Magistratii de la Judecatoria Craiova considera ca un act pe care un notar nu l-a autentificat deoarece una dintre parti nu este de acord cu clauzele prevazute in actul respectiv este perfect valabil. Judecatorii, in speta Anamaria Florea, de la Judecatoria Craiova, a autentificat printr-o hotarire judecatoreasca un eventual contract de intretinere, trecind peste vointa unei batrine. Adica printr-o sentinta (nr. 3523/13.04.2005) a constatat ca un formular de la un birou notarial care nu poarta stampila, semnatura si autentificarea notarului este valabil.
Craioveanca Virginia Petrescu a fost data in judecata de cei carora dorea sa le lase prin testament toata averea. Familia Alexandru si Cordelia Teutan a obtinut, in anul 2001, printr-un testament, acordul batrinei de a le lasa o garsoniera situata pe strada Paltinis. Numai ca, in anul 2003 ei au incercat sa incheie cu testatoarea un contract de intretinere, femeia nefiind de acord, fapt care a determinat-o sa nu se prezinte in fata notarului. Prin urmare, familia Teutan a ramas cu un exemplar de contract de intretinere neautentificat. Virginia Petrescu nu a avut insa liniste. Ea a fost data in judecata chiar de beneficiarii testamentului, care voiau sa obtina cu orice chip averea. Suparata de cele intimplate, batrina a revocat primul testament si s-a hotarit sa faca un al doilea testament unor rude prin alianta, familia Aurica si Emilia Picu. Dupa moartea batrinei, in urma cu sase saptamini, intre familia Picu si Teutan a izbucnit un adevarat conflict, ambele disputindu-si dreptul de proprietate asupra garsonierei din strada Paltinis si aceasta din cauza unei decizii proaste date de un judecator, dupa cum sustine Emilia Picu. Contactat, presedintele Judecatoriei Craiova, Robert Condurat, nu comenteaza solutia data de subalterna sa, indemnindu-i pe cei care se considera lezati sa urmeze calea legala.
Doua testamente
In timpul vietii, Virginia Petrescu din Craiova a vrut sa lase averea unei familii, care sa o ingrijeasca si sa se ocupe de „cele necesare existentei, iar la deces ma vor inmorminta si vor suporta cheltuielile ocazionate cu inmormintarea mea“. In anul 2001 s-a hotarit sa faca un testament prin care sa-si lase intreaga proprietate, o garsoniera situata pe strada Paltinis, familiei Teutan Alexandru si Cordelia. Actul a fost autentificat in fata notarului public si a ramas valabil pina cind batrina s-a razgindit si a cerut in mod expres revocarea. Vointa i-a fost indeplinita Virginiei Petrescu in anul 2004, cind printr-un certificat autentificat la notar s-a finalizat revocarea. Vazind ca batrina nu-i mai agreaza si ca din aceasta cauza pot pierde bunurile promise, beneficiarii testamentari au incercat sa incheie cu aceasta un contract de intretinere, numai ca nu au avut sorti de izbinda. In acelasi an, in care a revocat testamentul, Virginia Petrescu a facut cel de-al doilea testament, de aceasta data finilor sai, familia Picu Emilia si Aurica. A mers din nou la notar si pe 15 noiembrie 2004 au autentificat inscrisul. In acest an, in luna august, batrina a decedat, eveniment care a declansat un adevarat razboi intre cele doua familii, ambele considerindu-se mostenitori ai garsonierei de pe strada Paltinis.
Ultimul testament este valabil
Reprezentanti ai Camerei Notarilor din Craiova (cabinet notarial Gheorghe Ciovica) declara ca razboiul dintre cele doua familii este nefondat, deoarece ultimul testament al Virginiei Petrescu este valabil, aceasta fiind regula in domeniu. Prin urmare, familia Picu este in prezent proprietarul de drept al imobilului cu pricina, deoarece, din cele declarate de notari, ultima expresie de vointa a testatorului este si cea valabila. Adica, daca ar exista zece testamente, cel valabil este ultimul, chiar daca acela care le-a facut s-a razgindit intre timp si a renuntat la ele. Aceasta renuntare poate fi explicita, adica apeleaza la un notar si printr-un inscris anunta ca nu-si mai lasa averea in miinile unor persoane. Dar are si posibilitatea sa renunte, fara sa le spuna beneficiarilor testamentari.