3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezbatere cu tema"Echitatea serviciilor de sănătate pentru mama vulnerabilă din România rurală" la Prefectura Dolj

Dezbatere cu tema”Echitatea serviciilor de sănătate pentru mama vulnerabilă din România rurală” la Prefectura Dolj

World Vision România oragnizează, marţi, între orele 11.00 – 13.30, la Prefectura Dolj, o dezbatere cu tema: „Echitatea serviciilor de sănătate pentru mama vulnerabilă din România rurală”. În cursul acestui eveniment se vor aborda teme legate de asistența medicală a gravidelor vulnerabile, analiza cauzelor mortalităţii materne si neonatale în România şi judeţul Dolj, barierele întâmpinate de femeile vulnerabile în accesarea serviciilor de asistență pre şi postnatală și de sănătate reproductivă, precum și soluţii pentru reducerea numărului alarmant de sarcini nedorite și avorturi la minore.
Obiectivul dezbaterii este identificarea soluţiilor şi măsurilor pe care instituţiile şi autorităţile publice locale le pot promova şi susţine pentru sprijinirea accesului la servicii medico-socio-educaţionale pentru mamele vulnerabile şi pentru prevenirea sarcinilor nedorite la adolescente. În acest context, un punct de interes il reprezintă asistenţa medicală comunitară şi dezvoltarea centrelor comunitare integrate, una din soluţiile propuse de guvern pentru creşterea accesului la servicii integrate medico-socio-educaţionale pentru populaţia vulnerabilă, legea asistenţei medicale comunitare fiind promulgată în iulie 2017.
În cadrul mesei rotunde din data de 28 noiembrie, Fundația World Vision România va prezenta soluţiile dezvoltate în cursul primului an de implementare a proiectului pilot Mame pentru Viaţă. Viaţă pentru mame, în județele Dolj, Vâlcea și Vaslui şi va face cunoscute rezultatele studiului privind barierele intâmpinate de femeile din mediul rural în accesarea serviciilor medicale prenatale şi de sănătate reproductivă.
CONTEXT ACTUAL

Conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii şi INSMC ”Alexandrescu Rusescu”:
– 1 din 5 mame nu a ajuns niciodată la medic anterior naşterii (38 861 de gravide în anul 2016),
– 1 din 10 naşteri si 1 din 10 avorturi s-au produs la minore ( peste 26 000 de minore rămân însărcinate anual în România) .
– Rata mortalităţii materne este cea mai înalta din UE, de aproape 3 ori mai mare decât media europeană, de 6 ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de 10 ori mai mare faţă de Austria şi Polonia,
– 25 % din femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate; Mediul rural continuă să rămâna defavorizat în privinţa ratei de acoperire a asigurărilor de sănătate, diferenţa între rural şi urban fiind de 20%
– În cursul primului semestru din 2017, mortalitatea maternă a atins o valoare de 19, 5 la 100000 de nașteri, dublă față de cea a anului trecut, de 8,9 la 100000 de nașteri, ceea ce impune măsuri urgente pentru facilitarea accesului gratuit, neconditionat la servicii medicale competente pentru gravidele defavorizate.

Proiectul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, parte a programului internațional MSD for Mothers, implementat în România de Fundaţia World Vision, a fost lansat în 2016 în cadrul Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților , se desfășoară pe o durată de 3 ani, în trei județe-Dolj, Valcea si Vaslui, și dezvoltă un model integrat, inovativ, de informare și facilitare a accesului la servicii de calitate de planificare familială, sănătate reproductivă și asistenţă a gravidelor, în zonele defavorizate din Romania, cu obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS