-5.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljApartamentele-fantomă

Apartamentele-fantomă

Un apartament din acest bloc nu are proprietar, dar nici rol fiscal și carte funciară (Foto: Lucian Anghel)

O situație fără precedent, în două blocuri din Craiova, unde se află apartamente care, în ciuda existenței fizice, nu figurează în baza de date a Direcției de Impozite și Taxe și a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, iar deținătorii, deși există, legal nu pot fi identificați ca și proprietari.

Această situație se întâlnește în blocul O 14 de pe strada Spania din cartierul Sărari și blocul B 35 din cartierul George Enescu. Este vorba de apartamente construite la mansardele acestor blocuri, care au fost ridicate în perioada anilor 2006 – 2008 de firma DSA Extend SRL, al cărui manager era la vremea respectivă Cristian Delica. Atunci, pentru mansardarea unor blocuri din Craiova, acesta a încheiat la notar contracte de vânzare-cumpărare cu proprietarii din imobilele în cauză pentru a putea mansarda acoperișul. Locatarii susțin că firma obținea avizele și autorizațiile necesare, după care începea lucrările. Între timp, încheia un antecontract, promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare cu eventualii cumpărători. În cazul celor două blocuri, chiar dacă lucrările s-au încheiat și cumpărătorii au plătit prețul, constructorul nu a mai ajuns să facă recepția lucrării și să încheie contractele de vânzare- cumpărare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza intrării în faliment a constructorului în anul 2011. „În blocul B35, inițial constructorul a încheiat cu cumpărătorii o promisiune de vânzare, un precontract între părți. Cumpărătorii au fost nevoiți să-și obțină dreptul de proprietate în instanță pentru că acest Cristian Delica nu a mai încheiat cu ei contractul de vânzare-cumpărare. Cauza, a intrat firma în faliment. Asta s-a întâmplat doar cu trei apartamente, cel de-al patrulea apartament nu are nici la acest moment un titlu de proprietate. Este vorba de apartamentul 16, ocupat de Cătălin Iordache. Acesta din urmă nu are un contract de vânzare-cumpărare încheiat la notar, locuința nu este declarată la taxe și impozite, nu apare la cadastru. În concluzie, apartamentul există fizic, dar scriptic este inexistent, nu are rol fiscal și carte funciară“, spune președintele Asociației de Proprietari nr. 5 George Enescu, Ion Bătăiosu.
O situație similară este și în blocul O14, numai că aici, spun cei de la asociația de proprietari, constructorul și-a păstrat un apartament care nu este declarat la DIT și pentru care nu plătește impozitele și contribuțiile aferente.

Apartament cu datorii, fără proprietar

Proprietarii celor două apartamente au datorii la întreținere de ani buni, iar asociația i-a acționat în instanță. În perioada anilor 2000, când instanța de judecată nu cerea reclamantei să dovedească starea de proprietar a pârâtului debitor, asociațiile au avut câștig de cauză. Pentru că neplata întreținerii s-a perpetuat, asociațiile au mers din nou în instanță cu restanțierii, dar de această dată instanțele fie le-au suspendat dosarele, fie le-au respins, pe motiv că nu se face dovada proprietății. „Din câte cunoaștem noi, deținătorul apartamentului cu numărul 21 din blocul O14 este Cristian Delica. Acesta nu a plătit întreținerea și l-am acționat în instanță pentru restanțe. Avem o hotărâre definitivă și am mers la executor. Nu putem face nimic pentru că bunul și proprietarul nu pot fi identificați. Ulterior am acționat în instanță pentru alte restanțe, dar s-a modificat legea și instanța ne cere actul de proprietate al debitorului. Drept urmare, dosarul ne-a fost suspendat. Acum intenționăm să-l acționăm din nou în instanță pe restanțierul care deține apartamentul 21, dar împotriva cui să ne îndreptăm? Nu dăm de el, am făcut cereri la DIT, am solicitat la furnizori poate există un act de proprietate, nu am găsit nimic. Noi știm că acest Delica îl deține, pentru că, la un moment dat, a făcut inundație și el a fost cel care a venit cu instalatorii, dar nu avem acte cu care să dovedim. Nu înțelegem de ce instituțiile abilitate nu verifică“, susține Ioana Tudor, administrator asociație.

Administratoarea Asociației de proprietari nr. 2 Spania nu știe cui să se mai adreseze ca să afle cine este proprietarul apartamentului 21 (Foto: Lucian Anghel)

Situație similară în blocul B35 din cartierul George Enescu. „Locatarul de la apartamentul 16 din blocul B35 a înregistrat datorii la asociație, l-am acționat în instanță de două ori și am câștigat și suntem cu dosarele la executor. Ulterior, când l-am acționat în instanță pentru o restanță de 21.052 de lei ni s-a cerut să facem dovada proprietății și nu avem cu ce. La rândul său, deținătorul apartamentului nu are un act de proprietate. Am făcut adrese la CEZ, la Gaze, la Taxe și Impozite ca să aflăm cine este proprietarul. Nu am primit nici un răspuns concret. Nu figurează nici măcar la OCPI sau la Uniunea Notarilor Publici. La acest moment noi avem un apartament cu datorii fără proprietar. Am decis să facem noi, asociația, documentele de obținere a dreptului de proprietate și să-l scoatem la vânzare“, spune președintele Asociației de Proprietari nr. 5 George Enescu, Ion Bătăiosu.

Apartamentul 16, un apartament inexistent scriptic (Foto: Lucian Anghel)

E al meu, nu e al meu

Locatarul din blocul B35 recunoaște că deține apartamentul 16, dar nu are posibilitatea să-și perfecteze actele, deși pe viitor intenționează să devină proprietar și în acte. „Eu dețin acest apartament, dar din punct de vedere financiar nu mi-am permis să merg în instanță și să obțin o hotărâre care să-mi țină loc de titlu de proprietate. Voi face acest lucru în viitor, când probabil voi avea posibilitatea să-mi plătesc și întreținerea“, afirmă Cătălin Iordache.
În schimb, deținătorul apartamentului 21 din blocul O14 din cartierul Sărari, pe care asociația de proprietari îl bănuiește a fi Cristian Delica, acesta având și calitatea de constructor al mansardei, este de altă părere. „Nu este apartamentul meu. Vorbiți cu firma care s-a ocupat de insolvență“, spune Cristian Delica, contactat telefonic.
Într-adevăr, firma lui Delica, DSA Extend SRL, a intrat în insolvență în anul 2011. Instanța numește un administrator judiciar în procedura insolvenței, și anume BVC CONSULT IPURL. După decesul persoanei fizice care reprezenta firma BVC CONSULT IPURL, instanța numește în 2014 alt lichidator judiciar, și anume Activ Management Lichidare Recuperare Creanțe IPURL, reprezentată de Andreea Colhon. Din câte își amintește aceasta, din perioada când s-a ocupat de insolvența firmei lui Delica, nu a găsit în activele societății nici un apartament. „M-am ocupat de insolvența acestei societăți. Din câte îmi amintesc, în patrimoniul acestei societăți am găsit doar niște autoturisme, dacă ne referim la bunuri mobile și imobile. Nu am găsit în patrimoniu nici un apartament“, a declarat Andreea Colhon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS