Unii dintre craiovenii care și-au montat repartitoare de costuri sunt nemulțumiți. În urma unui sondaj realizat de Gazeta de Sud, în care i-am rugat pe craioveni să-și exprime opinia față de avantajele sau dezavantajele contorizării consumului de căldură cu repartitoare de costuri, cele mai multe voturi au fost pentru desființarea repartitoarelor. Subiectul generează controverse mari, iar oamenii sunt nemulțumiți, se cred neîndreptățiți și acuză firmele de repartitoare de abuzuri și de lipsa transparenței. Locatarii sesizează nereguli mari și neconcordanțe între repartitoarele din apartamente și contoarele generale, montate la subsolurile blocurilor. 64% din totalul celor care au votat au fost pentru desființarea repartitoarelor și 36% pentru păstrarea acestora. „Nu este o chestie bună, nu aduce beneficii. Furnizorul de căldură facturează consumul după citirile contoarelor din subsol. Cei cu repartitoare închid pentru a nu plăti facturi mari la căldură, cantitatea de energie circulă în rețea și îi încarcă pe ceilalți din bloc. Termo când facturează ține cont de ce înregistrează contorul general. La noi în asociație mai sunt trei blocuri cu repartitoare, fiindcă așa au ales proprietarii“, spune Marin Bobu, președintele Asociației de proprietari nr. 37 Craiovița Nouă. În schimb, sunt asociații de proprietari care au renunțat definitiv la aceste repartitoare de costuri, nemulțumirea proprietarilor față de aceste echipamente fiind principalul motiv. „În asociația noastră, nici un bloc nu mai are repartitoare de costuri. În momentul în care a expirat contractul cu firmele în domeniu, noi am renunțat la aceste echipamente. Cauza, nemulțumirea proprietarilor față de modul de funcționare al acestora“, afirmă Corina Ciucu, administrator la Asociația de proprietari nr. 9 Lăpuș-Argeș. Printre motivele invocate de cei care au renunțat se numără costul mai mare comparativ cu apartamentele unde nu sunt montate astfel de dispozitive, precum şi faptul că blocul nu se încălzeşte uniform şi astfel apare igrasia.
Repartitoarele de costuri instalate la nivel de apartament sunt însă păstrate de alte asociații de proprietari din Craiova pe motiv că în acest fel își gestionează corect consumul de energie. „Din cele 19 blocuri, câte sunt în asociația noastră, 14 au în continuare repartitoare de costuri. Prea puține au renunțat la aceste aparate de costuri. Noi colaborăm cu Techem și nu avem probleme“, spune Tudor Viziru, președintele Asociației de proprietari nr. 7 Rovine.
Diferența dintre proprietarii care sunt la paușal și cei cu repartitoare este că cei dintâi nu sunt motivați să facă economie. Ei plătesc consumul de căldură în funcție de SET (suprafața echivalentă termic). Locatarii cu repartitoare au posibilitatea să scadă financiar costurile cu căldura, închizând robinetul când nu au nevoie să-și încălzească locuința. Numai că unii dintre ei au înțeles greșit și au căzut în cealaltă extremă, au închis definitiv robineții și s-au trezit cu un consum individual infim, dar cu facturi încărcate pe părțile comune.
Firmele de repartitoare rămân pe baricade
Firmele de repartitoare nu neagă „migrarea“ blocurilor de la contorizarea consumului de căldură cu repartitoare de costuri la paușal, dar spun că situația nu este îngrijorătoare. În Craiova operează patru firme care montează repartitoare de costuri și oferă serviciul de citire și repartizare a costurilor, SC ISTA România SRL, SC Techem Energy Services SRL, SC Elsaco Brunata SRL și SC Capital SRL.
„Pot spune că anul acesta au renunțat două blocuri la contorizarea consumului de căldură cu repartitoare de costuri, dar în schimb peste zece blocuri au încheiat contracte cu firma noastră. Noi stăm bine din punct de vedere al contractelor pe care le avem cu asociațiile de proprietari din Craiova pe componenta repartitoare de costuri“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentantul SC Techem SRL.
La rândul său, reprezentantul ISTA Craiova spune că venirea sau plecarea din sistemul de contorizare a consumului de căldură cu ajutorul repartitoarelor de costuri nu s-a modificat, pur și simplu a stagnat. „Oamenii nu înțeleg că folosirea repartitoarelor de costuri înseamnă o mai bună utilizare a energiei. Dacă știu să folosească robineții termostatați, vor beneficia și de căldură, dar și de facturi moderate. Noi avem 6.420 de abonați. Este o stagnare“, afirmă Daiana Cerban, reprezentant ISTA Craiova.
Nu există însă o situație clară a apartamentelor din Craiova care au renunțat la contorizarea consumului de căldură cu repartitoare.
Repartitoarele, obligatorii din 2016
Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2016, a fost introdusă în august 2014 prin intermediul Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.