Zeci de mehedinteni au luat cu asalt, la sfirsitul saptaminii trecute, sediul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Mehedinti, in speranta obtinerii pasaportului. Afluxul mare de la ghiseele SEIP s-a resimtit simbata, cind la Vama Portile de Fier I s-au format, pentru prima data de la inceputul anului, cozi la trecerea prin punctul de frontiera.
Aglomeratia a fost cauzata si de faptul ca in primele doua zile ale anului, angajatii SEIP Mehedinti nu au avut program de lucru cu publicul. Printre cei care au vrut sa calatoreasca in spatiul Schengen au fost si cei cu probleme, adica aceia care au fost repatriati dupa ce au fost prinsi cu ocaua mica in strainatate. Acestia incercau sa afle daca mai pot pleca sau nu peste hotare si in ce conditii. Pentru a le veni in ajutor, cei de la ghisee i-au indrumat sa consulte „Ghidul de calatorie in spatiul Schengen“ editat de Ministerul de Interne la sfirsitul anului trecut.
Si aici au intervenit probleme, deoarece au existat numai citeva exemplare primite la Severin, care au fost insuficiente. Ceea ce i-a bulversat pe severineni au fost si informatiile distorsionate cu privire la eliberarea pasapoartelor. In prezent, in Mehedinti mai exista doar un numar limitat de pasapoarte care pot fi puse la dispozitia solicitantilor: „In judetul Mehedinti mai avem 150 de pasapoarte model vechi si nu avem semnale ca vom mai primi altele. Pina in martie se va monta si in Mehedinti noua tehnologie si vom putea emite noile tipuri de pasapoarte. Noul pasaport va costa aproximativ 900.000 de lei si presupune o tehnologie mai performanta. Fotografia titularului va fi scanata pe pasaport. Noul tip de pasaport prezinta peste 34 de elemente de siguranta si cel putin o perioada de timp nu va putea fi falsificat. Pasapoartele de tip vechi vor ramine valabile pina la expirarea termenului mentionat pe ele“, a declarat col. Ion Stanomir, seful SEIP Mehedinti.
Simbata, citeva sute de turisti au trecut prin Vama Portile de Fier I
Simbata, la frontiera, zeci de masini s-au aliniat pe doua rinduri, in asteptarea trecerii granitei. Majoritatea celor care au tranzitat Vama PF I au fost romanii plecati in strainatate si care si-au petrecut Sarbatorile acasa, dar si „obisnuitii“ casei, care trec zilnic in Iugoslavia, pentru a le vinde marfa romaneasca sirbilor. Aglomeratia de la vama constituie un bun prilej si pentru cei cu interdictii pe pasaport pentru statele din spatiul Schengen, de a incerca sa forteze trecerea prin punctul de frontiera. Cel putin cinci „carausi“ pe care vamesii si politistii de frontiera ii cunosc destul de bine trec zilnic „turisti“ prin punctul de frontiera, unii dintre pasageri avind aplicate interdictii pentru Iugoslavia, care ii determina sa scoata chiar citeva sute de dolari din buzunar. Ei sint trecuti legal granita prin vama romaneasca, dar ilegal prin cea sirbeasca. Fiecare astfel de „caraus“ trece pe tura cunoscuta, da „dreptul“ si trece cu „turistul“ nestingherit. Intr-o zi obisnuita, un astfel de „operator“ cistiga intre 300 si 1.500 de dolari, in functie de numarul celor pe care ii trece dincolo, dar si de faptele pe care „pasagerii“ le-au savirsit in alte state.
Potrivit politistilor de frontiera mehedinteni, furia nebuna a plecarii in strainatate se va estompa cel mai probabil zilele urmatoare, cind cei nerabdatori vor realiza ca nu pasaportul constituie prima poarta catre Occident. Cei care vor dori sa plece peste granita zilele urmatoare ar putea avea surpriza sa fie intorsi de la punctele de trecere a frontierei. Pe linga banii pe care trebuie sa-i prezinte la iesirea din tara, severinenii, ca de altfel toti romanii care doresc sa calatoresca in spatiul Schengen, trebuie sa posede si asigurare medicala, bilet dus-intors si vaucherele eliberate de firmele de turism (biletele de calatorie sau contractele de prestari servicii – n.r.), sau, daca merg cu masina proprietate personala, cartea verde a masinii, scrisorile de garantie, daca este vorba de o vizita particulara, si chiar documentele care atesta faptul ca masinile sint in perfecta stare de functionare. „Orice mica abatere de la conditiile stipulate in momentul plecarii sau chiar depasirea cu o zi a termenului de sedere declarat initial atrag masuri drastice, cu interzicerea dreptului de a mai intra in spatiul Schengen, pentru cel putin cinci ani“, a declarat lt. col. Dorin Lacraru, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti.
Pentru ca multi severineni doresc sa plece la munca in Grecia, politistii de frontiera le atrag atentia ca la granita elena li se poate solicita sa prezinte un document care sa ateste ca pe perioada sederii in Grecia au cazarea asigurata. Aceasta solicitare se adauga celor deja cunoscute, asigurarea medicala si suma minima de bani. In 4 ianuarie 2002, la punctul de frontiera bulgaro-elen Promachona, politia de frontiera elena a refuzat accesul pe teritoriul Greciei a unui grup de peste 20 de cetateni romani, motivatia autoritatilor elene fiind aceea ca „respectivii cetateni nu detin acte care sa dovedeasca asigurarea cazarii pe perioada sederii in Grecia“.