A trecut mai bine de o lună și jumătate de la începerea acestui an școlar și elevii din Dolj nu au primit deocamdată pachetele cu rechizite în care aveau caiete, pixuri, stilouri și truse de geometrie. În aceste condiții, la unele școli din județ s-a apelat la sprijinul părinților cu posibilități materiale sau la asociații care derulau campanii ce au ca temă sprijinul elevilor, pentru reducerea abandonului școlar. Rechizitele donate nu sunt suficiente, mai ales în localitățile în care sunt peste 400 de elevi care așteaptă aceste pachete.
Mii de elevi din județul Dolj provin din familii cu posibilități materiale reduse, care nu își permit nici măcar rechizitele școlare. De exemplu, pentru anul școlar anterior, 17.820 de copii au beneficiat de pachete cu caiete, pixuri, stilouri, radieră și truse de geometrie. Anul acesta însă, aceste rechizite nu au mai ajuns. Deși se anunțase că se vor acorda și fonduri europene printr-un proiect pentru a crește valoarea pachetelor, în cele din urmă s-au alocat doar bani de la Ministerul Educației. Ca în fiecare an, licitația este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. De această dată s-au alocat 284.672 de lei și anunțul a fost publicat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice – n.r.) pe 15 septembrie, iar firmele au avut la dispoziție timp până pe 25 septembrie. În competiție au intrat patru firme, respectiv SC Flying Impex SRL din Baia Mare, care a ieșit din cursă pentru că nu a depus documentele, SC Paperland SRL din Unirea, SC Paper Print Invest din Brăila și firma Dolex Com din Vâlcea, care a câștigat licitațiile și în anii anteriori. Deocamdată, licitația nu s-a terminat, comisia solicitând lămuriri suplimentare firmei Dolex, care a venit și de această dată cu prețul cel mai mic. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că decizie o vor lua abia la începutul săptămânii viitoare. „Vom analiza din nou ofertele și este posibil ca la începutul săptămânii viitoare să ne pronunțăm asupra acestei licitații. Apoi va urma perioada în care firmele au posibilitatea de a face contestații și de asta depinde foarte mult de termenul în care se vor livra“, a precizat Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct și președintele comisiei de licitație.
Au fost copii care nu aveau pe ce să scrie
Pentru acest an școlar, conform datelor publicate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, se vor acorda 12.581 de pachete cu rechizite școlare, cu aproape 5.000 mai puține decât anul trecut. Localitățile cu cele mai multe solicitări sunt Bistreț, Filiași, Sadova, Amărăștii de Jos, Argetoaia, fiind sute de elevi care așteaptă să primească aceste pachete. Solicitări sunt pentru elevii din Craiova și chiar și la unități școlare cum ar fi Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Odată ce a sunat clopoțelul, grija rechizitelor a căzut în sarcina părinților care au dorit să doneze bani sau a asociațiilor, fiind și copii care nu aveau pe ce să scrie. La Școala Filiași, de exemplu, managerul a apelat la sprijinul asociației de părinți. „Copiii cred că au mai avut caiete și din anii anteriori, pentru că au fost și pachete cu șase – șapte caiete și cred că au mai avut de acolo. Într-adevăr au fost și copii care au spus că nu au pe ce să scrie și am apelat la sprijinul asociației de părinți din școală. Am avut cred că zece astfel de situații excepționale, în care a fost nevoie să se cumpere caiete pentru copii. Noi sperăm să vină cât mai curând. Zilele trecute am dat o nouă situație cu elevii care au nevoie de aceste pachete“, a spus Alin Mondescu, directorul Școlii gimnaziale Filiași. Și la Amărăștii de Jos sunt foarte multe cereri. 479 de copii îndeplinesc condițiile pentru a primi rechizite școlare, unii provenind din familii fără nici un venit. „Avem și copii care provin din familii fără nici un venit, cele mai multe situații fiind în satul Ocolna. La începutul anului școlar a fost însă o asociație care derula un program prin care acorda pachete cu rechizite școlare. Ceea ce am primit am încercat să împărțim echitabil. Așteptăm să vină și rechizitele de la minister. Avem 479 de cereri, din care cele mai multe sunt clasele a II-a și a IV-a -164, clasele a VI-a și a VII-a -136 și la clasa a VIII-a – 144. Deocamdată, copiii scriu pe ceea ce au primit, folosesc și un caiet la două discipline“, a precizat Ramona Marcu, managerul Liceului din Amărăștii de Jos. Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că nu pot estima termenul când elevii vor primi pachetele cu rechizite.