Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova va fi gata până la sfârșitul anului, urmând ca din primul trimestru al anului viitor aici să se efectueze primele intervenții chirugicale. Cel puțin așa au susținut, săptămâna trecută, cardiologii SJU și autoritățile județene care au finanțat acest proiect și care au vizitat noua clădire. Medicii au precizat că investiția se adresează tuturor pacienților din Oltenia și că activitatea în clinică va începe cu operațiile mai simple – coronarografii, dilatări de vase coronare, după care, cu ajutorul unei echipe de medici de la Târgu Mureș și a unor cardiologi aduși de la București, să se efectueze și intervențiile minim invazive pe cord deschis.
Investiția de 13 milioane de lei demarată de Consiliul Județean (CJ) Dolj în august 2014, privind construirea unei Clinici de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară la Craiova, se apropie de final. Autoritățile județene și constructorii au dat asigurări că partea de clădire va fi gata până la sfârșitul anului, e drept cu doi ani mai târziu decât trebuia (și din cauza repetării de patru ori a licitației pentru angiograf, fapt ce a ținut în loc construcția), urmând ca activitatea efectivă să demareze aici din primăvara anului viitor. „Visăm de 15 ani să facem chirurgie cardiovasculară la Craiova și vom face. În sfârșit, vom lucra într-un mediu civilizat, contemporan și profesionist. Există și un proiect de chirurgie cardiovasculară semnat zilele trecute, un proiect transfrontalier, prin care la cei 3,5 milioane de olteni cărora li se adresează noua clinică adăugăm și 300.000 de bulgari, care vor putea să se trateze aici“, a spus Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. „Este un vis care se apropie de îndeplinire, să avem un centru de cardiologie modern în Craiova adresat pacienților care suferă un infarct miocardic, pentru care era nevoie de o intervenție chirugicală, dar care erau nevoiți să meargă în alte centre universitare din țară. Acum, problemele lor vor fi rezolvate aici“, a completat Constantin Militaru, medic primar cardiolog în cadrul spitalului județean.
Clădirea Clinicii de Cardiologie Intervențională dispune de 25 de paturi, saloanele, toate cu grup sanitar propriu, fiind în așa fel dotate „încât să se poată interveni în orice moment asupra bolnavului“, după cum susțin medicii, de un bloc operator cu două săli de operații, de un izolator, de zone de supraveghere și terapie intensivă și de o sală pentru angiograf. La etajul doi există o pasarelă de 74 de metri care asigură legătura cu clădirea principală a spitalului, dar care are o ramificație și către Unitatea de Primiri Urgențe, pentru ca transferul pacienților să se realizeze în cele mai bune condiții. „Nu o să ne vedeți că plimbăm bolnavul cu targa prin curtea spitalului, din clinică la Terapie sau de la Urgență la clinică. Transferul se va face prin acea pasarelă, direct unde este nevoie“, mai spun medicii. Clinica are circuite separate pentru deșeuri, pentru personalul medical și pentru bolnavi, iar pereții de la blocul operator sunt detașabili, pentru a se putea interveni în orice moment în spatele lor dacă apare vreo problemă, fără a mai fi nevoie să spargi zidul. Fiecare sală de operație este dotată cu două console mobile, una pentru medicul anestezist, cu toate gazele medicale necesare, cealaltă pentru chirurg.
Ce intervenții chirurgicale se vor face într-o primă etapă
Chirurgia cardiovasculară nu va începe dintr-o dată la Craiova. Managerul spitalului județean, Bogdan Fănuță, a explicat că „pentru început s-a decis să fie rezolvate problemele extrem de urgente, adică infarctul miocardic acut, edemul pulmonar, insuficiența cardiacă, ce se pot realiza prin montarea de stenduri, prin dilatații, prin scoaterea cheagurilor de sânge din vasele coronariene“. „Dat fiind faptul că milioanele de euro nu se găsesc așa pe toate drumurile, am făcut o propunere să lucrăm cu două viteze. Prima, să realizăm angiografii, adică tot ce înseamnă partea de urgență, urmând ca în etapa a doua, o dată cu dotarea celor două săli de operație, să se facă și chirurgie cardiovasculară, cu sprijinul echipei de la Târgu Mureș“, a mai spus Fănuță.
Acesta a făcut referire la faptul că, deși noua clinică este, poate, cea mai modernă din țară, încă nu sunt bani pentru dotarea la cele mai înalte standarde a ambelor săli de operație. Una dintre săli va fi dotată cu bani obținuți printr-un proiect european demarat de CJ Dolj, prin care au fost atrași 750.000 de euro. „Este vorba de dotările minime pentru o sală. Pentru ambele săli, dotările cele mai înalte ar ajunge la circa patru milioane de euro. Dar asta nu înseamnă că nu vom putea să începem activitatea“, a explicat managerul SJU. „Din momentul în care se montează angiograful, sperăm să obținem repede și autorizație de la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare – n.r.), pentru că noi putem să fim gata cu totul și să nu avem încă autorizația. Dacă clădirea se va termina până la sfârșitul anului, noi avem achizițiile făcute pe tot ceea ce însemnă restul echipamentului, adică monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de ventilație, dializoare, defibrilatoare, așa că toată aparatura va veni până atunci. Va rămâne să vedem ce înseamnă autorizări, echipele de doctori, iar activitatea efectivă să înceapă în primul trimestru al anului viitor“, a precizat Bogdan Fănuță.
217 coronarografii și 136 de stenduri montate în ultimele șase luni
Șeful Clinicii de Cardiolgie, Octavian Istrătoaie, a dezvăluit că se cunoaște echipa de medici de la Târgu Mureș care va veni la Craiova pentru a pune umărul la intervențiile chirurgicale pe cord deschis ce se vor face aici în etapa a doua, echipă care va fi completată, pe parte invazivă, cu personal de la Spitalul Militar din București, de unde au fost deja recrutate și angajate persoane. „Pentru început vom face coronarografii, dilatări de vase coronare, iar în viitorul apropiat sperăm să facem și intervenții minim invazive, în colaborare cu acea echipă «hard team», formată din chirurg intervenționist și cardiolog, care ar rezolva și cazurile complexe. În prezent, în spital se fac coronarografii și se montează stenduri. Din luna mai și până acum au fost făcute 217 coronarografii și au fost montate 136 de stenduri. Începuturile au fost făcute în clinică, numai că activitatea va continua și aici“, a mai spus Istrătoaie.
„Eu sper să dezvoltăm cu timpul și un capitol la care noi suferim, se numește electrofiziologie (ramură a fiziologiei care se ocupă cu studiul manifestărilor electrice ale organelor și țesuturilor – n.r.), de aceea tot insist să creștem și în acest domeniu, pentru că salvează foarte multe vieți“, a adăugat acesta. Chiar dacă se va da în folosință noua clădire, Clinica de Cardiologie care funcționează la etajele 3 și 4 ale spitalului își va menține activitatea ca și până acum, iar prin cardiologia intervențională și chirurgia cardiovasculară care vor debuta la Craiova de anul viitor „se dorește ca orașul să devină un centru regional de rezolvare a urgențelor cardiovasculare majore“, după cum au menționat cardiologii craioveni.