Familiile celor ucisi asteapta un raspuns
Traian Lupu, din comuna doljeana Murgasi, sat Rupturi, asteapta de patru ani ca politia sa-i gaseasca pe cei care i-au ucis ginerele, intr-un accident de circulatie. Din 2001 si pina in prezent, doljeanul a adresat zeci de cereri si memorii catre institutiile abilitate sa faca lumina in acest caz. A primit raspunsuri protocolare, spune el, prin care este anuntat ca se fac demersuri, dar… fara rezultat.
„Bosniacul Radovic Zeljko si sirbul Jevremovici Dragutin sint cautati pentru accidentarea mortala a doi barbati si parasirea locului faptei. Cei doi se aflau in autoturismul Audi A6, cu numarul de inmatriculare 915-T-835, pe DN 65 (E 574), cind, in afara localitatii Ganeasa – Olt, i-au accidentat pe Marian Dragomir, de 45 de ani, si pe Vasile Dragu, de 43 de ani. Ambii erau din Craiova si remediau o defectiune la autoutilitara cu numarul de inmatriculare DJ-06-FWA. Cei doi barbati accidentati au murit pe loc, iar cetatenii straini au abandonat autoturismul si au parasit imediat locul faptei. In prezent, inca se actioneaza pentru prinderea autorilor“. O stire de presa care mentiona in anul 2001 un accident mortal. Tragicul eveniment a ramas si acum, dupa patru ani, o stire intr-o pagina de ziar. Pentru ca de atita amar de vreme dosarul de cercetare zace in sertarele Serviciulul Politiei Rutiere Olt. Autorii accidentului au fost dati in urmarire internationala, dar nu au fost gasiti nici pina azi. „In vederea solutionarii dosarului, au fost efectuate prin intermediul Biroului National Interpol demersurile necesare in Bosnia-Hertegovina si Serbia-Muntenegru pentru stabilirea oficiala a identitatii celor doi pasageri ai autoturismului Audi A6 si a proprietarului acestuia. Dupa primirea raspunsurilor solicitate, vor fi efectuate activitatile procedurale necesare in vederea solutionarii de indata a dosarului“. Acesta este unul dintre raspunsurile primite de familia Lupu din partea Inspectoratului General al Politiei Române, in anul 2003. De Comisie Rogatorie nici nu se pune problema, patru ani oamenii au primit raspunsuri seci, protocolare, fapte deloc. „Cazul nu a fost clasat, este, inca, in faza de cercetare la Politia Rutiera. Cei doi sint de negasit, situatie in care nu s-a solicitat constituirea Comisiei Rogatorii. La Parchet un dosar ajunge dupa finalizarea anchetei, in momentul prinderii celor doi autori straini“, a declarat purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Olt, Rozeta Ionica. Aceasta este institutia la care ar fi trebuit sa ajunga dosarul penal, daca ancheta si-ar fi urmat cursul firesc.
In asteptarea… dreptatii
In acest timp, familiile celor doi au incercat tot ce le-a stat in putinta sa afle ce fac institutiile abilitate, sa-i gaseasca pe ucigasi si sa-i traga la raspundere. „De atunci si pina in prezent, cu toate insistentele noastre, atit Inspectoratului de Politie Olt, Ministerului de Interne, Guvernului României si chiar domnului presedinte am solicitat tragerea la raspundere a celor vinovati de curmarea celor doua vieti, care au lasat atita durere si amaraciune in inimile urmasilor“, a spus Traian Lupu, din comuna Murgasi, sat Rupturi, socrul lui Marian Dragomir.
Dupa zeci de memorii, omul a obosit sa faca atitea demersuri. Batrinul a ajuns sa deplinga soarta fiicei sale, Ioana Dragomir, care „in urma mortii sotului duce o viata grea, sperind zi de zi ca va gasi cineva calea de rezolvare a acestui caz, care se lasa asteptata cu fiecare zi ce trece“. Femeia a ajuns intr-o stare deplorabila, spune Traian Lupu, dupa ce si-a pierdut barbatul si nu mai are nici un ajutor. Situatia este accentuata si de incertitudinea care planeaza in descoperirea adevarului. Oamenii nu se impaca deloc cu gindul ca moartea unor fiinte dragi lor sa ramina un dosar uitat intr-un sertar si care intr-o buna zi, o data cu trecerea timpului, va fi clasat.