4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCare sunt firmele doljene care au cea mai mare cifră de afaceri

Care sunt firmele doljene care au cea mai mare cifră de afaceri

Anul trecut, pe vremea când B-Max se mai asambla încă la Craiova, Ford a înregistrat o cifră de afaceri de 3,714 miliarde de lei, în scădere față de anii anteriori

Doar două societăți din Dolj au depășit cifra de afaceri de un miliard de lei anul trecut, una activează în producție, iar alta în servicii. Cele mai bănoase activități din Dolj au fost producția de autovehicule și de motoare, furnizarea de energie electrică și distribuția acesteia, comerțul cu cereale, producția de generatoare electrice. Cifre mari de afaceri au adus acționarilor și asociaților și activitățile de construcții, producția de geam termopan, distribuția de băuturi alcoolice, producția de furaje pentru animale și comerțul cu produse chimice.

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj – instituție care a realizat Topul Firmelor Doljene pe 2017, după rezultatele înregistrate în anul 2016, a precizat, la solicitarea GdS, care sunt primele zece firme din Dolj care s-au remarcat anul trecut după cifra de afaceri înregistrată. CCI Dolj precizează că în top zece firme cu cea mai mare cifră de afaceri patru societăți activează în industrie, adică fac producție, patru activează în domeniul comerțului, o firmă prestează servicii, iar una face și cercetare, pe lângă obiectul principal de activitate. Surprinzător este că numărul firmelor care se ocupă de producție este egal cu numărul firmelor ce activează în domeniul comerțului, în acest ultim domeniu fiind rulaje foarte mari și cu adaos mediu sau chiar mic. Doar două firme din Dolj au reușit să depășească o cifră de afaceri de câte un miliard de lei. Cele zece societăți din top totalizează o cifră de afaceri de 8,100 miliarde de lei.

Ford a avut cea mai mare cifră de afaceri

Producătorul auto din Craiova ocupă locul întâi pe județ, din punct de vedere al cifrei de afaceri realizate anul trecut. Ford România a atins o cifră de afaceri de 3,714 miliarde de lei pe vremea când în producție era autovehiculul B-Max și motorul de 1.0 litri EcoBoost. Ford a ajuns la o astfel de cifră de afaceri, în condițiile în care nu a produs la capacitate maximă, iar procesul de producție a fost periodic întrerupt de lipsa comenzilor pe piața europeană, transpus în șomaj tehnic, deci oprirea temporară a producției în uzina din Craiova.
În 2015, vânzările Ford în Europa au fost puțin mai mari decât în 2016, ajungând la 3,756 miliarde de lei. Cea mai mare cifră de afaceri a producătorului de autoturisme și motoare a fost înregistrată în 2014, când compania a ajuns la vânzări ce au depășit 4,050 miliarde de lei.
În 2017 se așteaptă ca cifra de afaceri a Ford să fie și mai mică decât în 2016, din cauză că în acest an a ieșit din fabricație B-Max, iar linia de producție s-a pregătit pentru EcoSport. Acesta a intrat în fabricație abia în octombrie, dar volumele au crescut treptat abia în noiembrie, de la 50 de mașini pe zi, la 100, ajungând recent la circa 150 de mini SUV-uri EcoSport pe zi. Volumele de piață reale se vor înregistra abia anul viitor, potrivit unor surse din fabrică. La nivel oficial, compania refuză să dezvăluie care sunt volumele zilnice de producție în uzina craioveană și care va fi maximul de producție într-o zi normală de lucru, în două schimburi, când se va ajunge la capacitatea de producție pe care Ford o agreează în uzina din Craiova.

Un serviciu care aduce mulți bani companiei și costuri mari consumatorilor

Pe locul doi pe județ, după cifra de afaceri, se află furnizorul de electricitate CEZ Vânzare SA, cu venituri de 1,422 miliarde de lei. Domeniul acesta este unul dintre cele mai bănoase din economie, compania făcând cele mai mici eforturi pentru a câștiga acești bani. Într-un domeniu strategic de activitate, cum este cel de furnizare a energiei electrice, eforturile făcute de companiile furnizoare nu sunt foarte mari pentru a obține o cifră de afaceri uriașă. Toată populația și firmele sunt clienți ai furnizorilor de energie, iar numărul clienților unui furnizor sau altul variază foarte puțin, în condițiile în care unii își schimbă furnizorul, de când permite legea. De regulă, astfel de firme furnizoare de electricitate emit facturi, iar consumatorii plătesc. Așa apare o cifră de afaceri uriașă. Tot în branșă activează altă firmă din grupul CEZ, fosta CEZ Distribuție SA, care acum se numește Distribuție Energie Oltenia SA, situată pe locul patru pe județ, cu o cifră de afaceri de 787 de milioane de lei. Împreună, cele două firme care distribuie și furnizează energie în zona Olteniei au vânzări uriașe, adică încasează de la clienți o cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei.
Bani mulți s-au făcut și în agricultură, de traderii de cereale, adică aceia care cumpără de pe plan local și vând mai departe, de regulă, la export. Astfel, locul trei pe județ, după cifra de afaceri, este ocupat de Cerealcom SRL, cu un venit obținut în 2016 de 883 de milioane de lei, din activități de comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor și furajelor. Cifra de afaceri a Cerealcom în 2016 a fost în creștere față de 2015, când înregistrase venituri de 762 de milioane de lei, cel mai probabil creșterea de anul trecut a cifrei de afaceri putând fi explicată ca urmare a restrângerii activității altor mari traderi de cereale pe zona Doljului.

Producția de generatoare, construcțiile și distribuția de alimente și băuturi, în top

Locul cinci pe județ după cifra de afaceri revine sectorului din economie în care cifra de afaceri se realizează cu eforturi susținute: producția. Producătorul și exportatorul de generatoare electrice, Cummins Generator Technologies România SA, a realizat o cifră de afaceri de 303 milioane de lei. Anul trecut, Cummins a realizat cifra respectivă de afaceri producând generatoare cu aproximativ 577 de angajați.
MITLIV Exim SRL s-a situat pe locul șase pe județ, cu o cifră de afaceri de 257 de milioane de lei. Firma activează în domeniul executării de lucrări de construcții și are drept obiect principal de activitate comerțul materialelor de construcții, conform datelor de pe Ministerul Finanțelor.
Tot în domeniul materialelor de construcții, dar în producția de termopan și tâmplărie PVC s-a desprins Casa Noastră SRL, cu obiect principal de activitate „Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții“, conform datelor din ultimul bilanț publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Casa Noastră SRL a obținut în 2016 o cifră de afaceri de 218 milioane de lei și a ajuns la 1.072 de salariați. Afacerile companiei s-au extins de când a decis să se lanseze la export cu produsele realizate în fabrica de lângă Craiova.
Distribuția de băuturi alcoolice și alimente i-a adus firmei Nitela Impex SRL o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei, pe anul 2016. Nitela Impex ocupă, astfel, locul opt pe județ după cifra de afaceri, conform clasamentului realizat de CCI Dolj și solicitat de GdS. Firma doljeană a ajuns la 317 angajați, conform datelor din bilanțul contabil publicat on-line.

Producția de furaje pentru animale și comerțul produselor chimice, în top

Locul nouă în top este ocupat de firma Vitall SRL, de la Coșoveni. Potrivit datelor din bilanț publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, obiectul principal de activitate al SC Vitall SRL este „Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă“. Pe lângă producția de furaje, firma a ajuns la o astfel de cifră de afaceri și din vânzarea de pui de găină. Anul trecut, ferma avicolă de la Coșoveni a avut 100 de salariați, conform datelor din bilanțul contabil.
Locul zece în top este ocupat de Biz Solutions SRL, care figurează pe site-ul Ministerului Finanțelor cu un obiect principal de activitate de „Comerț cu ridicata al produselor chimice“. Cifra de afaceri pe anul 2016, de 152.040.795 de lei, a fost realizată cu un număr de 40 de salariați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS