Conform ANRE, majorările de prețuri la gazele naturale suportate de populație se aplică chiar de mâine, 10 ianuarie 2018.
În mijlocul iernii, când consumul de gaze naturale este intens, populația va plăti un preț mai mare cu aproximativ 8,3% pentru consumul de gaze naturale, exprimate în MWh. Majorarea se va aplica de pe data de 10 ianuarie 2018, pentru consumatorii casnici din sistemul reglementat, deci pentru cei care erau protejați până anul trecut, conform unui comunicat de presă al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dat publicității ieri.
Prețul gazelor naturale crește de la 81,48 lei/MWh la 88,28 lei/MWh, de la 10 ianuarie, după ce ANRE a analizat și a aprobat cererile furnizorilor de gaze naturale către populație, care invocaseră creșterea prețurilor finale către consumatorii casnici, ca să își acopere ei „costurile de achiziție a gazelor naturale“, denumite în legislație CUG. „Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum“, se arată în comunicatul de presă al ANRE. Solicitările furnizorilor privind actualizarea costurilor de achiziție a gazelor naturale s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.
De la 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici, a mai explicat ANRE.