi aici zecile de declaraţii publice pe tema legii pensiilor făcute de Dragnea şi de Vasilescu). Altfel spus, aproape 5,2 milioane de oameni au fost traşi pe sfoară la modul grosolan, fără că Dragnea, Vasilescu şi PSD să plătească preţul politic corect pentru marea înşelătorie electorală. Când un partid o comite atât de grav, când îşi bate joc de propriul electorat în asemenea hal, este de neînţeles de ce opoziţia nu exploatează la maxim acest moment, de lasă puterea să scape atât de uşor.

N-are nimeni aşteptări de la televiziunile lor, care plâng zilnic pe umerii pensionarilor şi săracilor, iar acum i-a abandonat cu cinism, spălandu-le creierul cu bazaconii despre Soros şi statul paralel. Dar ceilalţi? Ceilalţi de ce-i lasă pe Dragnea şi Tăriceanu să scape atât de ieftin? Este cel mai mare chix dat până acum la guvenare, din perspectiva strict electorală? Publicul lor e prea puţin interesat de justiţie, de taxe noi pentru angajatori sau de măsuri economice, dar pensionarii cu siguranţă sunt azi puţin derutaţi. Ce s-a întâmplat? De ce nu mai curge mierea promisă? În treacăt fie spus, nu l-a taxat nimeni pe Dragnea pentru explicaţiile revoltătoare despre motivul pentru care ar fi renunţat să adopte modificările la legea pensiilor în acesta sesiune. Liderul PSD a spus că ar fi descoperit abia acum sute de mii de nedreptăţi în sistem şi că nu se pot rezolva aşa peste noapte. Cum e posibil? Cum se poate să vândă gogoaşă asta cu atâta nonşalanţă, când partidul sau e la guvernare din 2012, cu o paranteză de un an, iar azi suntem în 2017? Cum e posibil să pretinzi că te-ai prins abia azi cum e cu legea asta, când Olguţa Vasilescu a anunţat-o gata finalizată de zeci şi sute de ori până acum?

S-ar putea să fi realizat că nu au bani nici măcar pentru punctul de pensie mărit anul viitor şi că până şi creşterea respectivă trebuie acoperită dintr-o taxa suplimentară la buget. La fel de bine însă este posibil că realitatea să fie mult mai prozaică, iar Dragnea şi guvernul PSD să fie pur şi simplu incompetenţi şi de rea-credinţă. Au admis, în fine, cu subiect şi predicat, că nu-şi pot îndeplini promisiunile de campanie, că au nevoie disperată de bani la buget şi că singură lor prioritate, şi că singurul subiect pe care se concentrează cu adevărat în această toamna, este căsăpirea justiţiei. Vezi aici explicaţiile lui Cristian Pantazi. Nici marea eliberare din închisori, nici faptul că în societate revin sute şi mii de hoţi, violatori şi alţi borfaşi mari şi mici nu se mai vede prea bine în norii de fum ridicaţi în ultimele zile.

Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS