-0.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Tinerii care se luptă să ajungă în finală la Dulelul Ansamblurilor

Olt: Tinerii care se luptă să ajungă în finală la Dulelul Ansamblurilor

 

45 de tineri vor participa, miercuri, 31 ianuarie 2018, la Dulelul Ansamblurilor, competiție promovată de o cunoscută emisiune de televiziune, miza fiind un loc în marea finală din 19 februarie 2018.

 
Călușul este dansul ales de „Poarta Olteniei“, ansamblul GAL-ului Vedea-Găvanu-Burdea, cu sediul în Ghimpețeni, și speră să-și dea, astfel, gata contracandidații, un ansablu cu o vechime veritabilă, din Neamț.
Copiii și tinerii de la „Poarta Olteniei“ au intrat în competiție după o altă încercare reușită la Românii au talent, când au impresionat juriul, obținând patru de Da. La Dulelul Ansamblurilor au învins, în calificări, un ansamblu din Botoșani, câștigând locul în semifinale.
Ansamblul are o vechime de nici trei ani. A luat ființă în aprilie 2015, reușind ca în două luni să se pregătească temeinic și să câștige primul trofeu, la un concurs de excepție – Festivalul-concurs „Călușul Românesc“, de la Slatina. De atunci premiile, diplomele și trofeele au continuat să vină, copiii cutreierând țara cum nu ar fi reușit niciodată să o facă dacă nu ar fi ales dansul popular. Coregraful ansamblului este Marian Stănescu, cel care coordonează alte câteva absambluri din zonă și care îi reunește pe cei mai buni din fiecare ansamblu mai mic la Poarta Olteniei. Sunt dansatori din șase comune învecinate: Ghimpețeni, Șerbănești, Crâmpoia, Izvoarele, Schitu și Vâlcele, copii pasionați de dans și de tradiții.
Pe scena emisiunii „La Măruță“ vor urca 47 de persoane, călușarii fiind susținuți chiar pe scenă de fetele din ansamblu. Se vor regăsi pe aceeași scenă vătafi din patru generații, cel mai vârstnic fiind cunoscutul coregraf Nichita Dragomira, cel care a pus bazele ansamblului profesionist al județului și i-a consiliat, și o face și în continuare, pe mai tinerii săi colegi. „Dacă nu investim în copii, pierdem acest bun național. Din fericire, în acest caz încurajarea nu este doar formală, sunt efectiv susținuți, pentru că oameni bine intenționați au înțeles că în măsura în care nu mai investim în copii orice tradiție piere“, a declarat  Nichita Dragomira.
Deși talentul dansatorilor olteni a fost testat de-a lungul celor aproape trei ani de existență a ansamblului, mieruri, 31 ianuarie 2018, va fi nevoie de mult mai mult. Va fi de asemenea o competiție pentru voturi, motiv pentru care dansatorii au pregătit și o veritabilă campanie de prmovare, prin intermediul afișelor arătându-le susținătorilor ce au de făcut, anume să-i voteze, miercuri-după-amiază, la numărul 1266, trimițând textul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS