-1.6 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgramul Start-up Nation merge în ritm de melc

Programul Start-up Nation merge în ritm de melc

Circa 400 de antreprenori care semnaseră acordurile de finanțare pe Start-up Nation au fost interesați, anul trecut, de cum se va desfășura programul

Numai 25 din cele 633 de afaceri considerate eligibile pe Start-up Nation în Oltenia au primit finanțare până acum, cu toate că statul a virat în conturile celor trei bănci partenere banii care ar finanța 230 de proiecte. Aplicanții acuză blocaje la obținerea creditelor-punte atât la bănci, cât și la Fondul de Garantare a Creditelor și la cel de Contragarantare. În timp ce autoritățile neagă că ar fi produs „scurtcircuitul“ la aprobarea finanțărilor, beneficiarii Start-up Nation se află în imposibilitatea de a-și demara afacerile.

La câteva luni de la lansarea programului, finanțările pe Start-up Nation ajung cu dificultate la beneficiari, iar afacerile întârzie să se dezvolte. Până joi, din cele 633 de proiecte din Oltenia care au câștigat finanțări nerambursabile de la stat, doar 58 de firme au depus deconturi pentru a solicita prima tranșă de finanțare, iar din acestea, numai 25 și-au încasat efectiv banii de la stat, în 15 cazuri s-au cerut clarificări, iar 18 deconturi sunt în verificare, conform datelor furnizate de Agenția pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exporturilor Craiova. Un simplu calcul matematic arată că doar 4% din proiectele aprobate în Oltenia pe Start-up Nation au fost finanțate până acum, deși acordurile s-au semnat toate până la mijlocul lunii noiembrie 2017.
De ce s-au plătit așa de puțini bani antreprenorilor și unde s-au produs blocajele vom analiza în cele ce urmează.
Prin acest Program derulat prin Ministerul Afacerilor se puteau accesa până la 200.000 de lei de afacere, bani nerambursabili. Pentru acest lucru, beneficarii trebuie să facă achiziții cu bani din surse proprii sau din surse atrase (împrumuturi, majoritatea apelând la credite bancare), să angajeze numărul de persoane pe care și le-au asumat prin proiect, urmând ca apoi să depună deconturile la Agenția pentru IMM, iar statul să le vireze banii. Iată cum s-a ajuns ca majoritatea firmelor să nici nu ajungă în situația de a putea depune deconturile.

Finanțări blocate la bănci și la Fondul de Garantare

În Oltenia, finanțarea medie eligibilă câștigată a fost de 170.000 de lei pe o afacere. Cea mai mare provocare pentru aplicanți este obținerea finanțării, ca să poată să demareze afacerile. Numai că mulți beneficiari nici măcar nu au obținut până acum creditul-punte de la una dintre cele trei bănci partenere. „Încă din luna decembrie noi am efectuat plăți în avans în conturile celor trei bănci partenere, plăți care ar fi acoperit finanțarea a 230 de afaceri, dar s-au depus doar 58 de deconturi, în general, de la cele care au ales să meargă pe capital propriu, deci au avut propria finanțare. Întârzieri sunt la firmele care au avut nevoie de creditul-punte, ce se obține de la băncile partenere, cu garanții de la Fondul de Garantare. Unii antreprenori nu au obținut nici până acum acel credit-punte. Dosarele sunt blocate la băncile partenere și la Fondul de Garantare pentru IMM-uri. Deci blocajele nu au apărut din cauza noastră“, a precizat Radu Ghinea, directorul Agenției pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exporturilor Craiova. El a mai precizat că s-au virat peste 44 de milioane de lei în decembrie din conturile Agenției în conturile celor trei bănci partenere. Inițial, din regiunea Olteniei fuseseră considerate eligibile 634 de afaceri. Între timp, un antreprenor a fost descalificat, iar finanțarea pentru el a fost respinsă „din cauză că nu a respectat condițiile de eligibilitate și a încercat să fraudeze o licitație“, a explicat Radu Ghinea.
Beneficiarii se plâng că nu ajung la finanțări, din cauză că sunt blocaje la bănci și la Fondul de Garantare. În cazul unora, creditul-punte se aprobă cu dificultate, chiar și în trei-patru luni, iar între timp le expiră certificatele de garantare și trebuie să o ia de la capăt cu dosarul. În cazul altor firme, unul dintre asociați figurează la Biroul de Credite sau în Centrala Riscurilor Bancare cu vechi restanțe, astfel că banca nu poate finanța acele firme. Durează destul de mult până când entitatea economică respectivă își schimbă asociații, la Oficiul Registrului Comerțului. În alte cazuri, beneficiarii Start-up Nation care nu au garanții materiale pentru credit așteaptă să le fie aprobat dosarul de garantare de către Filiala locală a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Fondul de Garantare spune că blocajele sunt la bănci și la Fondul de Contragarantare

GdS a solicitat lămuriri de la FNGCIMM București, legate de situația întârzierii dosarelor pe Start-up Nation. La nivel național, din 3.175 de solicitări de garantare, au fost aprobate de Fond și trimise către bănci 1.684 de dosare; 850 au fost trimise către Fondul de Contragarantare; 364 au fost retrimise băncilor pentru că au fost completate incorect sau insuficient de către bănci (deci nu sunt aprobate); 243 de solicitări au fost retrimise de bănci către Fond, după ce s-au remediat deficiențele; 862 de dosare urmează să intre în analiza Fondului de Garantare.
Numai că, așa cum a fost gândit programul Start-up Nation, în cazul în care beneficiarii Start-up Nation vor să plătească un comision de 2,48%, mai mic decât cel standard (de 3,8%), atunci dosarele de finanțare care ajung la Fondul de Garantare trebuie să primească „Ok“-ul de la Fondul de Contragarantare. Reprezentanții FNGCIMM spun că, de fapt, întârzierile sunt la acesta din urmă. „În acest moment, la nivelul Fondului Român de Contragarantare (FRC), ritmul mediu de analiză şi aprobare a solicitărilor de contragarantare este de aproximativ 17 dosare Start-Up Nation pe zi (în comparaţie cu peste 150 de dosare procesate pe zi de FNGCIMM), ceea ce creează un decalaj semnificativ între numărul de garanții aprobate de FNGCIMM şi cel de contragaranţii aprobate de FRC“, se arată în răspunsul primit de GdS de la FNGCIMM.
În consecință, repre-zentanții FNGCIMM susțin că, „în cazul în care se solicită și contragarantarea de la FRC, se prelungește durata de finalizare a unui dosar și până la 60 de zile. Dacă se solicită doar garantarea de la FNGCIMM, dosarul poate fi finalizat în cateva zile“, se arată în răspunsul transmis de FNGCIMM.
Și Fondul Român de Contragarantare are propriile cifre, dar recunoaște că sunt întârzieri. „FRC a făcut ca, din luna septembrie 2017 și până la data de 30.01.2018, să fie procesate aproximativ 1.450 de dosare, dintr-un total de aproximativ de 2.200 de solicitări transmise. Precizăm că numai în luna decembrie 2017 au fost primite de la principalul partener, FNGCIMM, aproximativ 850 de dosare, iar în prezent sunt în faza de analiză aproximativ 750 de solicitări. Dintre acestea, pentru aproximativ 200 de dosare, FRC a solicitat FNGCIMM clarificări pe documente, conform procedurii în vigoare“, scrie FRC, într-un răspuns transmis redacției, la solicitarea GdS. În cele din urmă, reprezentanții Fondului de Contragarantare au recunoscut că au luat măsuri interne pentru reducerea timpilor de acordare a scrisorilor de contragarantare, dar au menționat că va mai dura până se aplică.

Antreprenorii întâmpinau o serie de probleme încă de anul trecut

În timp ce autoritățile statului implicate în Start-up Nation se bat în cifre legate de dosarele analizate, antreprenorii care au aplicat pe program stau „cu sufletul la gură“, în așteptarea finanțărilor. Unii au aflat încă de la începutul programului că vor obține cu dificultate creditele de la bănci. Pe 20 noiembrie 2017, la Summit-ul Start-up Nation organizat la Craiova, sute de antreprenori care semnaseră acordurile de finanțare pe respectivul program s-au plâns în fața ministrului de atunci al mediului de afaceri că apăruseră deja primele probleme în implementarea proiectelor și în demararea afacerilor.
În timp ce reprezentanții celor trei bănci partenere informau auditoriul că creditele-punte urma să fie aprobate foarte rapid, unii dintre antreprenorii prezenți la eveniment spuneau că, în practică, se întâmplă contrariul. Un beneficiar al Start-up Nation spunea că depusese cerere de finanțare la una dintre bănci în urmă cu 40 de zile și nici până la data organizării Summit-ului nu i se aprobase creditul.
Noul ministru al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a precizat luni că programul Start-up Nation va continua și anul acesta, cu o nouă sesiune de depunere de proiecte în luna iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS