3.1 C
Craiova
duminică, 15 decembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRemedii naturiste pentru tratarea negilor

Remedii naturiste pentru tratarea negilor

Negii sau verucile sunt acele excrescenţe inofensive, dar inestetice, cu aspect de conopidă, care se formează pe piele, cel mai frecvent pe mâini şi labele picioarelor. Ei sunt cea mai întâlnită afecţiune a pielii, după acnee. Metodele clasice de tratament, cum ar fi extirparea chirurgicală, arderea sau electrocauterizarea ori operaţia cu laser sunt proceduri care generează disconfort, sunt cu risc de infecţii sau formări de cicatrici şi uneori verucile recidivează. Există însă şi tratamente naturiste, care durează o perioadă ceva mai mare de timp, dar care nu prezintă riscurile enumerate mai sus.

Aliorul, o plantă benefică

Una dintre plantele cu capacitate medicinală este aliorul, care poate fi întâlnită în România în zonele umede, pe pajişti, dar şi pe câmp. Aliorul a avut parte de multe întrebuinţări în medicină, fiind folosit în trecut pentru tratarea negilor şi pistruilor, iar fiartă se punea în legături contra durerilor de cap. De asemenea, se putea consuma cu apă caldă ca purgativ, însă era folosită şi pentru dureri reumatice sau răni pe trupul bolnavilor.
În ziua de astăzi, se utilizează puţin ca plantă medicinală pentru că s-au descoperit altele cu efecte mai puternice în afecţiunile la care se folosea şi care nu sunt toxice. Potrivit experţilor, această planta conţine substanţe ca latex, gumă, răşini, uleiuri grase şi eterice, tanin, dar şi albumină.
Planta pentru tratarea negilor are rolul unui revulsiv extern.
Specialiştii în fitoterapie spun că aliorul se poate utiliza pentru tratarea micozelor şi este foarte util în tratarea eczemelor.
Are rolul unui revulsiv extern și poate să stimuleze toate secreţiile digestive. Specialiştii sunt de părere că aliorul poate să inhibe dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene. Ei atrag atenţia că această plantă este otrăvitoare, aşa că se va consuma pentru uz intern cu mare atenţie, iar seminţele sale pot chiar să ucidă un om. Pentru tratarea unor negi, această plantă se poate folosi prin aplicarea sa locală, sub forma unui latex, care se poate obţine din frunzele sale proaspete.

Alte tratamente naturiste ale negilor

Aplicaţii cu suc proaspăt de rostopască, care mai este numită popular „iarbă de negi“, se fac de mai multe ori pe zi, timp de o săptămână.
În prima zi, tratamentul are o acţiune de erodare asupra negului. Treptat, intervine şi acţiunea antibiotică a plantei, iar negul se usucă. Acelaşi efect îl are şi cataplasma cu planta întreagă, care se fixează cu un pansament deasupra negului. La fel de eficientă este tinctura de rostopască.
Folositoare sunt și tamponările locale, de mai multe ori pe zi, cu tinctură de tuia, care are un puternic efect antitumoral. Tratamentul durează aproximativ două săptămâni, după care negii se usucă şi cad, fără a lăsa urme.
Coaja de nucă verde distruge negii, chiar dacă sunt de dimensiuni mari. Se freacă negul cu coaja verde, de trei ori pe zi. Se poate folosi şi sucul extras din coajă. Tratamentul se continuă zece zile după ce negul s-a uscat, pentru consolidarea efectelor.
O feliuţă mică de usturoi, fixată cu un plasture deasupra negului şi schimbată de două-trei ori pe zi, va face ca acesta să se usuce şi să cadă în doar câteva zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS