Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova intentioneaza sa debranseze societatea care furnizeaza apa orasului Filiasi, SC Aquaterm SA. Astazi ar putea fi ultima zi in care va curge apa la robinete daca societatea debitoare nu va face rost de patru miliarde de lei sa plateasca datoria.
Ramasa si fara bani, si fara director, SC Aquaterm Filiasi abia a facut rost de un director interimar, George Stefanoaica. Acesta da din colt in colt sa gaseasca o solutie pentru ca orasul Filiasi sa nu ramina fara apa. Fara caldura si fara apa potabila, Filiasiul ar putea fi retrogradat la nivelul de comuna pentru ca nimic nu deosebeste traiul oraseanului din Filiasi de cel al taranilor din oricare sat. Mai mult, pentru oraseni viata va fi mult mai grea pentru ca vor fi nevoiti sa care apa cu galetile pina la etajul patru. „Am tot aminat aceasta situatie, insa oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa achite ceea ce consuma. Avem datorii de patru miliarde de lei, adunate pe parcursul a trei ani, pentru care Regia din Craiova ne-a actionat in judecata si a obtinut titlu executoriu. In aceasta situatie, si noi la rindul nostru i-am actionat in judecata pe cetatenii rau-platnici si am obtinut titlu executoriu. In cele citeva zile ramase este imposibil sa adunam cele patru miliarde. La aceasta datorie se adauga si restantele pe care consumatorii le au fata de noi pentru canalizare si agent termic. Suma totala ajunge la 13 miliarde. O parte a consumatorilor au avut contracte directe cu furnizorul, iar de la ei am putut recuperat patru sute de milioane. Problema este ca noi nu putem executa asociatiile de proprietari pentru ca nu avem pe cine executa. Aceste asociatii au doar o incapere cu un scaun si o masa. Masura se va rasfringe asupra locatarilor“, a declarat George Stefanoaica, directorul interimar al SC Aquaterm SA.
Apa cu amoniac
Conducerea RAA Craiova a dat un ultimatum societatii din Filiasi, sustinind ca nu va accepta nici un grafic de esalonare a datoriilor, furnizarea apei in oras urmind sa fie intrerupta daca pina astazi cele patru miliarde de lei nu sint achitate. „I-am anuntat in scris pe toti cei vizati de ceea ce se va intimpla daca nu se conformeaza cererii noastre. Noi sustinem actiunea Regiei pentru ca nu avem cum sa ne recuperam datoriile“, a precizat directorul Stefanoaica. Problema este cu atit mai grava cu cit orasul nu poate folosi apa din sursele proprii. „Noi avem citeva puturi de mare adincime, dar apa este improprie consumului pentru ca are un continut prea mare de amoniac, iar Directia de Sanatate Publica Dolj a interzis folosirea acestor surse“, a afirmat Nicolae Stancioi, primarul orasului Filiasi. Autoritatile orasului au luat in considerare si masura furnizarii apei reci doar in anumite intervale orare, pentru a avea un consum mai mic, dar acest lucru ar duce, dupa cum a spus si primarul, la degradarea rapida a intregii retele. Sistemul de alimentare cu apa a orasului Filiasi nu a mai fost extins din 1968 nici macar cu un metru, iar daca s-ar restrictiona programul de alimentare cu apa exista pericolul ca rugina acumulata pe peretii interiori sa fie antrenata in apa, ceea ce ar duce la distrugerea conductelor intr-un timp foarte scurt.