Persoanele fizice care vor să doneze la asociații sau fundații 2% din impozit trebuie să meargă personal la ANAF să depună Formularul 230 sau să îl depună on-line, dar tot personal. Fiscul susține că s-au luat aceste măsuri la nivel de ANAF central, din cauză că au existat tentative de fraude anii anteriori, în care unele ONG-uri depuneau declarații în numele unor persoane fizice, sub semnătură falsă, fără ca acele persoane să știe că au donat 2% din impozitul pe venit către acea organizație.
Mii de oameni care vor să doneze către diverse organizații nonguvernamentale (ONG-uri) 2% din impozitul pe venit datorat statului sunt puse pe drumuri de către ANAF. Un craiovean care are un ONG ne-a sesizat că, din cauză că oamenii trebuie să depună personal acel formular, se vor face cozi interminabile la ghișee. Pe de altă parte, multe persoane vor fi descurajate să mai doneze cei 2% din impozitul pe salariu prevăzuți de lege, pe motiv că nu au timp de pierdut pe la ghișeele Fiscului, fapt ce ar face ca multe activități cu caracter social, sportiv sau umanitar să nu mai poată să se realizeze anul acesta. Anii anteriori, formularele 230 se puteau depune la Fisc de către reprezentanții ONG-ului, pe bază de borderou și cu tabel nominal cu cei care împuterniceau ONG-ul să depună acel formular în numele lor. Mai multe fundații se plâng că, din cauza birocrației impuse de ANAF, va fi greu să mai doneze oamenii. „Azi am avut o surpriză neplăcută din partea celor de la ANAF. După ce că strângem greu aceste formulare pentru 2% din impozitul pe venit nu le mai putem depune cu tabel nominal din partea fundației, iar fiecare contribuabil trebuie să meargă și să depună personal acest formular sau ne poate face împuternicire la notar. Mă întreb cum procedează marile fundații cu renume național sau cele bisericești să nu trimită sutele de contribuabili să stea la cozile nesfârșite de la ghișeele ANAF? Cum? După ce că statul nu sprijină cu multe persoanele cu dizabilități și care au nevoi speciale ne ia și această mică parte de ajutor“, a scris pe Facebook tatăl unei fetițe, care a creat pe rețeaua de socializare o pagină de sprijin numită „Ajutor pentru Gabriela“.
ONG-urile pot să depună formularele 230, doar cu procuri notariale
Reprezentanții ANAF susțin că, în prezent, ONG-urile mai pot să depună borderori cu numele tuturor persoanelor care donează 2% din impozitul pe venit acelui ONG, dar numai într-o situație foarte greu de realizat: dacă există declarație notarială pentru fiecare persoană în parte prin care se împuternicește ONG-ul respectiv să depună formularul 230 în numele acelei persoane fizice care donează. Cum pentru astfel de declarații notariale onorariul notarului este de 40-50 de lei, există riscul să coste mai mult declarația la notar decât donația propriu-zisă pe care persoana o face ONG-ului. În condițiile în care de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venitul din salarii s-a redus de la 16% la 10%, în mod automat și procentul de 2% aplicat la o sumă mai mică înseamnă bani mai puțini donați, la același salariu net decât anul trecut. Cei de la Fisc recunosc acest aspect, dar susțin că așa este legislația.
Finanțiști de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj susțin că există Ordinul ANAF nr. 3695/27.12.2016 care reglementează aspecte legate de Formularul 230 și instrucțiunile de completare a Formularului 230. În plus, Ordinul respectiv impune obligația de a completa și depune respectivul formular la Fisc direct de către persoana care realizează veniturile salariale sau de natură salarială care vrea să doneze 2% din impozitul pe venit.
„Pe lângă faptul că există acel ordin care obligă fiecare realizator de venituri să depună formularul 230 personal, de anul acesta nici aplicația informatică nu ne mai permite să înregistrăm la ghișeu respectivele formulare decât dacă există împuternicire notarială pentru fiecare persoană“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.
Fiscul insistă pe depunerea on-line a Formularelor 230
În afară de posibilitatea depunerii hârtiei de o terță persoană, dar numai cu împuternicire de la persoana care donează, înregistrată la notar, reprezentanții ANAF de la nivelul Doljului susțin că există trei alte posibilități prin care se pot depune formularele 230. Astfel, se pot depune prin intermediul internetului, după o înscriere în Spațiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF, prin poștă, cu confirmare de primire sau se pot depune în format de hârtie direct la ghișeele administrațiilor județene ale finanțelor publice. „Noi avem capacitatea de a face față la ghișee în cazul în care vin mai multe persoane într-o zi să depună Formularul 230, dar probabil că cea mai mare aglomerație va fi în ultimele zile, înainte de expirarea termenului de depunere, care este 25 mai. Însă este foarte important ca aceia care au acces la internet să depună on-line aceste formulare, fără să mai fie nevoie să ajungă la ghișeele ANAF. Și prin poștă se pot depune acele formulare. Însă cei care depun on-line pe Spațiul Privat Virtual au avantajul că nu îi costă nimic“, a mai spus directorul DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
Chiar și unii dintre cei care vor să depună declarația respectivă on-line trebuie să mai treacă pe la ghișeele ANAF. „O persoană care vrea să depună on-line Formularul 230 poate să se înregistreze pe site-ul ANAF, în Spațiul Privat Virtual, la secțiunea Înregistrare utilizator. Nu are nevoie de certificat digital pentru a depune acest formular. Tot ce îi trebuie este să introducă CNP-ul, să aibă număr de telefon de România, o adresă de e-mail și să se înscrie. Dacă are o decizie mai veche primită de la ANAF se poate înscrie folosind acel număr de înregistrare, iar dacă nu are nici o decizie, atunci trebuie să vină până la noi să îi dăm un număr de înregistrare și se poate înregistra pe Spațiul Privat Virtual“, a explicat în detaliu Marinela Onofrei, din cadrul AJFP Dolj. Avantajul înregistrării în Spațiul Privat Virtual este acela că odată ce te-ai înregistrat vei putea depune și alte documente tot on-line.
Înăsprirea condițiilor de depunere ar fi apărut din cauza tentativelor de fraudă
Fiscul susține că anii anteriori au fost cazuri în care se depuneau teancuri întregi de formulare 230 de către unele ONG-uri, fără ca toate documentele respective să fie asumate de titulari. Cu alte cuvinte, Fiscul spune că au fost ONG-uri care încercau să încaseze bani din donații, deși acele persoane nu donaseră 2% din impozit, conform legii, către acele asociații sau fundații.
„S-a luat această decizie la nivel de ANAF, de a se depune personal acele formulare, pentru a se evita tentativele de fraudă care au existat în trecut, pentru a evita situațiile de substituire a CNP-urilor din diverse baze de date, astfel că aceeași persoană figura cu două declarații în baza de date a ANAF. Persoana titulară recunoștea că depusese doar o astfel de declarație, iar cea de-a doua fusese depusă de altcineva în numele titularului, chiar de un ONG de care persoana nici nu auzise. Au fost și cazuri investigate de DNA pe această temă“, a spus un reprezentant al ANAF, de la nivel local.