Curtea de Apel Craiova a admis, marți, recursul formulat de Consiliul Județean (CJ) Dolj împotriva sentinței date în luna septembrie de Tribunal, în procesul pe care CJ îl intentase firmei italiene San Giorgio Appalti pentru nerealizarea Centrului Internațional Brâncuși. În primă fază, Tribunalul Dolj respinsese acțiunea Consiliului Județean, ca inadmisibilă, dar magistrații Curții de Apel au fost de altă părere: au casat sentința inițială și au dispus rejudecarea cauzei, stabilind ca prim termen data de 5 decembrie.
Procesul pe care Consiliul Județean (CJ) Dolj l-a intentat firmei italiene San Giorgio Appalti pentru că nu a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul privind construirea muzeului-pavilion dedicat lui Constantin Brâncuși, pierzându-se astfel fonduri europene, își va continua cursul. După ce Tribunalul Dolj a respins acțiunea CJ, ca inadmisibilă, pe motiv că instituția nu a făcut o plângere prealabilă înainte de a da în judecată firma italiană, magistrații Curții de Apel Craiova au fost, marți, de altă părere. Aceștia au admis recursul formulat de Consiliul Județean, au casat sentința Tribunalului și au dispus rejudecarea cauzei pe fond, stabilind ca prim termen data de 5 decembrie. CJ Dolj le cere celor de la San Giorgio Appalti suma de 50 de milioane de lei: 25,3 milioane de lei – bani europeni pe care consideră că i-a pierdut, și alte 24,7 milioane de lei – dobânzi penalizatoare.
Proiectului privind construirea, în curtea Muzeului de Artă Craiova, a Centrului Internațional Brâncuși a fost atribuit în mai 2015 firmei San Giorgio Appalti, în urma unei licitații la care italienii au venit cu cea mai bună ofertă calitate-preț: 20.789.230 lei (fără TVA). Lucrările au lăsat însă mult de dorit, iar într-un an de poticneli și tot felul de mutări de conducte firma a executat doar 6% din lucrare. CJ Dolj a pierdut fondurile europene primite pentru acest proiect, așa că a rupt contractul cu San Giorgio Appalti (pe 30 noiembrie 2016) și a ales calea instanței, pentru a mai recupera din bani. Consiliul Județean a fost nevoit să continue proiectul cu fonduri proprii, așa că a pus în joc 23.082.790 lei (valoare estimată, fără TVA) și a demarat o nouă licitație. Procedura este încă în derulare, dar se apropie cu pași repezi de desemnarea unui câștigător, ofertele primite aflându-se la evaluarea economică.
Nu ar fi însă exclus ca lucrările de construire a Centrului Brâncuși să fie atribuite tot unor firme din Italia. La licitație s-au înscris cinci societăți și asocieri de firme, trei fiind din Peninsulă sau cu subcontractanți italieni. Cum criteriul de atribuire este acum „prețul cel mai scăzut“, iar italienii ar fi venit cu cea mai bună oferă, potrivit unor surse din CJ, se pare că aceștia vor avea și acum câștig de cauză. Rămâne de văzut și dacă proiectul va fi dus, până la urmă, la bun sfârșit, având în vedere că este unul complex. Vorbim aici de un pavilion numai din sticlă, asemuit de arhitectul care l-a proiectat, Dorin Ștefan, cu Marea Piramidă de la Muzeul Luvru din Paris.