0.6 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRajaa, doctoriţa de origine siriană care tratează doljenii

Rajaa, doctoriţa de origine siriană care tratează doljenii

Rajaa Postelnicu a copilărit în Siria, dar a ales să fie medic în județul Dolj (Foto, Lucian Anghel)

A copilărit în Siria. Amintirile sale din primii ani de viață și adolescență sunt legate de casa aflată într-unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Damasc. A crescut într-o familie de musulmani liberi în gândire. Asta a făcut-o să aleagă viața în Europa. Rajaa Postelnicu este acum medic de familie în comuna doljeană Coțofenii din Dos. După ce a obținut o bursă în România cu gândul de a face Jurnalism, tânăra de origine siriană a ajuns să facă Facultatea de Medicină din Craiova. Trăiește românește și nu ar mai schimba asta. Și-ar dori însă ca pacienții săi să aibă mai mult acces la servicii medicale și să nu mai audă atât de des cuvintele bătrânilor: „Doamna doctor, nu avem bani de medicamente“.

În urmă cu câțiva ani colinda străzile Damascului, acum ia la pas ulițele din cele trei sate în care este medic de familie, atunci când pacienții săi au nevoie. Rajaa Postelnicu este o tânără doctoriță care încearcă să facă mai mult pentru pacienții săi. Nonconformistă, își așteaptă mereu pacienții cu zâmbetul pe buze și cu glumele pregătite să le facă ziua mai frumoasă.
Fata unui sirian și a unei românce, Rajaa a ales la fel ca tatăl ei să urmeze Facultatea de Medicină din Craiova. Am găsit-o în cabinetul său de medicină de familie din Coțofenii din Dos. Îmbrăcată într-un halat roșu, doctorița ne spune povestea sa. „Copilăria am petrecut-o în Siria. E grea viața de fată în Siria, dar depinde în ce familie crești. Sunt familii de tot felul acolo, de musulmani, creștini, druzi, sunt foarte multe etnii. Eu am crescut într-o familie frumoasă, libertină, cu oameni deschiși la tot ce e nou din punct de vedere al religiei. Provin din familie de musulmani, dar nu am simțit niciodată presiuni de vreun fel. Tatăl meu a fost mereu deschis, drept dovadă ne-a lăsat pe mine și sora mea să plecăm să facem facultatea în România“, spune doctorița.

„Au fost unele probleme etnice, culturale“

Printr-un program al Ambasadei Române din Siria, Rajaa Postelnicu a ajuns în România. Nu i-a fost ușor să se acomodeze cu viața din Craiova, dar cei șase ani de facultate au fost de ajuns să poată trece de toate barierele. Ceea ce a făcut-o să rămână aici a fost iubirea pentru un coleg de facultate. Așa i s-a deschis și drumul către medicina de familie: „A fost o perioadă frumoasă. Primii doi ani de facultate au fost grei pentru că nu reușeam să mă regăsesc în societate. Au fost unele probleme etnice, culturale. În facultate m-am îndrăgostit însă de un coleg, cu care ulterior m-am și căsătorit. Mama lui fiind medic de familie în Coțofeni, în prag de pensionare, m-a lăsat pe mine în locul ei“.

„Cartierul în care am stat noi acum e tot la pământ“

Rajaa a venit în Craiova cu gândul că după terminarea facultății se va întoarce în țara în care a crescut. Iubirea față de soțul ei a făcut-o să rămână aici. Acum nu mai are pe nimeni în Siria. Toată familia a fugit din calea războiului.
Primăvara Arabă (o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010 – n.r.) a adus Siriei vremuri de teroare. Aproape 250.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în cei patru ani şi jumătate trecuţi de la începutul războiului civil. Patru milioane de sirieni şi-au părăsit ţara pentru a-şi găsi refugiu în Turcia, Liban sau Iordania. „Am venit aici cu gândul de a mă întoarce în Siria, unde aveam sora, familia. Între timp a apărut războiul în Siria și nu s-a mai pus problema să mă întorc. Acum familia mea este aici. Au venit la un an după ce a izbucnit războiul, ei fiind cetățeni români oricum. Cartierul în care am stat noi acum e tot la pământ. Toate rudele mele sunt plecate în Liban, Turcia, SUA, Germania. Trebuie să treci peste….“, spune doctorița.

„E destul de greu să fii medic aici“

Acum Rajaa gândește și trăiește românește. Aici și-a născut copilul și luptă ca doljenii al căror medic este să găsească în ea un specialist de nădejde. Majoritatea pacienților ei sunt bătrâni. Cel mai mult o doare când aceștia îi spun că nu au cum să își ia medicamentele care îi ajută să trăiască. „E destul de greu să fii medic aici. Sunt multe provocări. La țară e ceva mai complicat pentru că trebuie să te faci înțeles, să îi înțelegi pe oameni, dar aici oamenii sunt mai respectuoși decât cei de la oraș. Populația este foarte îmbătrânită. Eu am pacienți din trei sate. Într-unul din ele sunt numai bătrâni. Tinerii pleacă în orașe sau în străinătate. Am cam 1.600 de pacienți. Mi-aș dori ca pacienții să aștepte mai puțin la ușă, să meargă sistemul informatic mai bine, să pot să le ofer mai multe gratuități. Eu încerc să le ofer tot ce pot. Bătrânii mereu spun că nu au bani să cumpere medicamentele… Sunt bătrâni cu pensie de 500 de lei și au tratament de 300 de lei“, spune dr. Rajaa Postelnicu.

Medicina de familie se moștenește sau se cumpără

Sistemul medicinei primare le pune piedici medicilor de familie tineri, debutanți în domeniu, care după mulți ani de studiu își doresc să profeseze. Modul în care se face medicina de familie din România nu îl încurajează pe medic să fie cât mai bun profesionist, ci, din contră, îi pune bariere. O recunoaște și Rajaa, care spune că ar fi fost aproape imposibil să își practice meseria dacă nu ar fi moștenit cabinetul medical. „E foarte greu. Ai două variante: ori moștenești de la cineva cabinetul sau ai bani să cumperi unul. E o afacere pe care o cumperi. Să strângi un număr de pacienți, să faci o listă care să îți permită contractul cu Casa de Asigurări este aproape imposibil. E foarte greu ca medicii tineri să pătrundă în sectorul medicinei de familie“, spune dr. Rajaa Postelnicu.

„Ar trebui schimbate foarte multe în sistem“

La țară, medicul de familie este singurul specialist din sănătate la care pacienții au acces. Medicina de familie este poarta de intrare în sistemul de sănătate. Cu toate acestea, sectorul de medicină primară este subfinanțat. Lipsa unui buget suficient pentru asigurarea analizelor pacienților, accesul limitat la investigații medicale sunt principalele probleme de care pacienții se plâng la medicul de familie. Rajaa spune că sistemul românesc nu poate fi comparat cu cel sirian, unde condițiile de trai sunt mult mai grele sau imposibile. „Ar trebui schimbate foarte multe în sistem. Nu putem compara însă sistemul de sănătate românesc cu cel din Siria, care e o țară de lumea a treia. Acolo nu există Casă de Asigurări. Acolo te duci la spitalul de stat. Nu există sistem de rețete compensate. Nu au medicină de familie. Este cu totul alt sistem. Însă, în România marea problemă este că veniturile pe cabinet sunt mici. Din banii pe care îi avem trebuie să plătim asistenta, impozit, apă, curent, chirie, consumabile, iarna lemne la noi, la țară. Iarna, mai ales, mie îmi rămân foarte puțini bani“, spune doctorița.

„Mi-aș dori să am mai multă aparatură“

În Coțofeni există și un centru de permanență. Aici localnicii pot să găsească nonstop un medic de familie. În acest fel, mulți sunt scutiți de drumul până la Craiova atunci când au o urgență. Cu toate acestea, dacă medicii ar dispune de mai multă aparatură ar avea șansa să trateze mult mai mulți pacienți. „Avem și centru de permanență care contează foarte mult pentru bolnavi. Aici pot să facă tratamentul injectabil. Centrul le poate asigura și tratamentul pe care îl prescriem. Este foarte important pentru urgențe. Tratăm unele cazuri care nu mai ajung la Spitalul Județean Craiova să aglomereze Urgența. Foarte multe cazuri se pot rezolva la nivelul centrului fără să mai meargă la spitalele mari din Craiova. Însă, ceea ce ne depășește competența trimitem mai departe pentru că nu avem toate aparatele de care ar fi nevoie. Mi-aș dori să am mai multă aparatură. Ne trebuie un EGK, un ecograf, ne-ar ajuta foarte mult. Doar luându-te după simptome poți să greșești diagnosticul“, explică dr. Rajaa Postelnicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS