5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj66 de cazuri de muncă „la negru“ depistate de ITM anul acesta

66 de cazuri de muncă „la negru“ depistate de ITM anul acesta

ITM Gorj continuă verificările până la final de an
ITM Gorj continuă verificările până la final de an

Zeci de cazuri de muncă „la negru“ au fost descoperite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj de la începutul anului şi până în prezent. Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr total de 933 de controale, din care 876 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj, a declarat că în perioada amintită au fost depistați 39 de angajatori care utilizau munca „la negru“, având 66 de persoane fără forme legale de angajare, din care 12 femei şi un tânăr sub 18 ani. Au fost aplicate 38 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare. Valoarea amenzilor a fost de 580.000 de lei. La un angajator verificat au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, documentele fiind transmise spre cercetare procurorilor. Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane „la negru“ desfăşurau activitate în următoarele domenii: construcţii, comerţ, zootehnie, spălătorii auto, exploatarea lemnului, patiserii, cafe-baruri, fast-food, coafură etc.

Somaţi să încheie contracte pe opt ore

În timpul verificărilor, angajatorii au fost, de asemenea, somaţi să le încheie angajaţilor contracte de muncă pe opt ore şi nu pe o durată mai mică. În plus, Compartimentul Control Relaţii de Muncă, pentru neregulile constatate, a aplicat 294 de sancţiuni contravenţionale la 243 de angajatori persoane juridice, dintre care 251 sunt amenzi în valoare totală de 995.500 de lei, şi 43 de avertismente. Pentru neregulile constatate au fost dispuse un număr total de 2.291 de măsuri angajatorilor controlaţi. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; netransmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, şi neînmânarea către salariat a unui exemplar la contractului individual de muncă anterior începerii activităţii.

Activităţi de prevenire

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, a mai declarat că în perioada următoare inspectorii de muncă vor desfăşura activităţi de prevenire. Amenzile în cazul în care sunt depistate persoane fără forme legale de angajare sunt foarte mari. Romanescu a mai spus că sancţiunile sunt primite atât de firme, cât şi de persoanele găsite fără documente de muncă. Şeful ITM Gorj a precizat că amenzile sunt atât de mari încât anumite firme riscă să se închidă, din acest motiv. „Nu este indicat să folosească munca fără forme legale pentru că riscurile sunt foarte mari. Dacă este vorba de agenţi economici mai mici, atunci amenda poate echivala cu încetarea activităţii“, a menţionat George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS