2.9 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea de la Polivalentă, exclusiv pentru sală și stadion

Parcarea de la Polivalentă, exclusiv pentru sală și stadion

Înainte de fiecare eveniment care are loc la Sala Polivalentă din Craiova, parcarea de aici trebuie eliberată de autovehiculele lăsate, de regulă, de locatarii din blocurile învecinate. Practica devenise o cutumă, numai că vecinii Polivalentei s-au trezit că trebuie să-și mute mașinile și atunci când au loc competiții pe noul stadion, nu doar la sală. S-a întâmplat chiar la inaugurarea noii arene, când unii cetăţeni și-au căutat în zadar mașinile lăsate în parcarea Sălii Polivalente, ele fiind mutate de angajații RAT Craiova, la dispoziția Poliției Locale. Pentru a nu mai apărea astfel de neînțelegeri, conducerea Sălii Polivalente a luat decizia de a monta bariere la intrarea în parcare, aceasta urmând să fie pusă la dispoziția publicului doar atunci când există evenimente în sală sau pe stadion. 

Dacă îți lași mașina în parcarea de la Sala Polivalentă din Craiova și nu știi când au loc aici evenimente sportive sau de orice alt fel, în ziua respectivă te trezești fără autoturism. Craiovenii care parchează, de regulă, în această zonă au deprins acest procedeu și își mută dinainte mașinile, dar au existat și situații când au fost luați prin surprindere. S-a întâmplat chiar la inaugurarea noului stadion din Bănie, când parcarea de la Polivalentă a fost golită subit de angajații RAT Craiova, la dispoziția Poliției Locale, fără ca în sală să aibă loc vreun eveniment.
Un cititor GdS a semnalat acest aspect, întrebându-se pe ce bază legală i-a fost ridicată mașina din parcarea de la Polivalentă, dacă evenimentul avea loc la stadionul din vecinătate. „Cunosc polemica iscată în legătură cu parcarea la Sala Polivalentă în timpul evenimentelor de aici, dar acel eveniment avea loc într-o altă locație, chiar dacă adiacentă (stadion – n.r.). Nu am fost înștiințați din timp în legătură cu acel eveniment și cu faptul că trebuia să mutăm mașinile de acolo. Practic, plecăm la muncă știind autoturismele în siguranță și ne întoarcem la un loc de parcare liber, neștiind unde au fost mutate și cum au fost mutate. În trecut, mai treceau pe la uși cu câteva zile înainte și ne anunțau. Am întrebat agenții de poliție în baza a ce vor permite accesul în aceste parcări de la stadion și de la Polivalentă și nu au știut să răspundă. Mi s-a comunicat doar să mut mașina și dacă voi veni la eveniment să o las din nou în parcare, dacă va mai fi loc. Dacă nu, voi fi amendat și mașina mutată (nu se știe și unde). Această «mutare» nu este însă definită în nici o lege și nu sunt menționate nici procedurile și nici în ce situații se poate aplica“, este sesizarea primită de la respectivul cititor. Acesta a mai menționat că în Hotărârea de Consiliul Local (HCL) nr. 31 din 2017 se precizează că șoferii pot fi amendați dacă nu eliberează locurile de parcare cu ocazia „evenimentelor de interes general“, dar că termenul este unul vag, ce poate fi interpretat în orice fel.

Parcarea este numai pentru spectatori

Situația descrisă de cititorul GdS a fost confirmată de Poliția Locală, numai că în cazul de față polițiștii spun că nu au fost aplicate și amenzi, ci doar s-a dat dispoziția de ridicare a mașinilor. Unde au ajuns acestea? În prima parcare de pe domeniul public disponibilă la acea oră, în zona Parcului Tineretului. „Noi doar am mutat mașinile, în baza dispoziției Poliției Locale. Nu s-au dat sancțiuni și nici noi nu am dus mașinile la baza RAT, unde se depozitează autovehiculele parcate neregulamentar pe domeniul public și ridicate, pentru care trebuie achitată o taxă de 300 de lei. Le-am lăsat pe locurile de parcare amenajate în fața Parcului Tineretului“, a explicat un reprezentant al SC RAT SRL Craiova.
Se poate recurge la un astfel de gest? Poliția Locală spune că da. „În proiectul și autorizația de construire a Sălii Polivalente, amplasamentul respectiv apare ca parcare destinată sălii, pentru manifestări, și poate fi eliberat în astfel de ocazii. Parcarea de la Polivalentă, ca și cea de la Centrul Multifuncțional spre exemplu, a fost amenajată doar pentru deservirea strictă și specială a construcției respective“, au precizat reprezentanții Poliției Locale Craiova. De altfel, în parcarea de la Polivalentă este un indicator care certifică faptul că aceasta este „numai pentru spectatori în timpul manifestațiilor“.
Ce au în spate polițiștii locali? Două hotărâri de consiliu local. În HCL nr. 319/2009, modificată și completată prin HCL nr. 279/2011, la art. 30 se precizează că este contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 lei (pentru persoanele fizice) parcarea, oprirea, staționarea autovehiculelor pe locurile de parcare sau amplasamente rezervate pentru desfășurarea anumitor activități. Totodată, în HCL nr. 31/2017 privind instituirea de parcări supuse taxării, pe domeniul public, în municipiului Craiova, se menționează aceeași contravenție și pentru „neeliberarea locurilor de parcare, la solicitarea autorităţii locale, în vederea efectuării de diverse investiţii, lucrări de reparaţii, amenajări la domeniul public, salubrizare sau evenimente de interes general“.

Barieră în parcarea de la Polivalentă?

Și, totuși, cum s-a putut parca la Polivalentă dacă amplasamentul deservea strict doar construcția? Printr-o înțelegere tacită, ca între vecini, după cum s-a exprimat directorul Sălii Polivalente Craiova, Cristian Mitricof. Acesta a explicat, pentru GdS, că locatarii blocurilor vecine își puteau lăsa autovehiculele în parcarea de la Polivalentă cu acordul tacit al conducerii, dar că tot ei trebuia să mute mașinile atunci când în sală aveau loc evenimente sportive. „De regulă, îi cunoșteam pe cei care își lăsau mașinile în parcare, iar cu două-trei zile înainte îi anunțam când trebuie să și le mute. Polițiștii locali erau cei care se ocupau de acest lucru, mai treceau pe la ușile oamenilor și îi informau. Le mai lăsam și noi înștiințări în parbriz, era așa, o chestie de bună vecinătate“, a spus Cristian Mitricof.
Acum însă, când și stadionul a devenit funcțional, lucrurile se vor schimba, anunță directorul Sălii Polivalente. Mitricof a precizat că parcarea de la Polivalentă va deveni un fel de bun comun și pentru stadion, în sensul că ea va putea fi folosită atunci când sunt competiții pe noua arenă, dar se va putea întâmpla și invers. „Pentru că și sala, și stadionul țin de Primăria Craiova, o să ne ajutăm reciproc cu parcările, în funcție de evenimente. Adică, să poți să-ți lași mașini și în parcarea de la stadion, dacă vii la sală“, a explicat acesta. În afara competiților, parcarea de la Sala Polivalentă ar putea fi închisă publicului. „Am discutat cu Comisia de sistematizare a circulației și am primit aprobarea să pun bariere la intrarea în parcarea de la Polivalentă, pentru a nu mai exista probleme înainte de orice fel de eveniment. Astfel, parcarea va fi folosită de spectatori în timpul competițiilor și doar de către angajați, în rest“, a punctat directorul Sălii Polivalente Craiova, Cristian Mitricof.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS