9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAi venituri în afară de salarii? Se schimbă calculul CASS

Ai venituri în afară de salarii? Se schimbă calculul CASS

Unele persoane cu venituri foarte mari plătesc contribuția la Sănătate la nivelul salariului minim pe economie

Persoanele care sunt și salariați, dar obțin și venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime pe economie din activități independente, din chirii, din dividende, din acțiuni, obligațiuni și din agricultură nu mai datorează anul viitor contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Legislația fiscală modificată în mod repetat anul acesta bulversează nu doar societățile, ci și persoanele fizice care obțin venituri din mai multe surse. Sistemul de plată a contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate (CASS) s-a schimbat din nou anul acesta, prin OUG nr. 79/2017 care a modificat, din nou, Codul fiscal. Sunt avantajați cei care au venituri destul de mari, pentru că vor plăti la stat la nivelul salariului minim pe economie, după cum vom explica mai jos.
Din februarie 2017, persoanele care obțin venituri din dividende nu datorează CASS la stat dacă dețin și calitatea de salariați, pentru că se consideră asigurați în sistemul public de sănătate și achită contribuția respectivă din venitul salarial. Persoanele care sunt și salariate și care obțin și venituri din activități independente, din drepturi de autor, din cedarea folosinței bunurilor (din chirii) sau din dividende vor plăti din 2018 contribuție la CASS atât pentru veniturile din salarii (10%), cât și pentru cele din alte venituri pe care le detaliem mai jos. Potrivit articolului 155 din Codul fiscal, modificat prin OUG nr. 79, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii: venituri din activități independente; venituri din asocierea cu o persoană juridică; venituri din cedarea folosinței bunurilor; venituri din investiții; venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură; venituri din alte surse, în afara celor din salarii. Dacă aceste persoane sunt și salariate, atunci ele plătesc contribuția la CASS și din salarii.
La articolul 174 din Codul fiscal se prevede că CASS datorată de persoanele care obțin venituri din categoriile de mai sus „se stabilește de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declarației prevăzute la art. 170 alin. (4). Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate se evidențiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru“.

Contribuția se calculează la nivelul salariului minim

Datorează contribuția la Sănătate persoanele care obțin venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe țară, din sursele enumerate mai sus, însă legiuitorul nu a precizat la care salariu minim se face referire, cel de anul acesta sau cel valabil în 2018. Unii specialiști spun că fiind vorba de veniturile realizate în 2017 se ia în calcul salariul minim brut pe economie din 2017, care este de 1.450 de lei. Procentul de contribuție la CASS va fi de 10%. Dacă se aplică la salariul minim valabil în 2017, atunci acele persoane evidențiază lunar o contribuție la Sănătate de 145 de lei și o plătesc trimestrial. În cazul în care vor apărea modificări de norme metodologice și se decide aplicarea procentului la nivelul noului salariu minim pe economie valabil din 2018, atunci contribuția la CASS a celor cu venituri din chirii, dividende, investiții (acțiuni), din activități independente și altele va fi de 190 de lei pe lună, oricât de mare ar fi venitul realizat efectiv. Practic, aceste categorii de persoane care obțin venituri din cele enumerate mai sus sunt avantajate pentru că plătesc CASS la nivelul salariului minim pe economie. Avocatul specialist în fiscalitate Gabriel Biriș, prezent luna trecută la Craiova, a precizat că prin acest sistem sunt dezavantajați salariații și vor fi avantajați cei cu venituri din activități independente, care pot fi avocați, medici cu cabinete particulare, experți diverși. „Să vă dau un exemplu. Eu ca avocat care am un venit consistent voi plăti o contribuție la CASS mai mică decât secretara mea, care are venit din salariu. Aceste facilități pentru cei cu venituri din activități independente vor face să migreze contracte individuale de muncă și venituri din sfera salariilor, în această zonă a veniturilor din activități independente“, a precizat Biriș, la Craiova.
În concluzie, datorează CASS cei care obțin venituri din chirii, în investiții, din dividende, din activități independente dacă acele venituri anuale sunt mai mari de 17.400 de lei, indiferent de venitul pe care îl obțin și din salarii.
Persoanele fizice care realizează venituri din cele enumerate mai sus depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie (inclusiv) a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate, declarația cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul lunar, se arată în OUG nr. 79/2017, la articolul 170.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS