5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj60 de şomeri pe un loc de muncă în Dolj

60 de şomeri pe un loc de muncă în Dolj

Având în vedere că la această dată sunt disponibile 380 de locuri de muncă, un șomer trebuie să concureze cu aproximativ 60 de persoane pentru un post liber

Statistică negativă pentru Dolj. Ocupăm locul patru pe ţară cu cei peste 23.000 de şomeri înregistraţi în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar perspectivele sunt sumbre. Având în vedere că la această dată sunt disponibile 380 de locuri de muncă, un șomer trebuie să concureze cu aproximativ 60 de persoane pentru un post liber. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulţi dintre doljeni îşi încearcă şansa în străinătate. Anul trecut, 112 persoane din județ au obținut contracte de muncă în state precum Spania, Portugalia, Danemarca sau Marea Britanie.

Cei 23.072 de şomeri înregistraţi la sfârșitul lunii noiembrie 2017 în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj plasează judeţul nostru pe locul patru pe ţară, după Teleorman, Vaslui şi Mehedinţi. Din numărul total de șomeri înregistrați, 9.307 sunt femei și 13.765 sunt bărbați, potrivit reprezentanţilor AJOFM. Totodată, 2.503 sunt tineri cu vârsta sub 25 de ani.
Având în vedere că la această dată sunt disponibile 380 de locuri de muncă, un șomer trebuie să concureze cu aproximativ 60 de persoane pentru un post liber.
„Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj sunt disponibile peste 380 de locuri de muncă. Aproximativ 300 dintre acestea sunt destinate persoanelor cu studii medii, calificate în meserii din domenii de activitate cum sunt construcții, confecții, vânzări, protecție și pază, alimentație publică. Dintre locurile de muncă oferite persoanelor cu studii superioare, cele mai multe sunt pentru ingineri“, se arată în răspunsul trimis GdS de către conducerea AJOFM Dolj.

630 de persoane peste 45 de ani, angajate anul trecut

În ciuda ofertei reduse de locuri de muncă, la nivelul județului au existat și situații în care unele persoane au refuzat un job. Nivelul salariului, condițiile de muncă, programul ori distanța față de domiciliu au fost principalele motive invocate.
O caracteristică a şomajului în perioada actuală este aceea că scoate în evidență anumite categorii consistente numeric, dezavantajate, cum ar fi, de exemplu, persoanele cu vârsta peste 45 de ani. „Pentru a crește șansele de ocupare a acestor persoane sunt acordate o serie de măsuri care vizează stimularea angajatorilor în vederea încadrării în muncă a acestor categorii de șomeri, prin subvenționarea locurilor de muncă. Angajatorii care încadrează în muncă persoane peste 45 de ani beneficiază, timp de 12 luni, de o subvenție de 900 lei/lună. Este una dintre cele mai solicitate măsuri active, în anul 2017, 630 de persoane fiind angajate prin această măsură“, au mai precizat pentru GdS reprezentanţii AJOFM Dolj.
Totuși, indiferent de volumul beneficiilor acordate uneia sau alteia din părțile implicate direct pe piața muncii – șomer ori angajator – determinantă rămâne preocuparea fiecărei părți în a răspunde nevoilor celeilalte. Poate fi evitată altă problemă pe care o reclamă de obicei angajatorii, și anume fluctuația forței de muncă, spun reprezentanţii AJOFM Dolj.

112 doljeni şi-au găsit de lucru în străinătate

Având în vedere oferta redusă de locuri de muncă raportat la cerere, mulţi dintre doljeni au optat pentru slujbele oferite de angajatorii străini. Anul trecut, 112 persoane au obținut contracte de muncă în străinătate, prin intermediul Eures, în state precum Spania, Portugalia, Danemarca sau Marea Britanie. Majoritatea locurilor de muncă au fost în domeniul agricol, dar oamenii şi-au mai găsit de lucru şi la angajatorii care aveau nevoie de îngrijitori persoane. Deși interesul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate nu a scăzut comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor care au obținut contracte de muncă în 2017 a fost mai mic față de anul 2016, când 141 de persoane şi-au găsit de lucru peste hotare.
Accesul cetățenilor români la locurile de muncă oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin Rețeaua Eures sau prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în calitate de Birou Național de Coordonare EURES, gestionează portalul național EURES www.eures.anofm.ro, unde sunt vizibile ofertele de locuri de muncă disponibile, detaliate pe țări și ocupații, dedicate exclusiv cetățenilor români. Fiecare ofertă publicată pe portal este detaliată cu informații referitoare la descrierea locului de muncă, precum şi cerințele postului, cerințe de cunoaștere a unei limbi străine, salariu, termen şi mod de aplicare. De regulă, se aplică prin trimiterea unui CV completat în limba solicitată de angajator la adresa de e-mail specificată, anterior datei limită de expirare a ofertei. Ulterior, angajatorul va face o selecție a CV-urilor primite, iar candidații selectaţi vor fi contactați în vederea stabilirii detaliilor legate de desfășurarea interviului. „Sfătuim cetățenii care apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă privată de plasare a forței de muncă în străinătate ca, înainte de plata oricărei taxe sau comision, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din județul în care îşi are sediul firma, pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată, dacă a avut sesizări sau plângeri în legătură cu activitatea desfășurată și, de asemenea, să analizeze atent înainte de semnare contractele de muncă sau contractele de mediere“, se mai arată în răspunsul trimis GdS de către reprezentanţii AJOFM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS