2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlătești taxă, scapi de birocrație! Dar se poate și fără?

Plătești taxă, scapi de birocrație! Dar se poate și fără?

Biroul de la DIT Craiova, destinat impunerii sau scăderii mijloacelor de transport

Statul la coadă sau perioadele lungi de așteptare până la obținerea unui document de la instituțiile publice sau până la soluționarea unei cereri sunt situații cu care românii s-au obișnuit de mult. Pentru a veni însă „în sprijinul cetățenilor“, unele instituții au introdus, pentru anumite categorii de servicii, o taxă de urgență care te scapă pe loc de birocrație. Pe principiul „dai un ban, dar stai în față“, taxele respective reduc la maximum perioada de așteptare, iar „termenele legale“ de 30 sau chiar 45 de zile se transformă subit în trei, cinci, șapte zile sau chiar „pe loc“. Astfel de taxe de urgență au fost introduse, de la 1 ianuarie 2018, și de Primăria Craiova, cetățenii având astfel posibilitatea să obțină documentele solicitate autorităților într-un timp mult mai scurt. Unii craioveni s-au convins deja de acest lucru. Întrebarea care se pune acum este însă alta: dacă se poate reduce termenul legal printr-o simplă taxă de urgență, se poate soluționa o cerere în aceleași condiții și fără această plată suplimentară?

Un caz concret ne-a fost semnalat de către un cititor GdS, care susține că s-a prezentat la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova pentru a radia un autoturism și a înregistra un altul în evidențele fiscale. Acesta pune în balanță termenul de 45 de zile dat de lege pentru soluționarea unei astfel de cereri cu cel stabilit de municipalitate în cazul în care apelezi la taxa de urgență: pe loc. „Pentru radierea sau înregistrarea unui autovehicul, la Craiova s-a introdus o taxă de urgență de 100 de lei. Oamenii nu sunt informați la ghișeu că ea nu este obligatorie. De asemenea, te simți oarecum obligat să o plătești din cauza termenului foarte mare de 30 – 45 zile pe care îl ai de așteptat dacă nu o achiți. Deci, pentru cine plătește această taxă termenul de radiere sau luare în evidență a autoturismelor este «pe loc», iar pentru cei care nu o plătesc este de 30 – 45 de zile, timp în care trebuie să te deplasezi de mai multe ori la ghișeu pentru a afla dacă sunt gata înregistrările“, ne-a scris respectivul cititor.
Acesta a mai pus problema situației în care un autoturism nu poate fi luat în evidența cumpărătorului până nu este scăzut de la vânzător, lucru care face ca „termenul de 45 de zile pentru scădere plus alte 45 de zile pentru luarea în evidență să depășească termenul de transcriere a dreptului de proprietate, care este de 90 de zile“. „Să nu mai vorbim că și la Serviciul de Înmatriculări trebuie să ai programare cu aproximativ 25 de zile înainte și nu o poți face pentru că nu știi când vrea primăria să-ți dea actele. De asemenea, termenul de declarare a achiziționării unui autovehicul este de 30 de zile, pe care nu îl poți respecta pentru că angajații nu îți primesc dosarul până nu este radiată mașina de la fostul proprietar, adică după cel puțin 30 de zile. Consider că primăria ar trebui să fie în sprijinul cetățeanului care vrea să-și declare mașina, să plătească impozit legal și cinstit și nu să obțină bani din orice, în ciuda locuitorilor care le plătesc salariile“, a mai menționat cititorul GdS.

