Schimbarile permanente in legislatia care reglementeaza activitatea functionarilor publici au produs haos si au dus la situatii macabre. Actele normative aflate in vigoare ii obliga practic pe functionarii publici sa-si doreasca sa le moara sefii sau sa iasa la pensie cit mai repede. In caz contrar, isi pot lua adio de la avansarea intr-o functie si implicit de la un salariu mai mare. Situatia absurda in care se zbat zeci de mii de angajati ai statului a fost dezbatuta miercuri in cadrul unei conferinte de presa organizate de Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, care reprezinta interesele functionarilor publici din mai multe domenii printre care finante, administratie locala, vami, munca, pensii, trezorerie sau asistenta sociala.
De hibele sistemului legislativ s-au lovit recent sapte medici din Dolj care lucreaza in cadrul Directiei de Protectie a Copilului. Desi au urmat cursuri platite din buzunarul propriu, cadrele medicale nu au reusit cu nici un chip sa devina medici specialisti pentru ca diplomele obtinute nu le-au fost recunoscute. „In mod normal, diplomele pe care le-au obtinut trebuia sa le dea dreptul sa avanseze pe post“, a declarat Ringo Damureanu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL). In acelasi cerc vicios instituit de cadrul legislativ actual au intrat si asistentele medicale a caror singura vina a fost aceea ca si-au dorit sa devina asistente principale, si nu oricum, ci platind bani grei pentru a urma cursuri de specialitate. La fel ca in cazul medicilor, diplomele obtinute nu le-au fost recunoscute. „Functionarii publici nu au mai avansat in ultimii sase ani, de la intrarea in vigoare a Legii 188/1999, deoarece actul normativ prevede in mod special ca promovarea pe o functie superioara are loc numai daca aceasta devine vacanta prin decesul celui care o ocupa, pensionare, transfer sau mutare. Noi cerem guvernului ca avansarea si profesionalizarea sa se deruleze continuu pe toata perioada in care functionarul activeaza in institutie“, a precizat presedintele FNSAL.
Functionarii tineri fug de administratie
Pentru ca actuala legislatie duce la deprofesionalizarea functionarilor, dupa cum sustin sindicalistii, autoritatile centrale s-ar putea confrunta cu un exod in masa din partea tinerilor angajati in institutiile de stat. O contributie importanta la dezertarea „singelui proaspat“ din administratia publica ar putea-o avea si salariile mai mici cu pina la 50% decit media pe economie sau interdictia de a desfasura alte activitati remunerate in afara serviciului. Procesul inceput in urma cu doi, trei ani continua incet, dar sigur, un exemplu elocvent in acest sens fiind Consiliul Judetean Dolj, de unde functionarii tineri „migreaza“ catre sectorul privat, atrasi de salariile mai mari si de posibilitatea dezvoltarii unei cariere. „Tinerii din administratie nu stau mai mult de trei-patru ani in postul respectiv. S-au angajat ca functionari publici pentru ca nu au experienta in munca“, a declarat Andreea Ivanescu, vicepresedinte al Sindicatului Administratiei Publice Dolj. Nu numai functionarii publici se simt dezavantajati de actualul sistem de salarizare. Conform spuselor sindicalistilor, personalul contractual, care nu are statut de functionar, primeste un salariu lunar de aproximativ trei milioane de lei, suma care depinde insa de toanele sefului ierarhic al institutiei in care lucreaza. Grila de salarizare actuala se incadreaza intre un plafon minim si unul maxim, ceea ce duce la discrepante mari de venituri intre persoane cu aceeasi calificare, angajate in institutii diferite. „Problema mare este ca maximul reprezinta dublul minimului“, a precizat Damureanu, situatie in care o persoana angajata ca personal contractual poate primi salariu dublu sau injumatatit, in functie de cum este vazuta de seful sau. „De aceea propunem o grila de salarizare fixa pentru a elimina arbitratriul“, a adaugat presedintele FNSAL.
Guvernul, dat in judecata de sindicalisti
Daca in privinta cresterii salariilor functionarilor guvernul mai poate trage de timp, acesta se vede nevoit sa ia in serios actiunea in instanta depusa de Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, din care fac parte si majoritatea sindicalistilor doljeni. Alianta a dat in judecata actualul executiv pentru a abroga o hotarire de guvern promovata de fostul cabinet in ultimele zile de guvernare, potrivit careia functionarii publici erau obligati sa lucreze mai multe ore peste program patru zile pe saptamina, inclusiv simbata. „Programul a fost aplicat in majoritatea institutiilor publice fara consultarea sindicatelor, pina acum dovedindu-si ineficienta totala“, au declarat la unison sindicalistii. Procedura de chemare in judecata a guvernului a fost initiata la Curtea de Apel Bucuresti, dar aceasta a dispus judecarea ei de catre Curtea Constitutionala.