Din ce în ce mai mulţi proprietari de teren din Dolj îşi vând pământul, judeţul nostru fiind pe locul doi pe ţară la tranzacţiile cu terenuri agricole. Fie pentru că nu le pot întreţine, fie pentru că au nevoie de bani, mulţi dintre cei care deţin terenuri agricole decid, în cele din urmă, să le înstrăineze. În Goicea, spre exemplu, autorităţile estimează că s-au vândut deja 30 de procente din suprafaţa arabilă a localităţii şi trag un semnal de alarmă asupra acestui fenomen. „Pământul este aurul nostru (…) şi trebuie să îl păstrăm!“, spune primarul localităţii, Viorel Marcu.
În Dolj s-au vândut în primele luni ale acestui an 5.343 de hectare de teren agricol, ceea ce plasează judeţul nostru pe locul doi în ţară, după Timiş, unde s-au vândut 6.377 de hectare, şi înaintea Aradului, unde s-au tranzacţionat 5.185 de hectare. Specialiştii de la Direcţia Agricolă Dolj spun că preţurile unui hectar de teren agricol variază de la 5.000-6.000 de lei în zona de nord a judeţului, 15.000-16.000 de lei în zona Băileştiului şi 25.000 de lei pe hectar în zona Cetate. Situată în sudul judeţului Dolj, în Câmpia Băileştiului, comuna Goicea are un sol foarte productiv. Cu toate acestea, autorităţile spun că oamenii îşi vând pământul cu preţul de 11.000 de lei pe hectar. „Spre deosebire de zona Băileştiului, la noi e mai mic preţul pe hectar la vânzare, undeva la 11.000 de lei şi, spre nemulţumirea mea, se vinde terenul. Am explicat proprietarilor că nu este cazul să îl dea, dar, cu toate acestea, sunt cetăţeni care, din diverse motive, consideră că e bine să îşi vândă terenul. Necazul este că mulţi au vândut şi cu ani în urmă, când preţul era şi mai mic. Au cumpărat, în general, asociaţiile mari, mai puţin cetăţeni stăini, dar şi intermediari care, după ce l-au achiziţionat, l-au vândut unor firme“, a spus primarul localităţii, Viorel Marcu.
Conform estimărilor autorităţilor locale, s-au vândut deja peste 30 de procente din terenurile agricole. „Este o estimare proprie, dar cred că s-au vândut în jur de 30-35%. Una dintre societăţi are vreo 700 de hectare cumpărate. În întâlnirile lunare pe care le am cu cetăţenii i-am implorat să nu îşi vândă terenurile. Le-am explicat că pământul este aurul nostru – noi nu suntem posesori de bijuterii sau de lucruri deosebite – şi trebuie să îl păstrăm şi să ne gândim că bunicii, străbunicii noştri au luptat pe front şi au fost împroprietăriţi în urma jerfei lor. Fiecare părinte se gândea la vremea aceea să le lase copiilor posibilitatea de a se întreţine“, a mai spus Viorel Marcu.
Sunt însă şi persoane, în special vârstnici, care şi-au dat terenurile în arendă societăţilor mari, care au investit în agricultura din Goicea. „Sunt societăţi foarte puternice, una are în arendă 6.600 de hectare, alta aproape 800 de hectare, dar sunt şi fermieri cu 150-200 ha. Totodată, avem doi tineri care au suprafeţe până la 20 de hectare şi încearcă să acceseze fonduri europene. Anul acesta a fost un an foarte bun pentru noi. Spre exemplu, la grâu s-a obţinut o producţie medie de 6.500 kg la hectar, la orz – 6.000, iar la floarea-soarelui, 3.000 kg/ha“, a mai spus primarul.
„Nevoia ne-a învăţat să ne descurcăm“
Dacă se obţin producţii mari în sectorul vegetal, nu la fel de bine este reprezentată în Goicea zootehnia, întrucât a scăzut drastic numărul de animale. Totuşi, în ultimul timp, se simte o revigorare. „Avem patru tineri care au peste şase vaci, şi asta ne încurajează şi sperăm că o să le urmeze şi alţii exemplul“, a mai spus primarul.
Unul dintre aceştia este Ion Burnea. Se ocupă de peste 15 ani cu creşterea animalelor şi spune că de-a lungul timpului a trebuit să facă nenumărate eforturi pentru a se putea descurca şi pentru a trăi din vânzarea produselor. Acum are şase vaci şi pentru a reuşi să aibă grijă de animale s-a mutat într-o casă situată la marginea satului, astfel încât să fie aproape de păşune şi să aibă hrană pentru ele. Dincolo de gardul gospodăriei sale nu mai e decât câmpul pe care pasc vacile. „Nevoia ne-a învăţat să ne descurcăm. Suntem departe de oraş şi am rămas aici în speranţa că vom avea un viitor mai bun, dar se pare că timpurile sunt tot mai grele şi ne descurcăm foarte greu. Noi trăim din ce vindem şi, având în vedere că nu prea vindem, e foarte greu. Ne descurcăm doar cu banii proprii, guvernul nu prea se îndreaptă spre noi, micii fermieri. Şi fondurile europene sunt greu de accesat. Am încercat să accesez şi am pierdut şi mult timp, am cheltuit şi banii degeaba, pentru că sunt foarte mulţi consultanţi care nu ştiu şi aproape că ne întreabă pe noi ce trebuie să facă. Preţurile sunt mici, laptele aproape că nu îl ia nimeni. Eu îl dau cu doi lei litrul, iar brânza cu 10 lei kilogramul“, a afirmat Ion Burnea. Bărbatul spune că existenţa unui centru de colectare a laptelui pe raza localităţii ar veni în sprijinul său şi al celor care se îndeletnicesc cu această activitate.
Pe lângă problemele cu care se confruntă oamenii, există însă şi veşti bune. Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor din comuna Goicea sunt aproape finalizate, iar de anul viitor localitatea va avea cadastru gratuit. „Noi am beneficiat de un program guvernamental, cadastru general gratuit, şi este în implementare. Ultimele două luni au fost perioada de verificare, s-au făcut şi contestaţiile, acolo unde au fost erori, iar după 30 de zile se vor finaliza lucrările şi vor fi aprobate şi avizate, aşa încât de anul viitor comuna noastră va avea gratuit cadastru şi carte funciară atât pentru intravilan, cât şi pentru extravilan“, a mai spus Viorel Marcu, primarul localităţii.
Până în anul 2023, toate terenurile și clădirile neînscrise în evidențele oficiale urmează să fie cadastrate gratuit în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.