„Cutuma este de a soluționa declarațiile în cel mai scurt timp cu putință“

Reprezentanții DIT Craiova au confirmat faptul că termenul de soluționare a unei cereri/declarații prevăzut de Codul de procedură fiscală este de 45 de zile de la înregistrarea la organul fiscal, în timp ce soluționarea ei în regim de urgență, în cazul mijloacelor de transport, se face în aceeași zi, conform HCL nr. 485/2017 (hotărârea de consiliu local care stabilește impozitele și taxele locale pentru anul 2018), dar că nu se ajunge niciodată la termenul de 45 de zile. Mai mult, au fost înființate patru noi ghișee, special doar pentru scăderea și impunerea autovehiculelor. „Cutuma organului fiscal local este de a soluționa declarațiile de impunere/scădere a mijloacelor de transport în cel mai scurt timp cu putință. În acest sens, Direcția Impozite și Taxe a înființat la parterul clădirii din Piața Centrală un birou cu patru ghișee, care se ocupă în mod exclusiv de impunerea/scăderea mijloacelor de transport“, au precizat reprezentanții DIT Craiova.
Ghișeele respective au program de luni până vineri, între orele 8.30 – 14.00, iar capacitatea lor zilnică de lucru ar fi, potrivit Direcției de Impozite și Taxe, de peste 250 de mijloace de transport scăzute/impuse din/în evidența fiscală a municipiului Craiova. „Mai mult decât atât, DIT dezvoltă o aplicație on-line care va fi implementată în cel mai scurt timp pentru a face o rezervare la unul dintre ghișee în vederea soluționării declarațiilor/cererilor. Prin programare on-line vei ști exact data și ora când trebuie să vă prezentați la ghișeu cu actele, fără a se mai pierde astfel timp cu statul la coadă. Dacă lucrurile vor merge bine, se va extinde acest tip de programare și la un al doilea ghișeu“, au mai menționat reprezentanții Direcției.
Aceștia susțin că legea te obligă să impui mijlocul de transport noului proprietar doar după ce acesta este scăzut de la vechiul proprietar, motiv pentru care pe contractul de înstrăinare – dobândire este necesară ștampila organului fiscal care face dovada faptului că vânzătorul a achitat integral obligațiile fiscale datorate bugetului local. „În cazul în care ștampila organului fiscal ar lipsi, contractul de înstrăinare – dobândire ar fi nul de drept“, mai spun oficialii DIT. Ei se disculpă însă atunci când vine vorba de termenul de 30 de zile pe care noul proprietar îl are la dispoziție pentru a declara achiziționarea unui autovehicul și despre care cititorul GdS spune că nu poate fi respectat, susținând că vina în acest caz nu aparține funcționarilor, pentru că ei „nu pot primi dosarul până nu este radiat autovehiculul de la vechiul proprietar“.

Cu taxă se poate într-o zi. De ce nu și fără?

Până la urmă, toate aceste inconveniente privind vânzarea – cumpărarea unui autoturism s-au rezolvat la Direcția Impozite și Taxe printr-o taxă de urgență în valoare de 100 de lei, dar se pot sau se puteau ele rezolva și fără această taxă? Reprezentanții DIT Craiova afirmă că „în vederea aplicării taxei de urgență a fost elaborată o procedură operațională internă care stabilește reguli stricte cu privire la pașii ce trebuie urmați pentru soluționarea cererii/declarației în regim de urgență“. „Doar cetățeanul poate solicita soluționarea în regim de urgență a cererii, dar numai după verificarea amănunțită de către funcționar a documentelor anexate cererii și nu înainte. Soluționarea în regim de urgență este deci una facultativă, nu obligatorie, ea fiind introdusă în beneficiul cetățeanului, având în vedere nenumăratele solicitări primite în acest sens“, au mai transmis oficialii DIT.
De ce nu s-a elaborat însă o astfel de procedură operațională și înainte de introducerea taxei de urgență? Și ce se întâmplă dacă se plătește această taxă pentru toate cele 250 de dosare de scădere și impunere auto care s-ar depune zilnic, spre soluționare, la DIT Craiova? Se rezolvă toate pe loc? Dacă se poate acest lucru la urgență, cu plata unei taxe, de ce nu se poate și fără această plată suplimentară? Iată câteva întrebări la care autoritățile locale nu pot oferi un răspuns concret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS