3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCriză de medicamente la Spitalul Județean Craiova

Criză de medicamente la Spitalul Județean Craiova

De la sfârșitul săptămânii trecute, în farmacia Spitalului Județean de Urgență din Craiova nu s-au mai găsit antibioticele și antiinflamatoarele uzuale, în timp ce serul fiziologic a ajuns doar pentru urgențele majore
De la sfârșitul săptămânii trecute, în farmacia Spitalului Județean de Urgență din Craiova nu s-au mai găsit antibioticele și antiinflamatoarele uzuale, în timp ce serul fiziologic a ajuns doar pentru urgențele majore

Cea mai mare unitate medicală din Oltenia, Spitalul Județean de Urgență din Craiova, a trecut, în ultimele zile, printr-o criză de medicamente, după ce licitația de achiziție a acestora a fost contestată, iar contractul nu a putut fi atribuit firmei câștigătoare. În lipsa unui stoc de rezervă, spitalul a stat câteva zile fără unele antibiotice și antiinflamatoare uzuale, dar și fără ser fiziologic, care a ajuns doar pentru rezolvarea cazurilor de urgență majoră. În farmacia unității au sosit abia ieri primele 1.500 de flacoane de ser fiziologic și o parte din antibioticele lipsă, restul medicamentelor urmând să vină zilele viitoare.

Un cititor GdS ne-a sesizat în legătură cu lipsa mai multor medicamente uzuale din farmacia Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, dar și a banalului ser fiziologic, utilizat la majoritatea actelor medicale. Astfel, pacienții s-ar fi trezit din nou în situația de a cumpăra unele medicamente, în special antibiotice și antiinflamatoare, pe „lista“ de cumpărături apărând chiar și serul fiziologic. „Nu știu ce se întâmplă, dar la spitalul județean nu mai sunt medicamente. Și nu mă refer la cele scumpe, ci la antibioticele uzuale, la serul fiziologic și chiar la banalul algocalmin, pe care pacienții sunt nevoiți să și-l procure. Începe iar goana după medicamente pe la farmaciile din afara spitalului, cum se întâmpla în trecut?“, este mesajul primit de la cititor.
Situația descrisă de acesta este reală, SJU Craiova trecând în ultimele zile printr-o criză de medicamente. Potrivit conducerii unității medicale, criza a început în ultimele zile, când ar fi trebuit să se semneze contractul cu firma care a câștigat licitația privind achiziția de medicamente și să se dea drumul la comenzi. Procedura de atribuire a contractului a fost însă contestată de una dintre societățile descalificate, iar până când Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) va da un verdict, licitația a rămas în aer. Tot așa a rămas și spitalul, care în lipsa unui stoc de rezervă s-a trezit că nu poate asigura tot necesarul de medicamente pentru pacienții internați. „Este o problemă cu medicamentele, care se va rezolva însă în câteva zile. Pentru că un lot de 150 de tipuri de medicamente, din totalul de 500, câte erau trecute pe licitație, a fost contestat de una dintre firmele participante, nu am mai avut unele antibiotice, ser fiziologic și algocalmin. Nu au fost probleme cu antibioticele scumpe folosite la terapie intensivă, dar cefalosporinele frecvente, sulceful, cefortul cu care lucra toată lumea, nu le-am mai avut. Nici serul fiziologic nu a fost de ajuns, vineri și în weekend am folosit din cel rămas în stoc doar pentru operații și cazurile din ATI. Am avut alte antiinflamatoare, patru-cinci tipuri de antibiotice, dar nu toată gama“, a explicat Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

A sosit serul fiziologic, urmează medicamentele

Pentru ca spitalul să nu stea fără medicamente până când CNSC se va pronunța în cazul licitației contestate, s-a recurs la procedura de achiziție de urgență prin negociere directă, iar ieri în farmacia SJU Craiova au ajuns, potrivit managerului Bogdan Fănuță, primele flacoane de ser fiziologic. „Am primit deja 1.500 de flacoane de ser fiziologic de la depozitele din Craiova, restul până la 15.000 de flacoane urmând să ajungă mâine (astăzi – n.r.), de la București. Tot acum am mai primit și o parte din antibioticele lipsă, iar restul de medicamente o să vină zilele viitoare, o parte de la Ministerul Sănătății, alta în urma negocierii directe“, a precizat managerul SJU. Conform acestuia, spitalul consumă zilnic, în medie, 500 de flacoane de ser fiziologic, cele 15.000 de flacoane urmând să acopere necesarul pentru o lună.
Licitația privind încheierea unui acord-cadru de achiziție medicamente a demarat în luna mai, pe lista de solicitări a Spitalului Județean de Urgență Craiova aflându-se produse farmaceutice, antiinflamatoare și antireumatismale, antivirale pentru uz sistemic, medicamente pentru oftalmologie și medicamente împotriva tusei și a guturaiului. Criteriul de atribuire a fost „prețul cel mai scăzut“, iar valoarea estimată a contractului, fără TVA, a fost stabilită între 68.767 lei și 130.409.840 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS