Suspendată din funcție pentru 30 de zile, din cauză că salariații erau nemulțumiți de prestația ei, la doar două luni după ce fusese aleasă, lidera celui mai mare sindicat din Ford, Maria Manea, a fost repusă în funcție pe 10 ianuarie, după o ședință care s-a întins până la ora 22.00. Ce se întâmplă cu decizia de deschidere a conflictului de muncă la Ford?
O situație ieșită din comun s-a întâmplat pe 10 ianuarie la Ford Craiova. Sindicaliștii au decis să o mențină, totuși, în funcție pe lidera de sindicat Maria Manea, pe care o suspendaseră pe 19 decembrie din funcție pentru o perioadă de 30 de zile, acuzând-o la vremea respectivă că ar fi acționat împotriva sindicatului, după ce Manea a trimis comunicările pentru membrii de sindicat de pe e-mail-ul personalului de la Resurse Umane.
Sindicatul reprezentativ Ford Automobile Craiova decisese ca pe 10 ianuarie 2018 să organizeze un referendum pentru a vedea opinia membrilor de sindicat față de lidera acestuia, adică dacă aceștia o mențin sau nu în mandatul de președinte de sindicat pe care i l-au dat cu câteva luni în urmă. Sindicaliștii au fost de acord cu menținerea Mariei Manea, astfel că aceasta va negocia din nou cu conducerea Ford noile condiții ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM), cel vechi expirând la sfârșitul lunii decembrie 2017, dar mai are valabilitate până la 28 februarie 2018.
La Ford, situația a fost tensionată în ultima perioadă și lucrurile s-au calmat doar momentan. La o zi după suspendarea din funcție a noului lider sindical ales în 2017, o comisie de negociere a căzut de acord cu conducerea Ford pentru o formă finală a CCM, încheind un acord cu patronatul și urmând să semneze un nou Contract colectiv. A doua zi, câteva sute de muncitori (în special tineri, proaspăt angajați, care au salarii foarte mici) au declanșat un protest spontan, pentru că nu erau de acord cu cele negociate cu o zi înainte de proprii reprezentanți ai sindicatului, cu conducerea fabricii. Protestele au continuat și a doua zi, după care angajații care ieșiseră în curtea fabricii au reluat lucrul, instalându-se calmul, înainte de sărbători. La începutul acestui an, sindicaliștii de la Ford și-au informat membrii din uzină că s-a decis declanșarea conflictului de muncă, iar dacă lucrurile nu se vor rezolva la negocieri (în sensul că firma nu va accepta majorările salariale cerute de sindicaliști și restul condițiilor pentru care au fost mandatați), atunci se va trece la strângerea de semnături pentru greva de avertisment.
Angajații, protejați doar de CIM, dacă situația nu se detensionează
Potrivit Legii dialogului social, conflictul de muncă poate fi declanșat abia după ce CCM își pierde valabilitatea, în cazul Ford, abia de la 1 martie încolo. După expirarea CCM, angajații de la Ford vor fi protejați doar de prevederile existente în fiecare contract individual de muncă (CIM). De aceea, în prima comunicare a sindicatului către membrii săi pe anul 2018, aceștia au fost sfătuiți să semneze actele adiționale la CIM pe care le trimite compania, în care sunt prevăzute majorările salariilor brute, ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat și majorările de 300 de lei brut pentru noii angajați, valabile de luna aceasta, precum și creșterea de 300 de lei brut la salariu pentru ceilalți angajați, majorare care se va aplica de la 1 iunie 2018. Prin vocea sindicatului, angajații, în special cei noi, solicită creșteri și mai mari de salarii.
După ce angajații au decis să îi redea mandatul de președinte de sindicat, Maria Manea a declarat, pentru GdS, întrebată fiind dacă va menține sau nu deschis conflictul de muncă: „Vom decide în perioada următoare ce vom face. Trebuie mai întâi să se reunească zilele viitoare comitetul sindical și împreună cu colegii mei vom decide ce vom face pe mai departe“.
Ford România nu comentează aspecte legate de sindicat și de negocierile privind CCM. Acest lucru a fost comunicat în decembrie de către companie, atitudine care se menține pe toată perioada discuțiilor despre CCM: „Ford România nu face comentarii cu privire la discuțiile interne dintre sindicate și membrii acestora. Negocierile privind noul contract colectiv de muncă valabil pentru 2018 şi 2019 au fost finalizate ieri (pe 20 decembrie – n.r.). Nu avem nimic în plus de adăugat“.