2.3 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii se lauda cu rata mare a somajului

Oltenii se lauda cu rata mare a somajului

Zicala „ban la ban trage“ nu se aplica in zona Olteniei. Potrivit situatiei actuale, atragerea de sprijin financiar din partea Uniunii Europene dupa 2007 va necesita un interes mult mai ridicat din partea reprezentantilor sectorului public si privat. Fiind destul de saraca, regiunea sud-vest este printre zonele mai putin atractive din tara in ceea ce priveste investitiile. Asa se face ca atuul viitoarei euroregiuni este tocmai rata ridicata a somajului, care atrage dupa sine costuri scazute cu forta de munca.


Ca orice tara europeana, incepind cu 1 ianuarie 2007, România va beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, sub forma asa-numitelor Fonduri Structurale si de Coeziune. Banii vor avea drept scop principal dezvoltarea armonioasa, prin reducerea diferentelor intre nivelurile de dezvoltare a diferitelor tari, respectiv regiuni. Fondurile nerambursabile se vor cifra la aproximativ patru la suta din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adauga cofinantarea nationala, au declarat ieri in cadrul unui seminar reprezentantii mai multor ministere si ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala 4 S-V (ADR) Oltenia. „Incercam prin asemenea manifestari sa informam si sa-i instruim cit mai bine pe viitorii beneficiari in legatura cu insemnatatea fondurilor structurale, astfel incit, incepind cu 2007, acestea sa fie absorbite in intregime“, a afirmat Stefan Ciobanu, director al Directiei Analiza si Programe din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Ajutorul financiar va fi de trei ori mai mare decit fondurile de preaderare acordate in prezent prin programele PHARE, ISPA si SAPARD. Sumele vor fi obtinute pe baza unor proiecte intocmite, conform normelor UE, de cei interesati sa investeasca in domeniile considerate prioritare. Printre acestea se afla dezvoltarea economica, modernizarea infrastructurii de transport, protejarea si imbunatatirea calitatii mediului, precum si dezvoltarea rurala si a resurselor umane. La acestea se adauga dezvoltarea echilibrata a celor opt regiuni ale tarii. Reprezentantii ministerelor si ai ADR Sud-Vest Oltenia le-au prezentat asociatiilor de afaceri, autoritatilor locale, IMM-urilor si ONG-urilor informatii referitoare la Planul National de Dezvoltare pentru 2007-2013 care va fundamenta accesul României la Fondurile Structurale si de Coeziune ale UE, dupa data aderarii, in calitate de stat membru


Oltenia, pe locul patru in topul regiunilor


La nivelul celor opt regiuni exista grade diferite de dezvoltare economica si sociala. „Bucurestiul detine un nivel de 60% din media de dezvoltare a UE. In restul regiunilor, nivelul de dezvoltare este relativ echilibrat, fiind in jurul valorii de 30%. Regiunile mai bogate pot veni cu cofinantari si astfel devin mai atractive pentru potentialii investitori“, a declarat Stefan Ciobanu. Regiunea Oltenia, care cuprinde judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Vilcea, este, potrivit declaratiei Marilenei Bogheanu, directoarea ADR Oltenia, una dintre cele mai slabe zone din punct de vedere al atractivitatii pentru investitori. „Sintem insa pe locul patru din cele opt regiuni la capitolul rata a somajului. Asa ca sintem destul de atractivi din acest punct de vedere“, a afirmat Bogheanu.


UE nu sprijina investitiile ineficiente


Beneficiarii acestui sprijin trebuie sa aiba in vedere faptul ca Fondurile Structurale merg pe principiul rambursarii, in sensul ca beneficiarul trebuie sa efectueze corect cheltuielile si apoi fondurile aferente cheltuielilor se deconteaza. „Beneficiarii trebuie sa constientizeze faptul ca aceste fonduri sint reale, insa trebuie cheltuie cit mai eficient, pentru ca abia dupa demararea investitiei se deconteaza fondurile aferente cheltuielilor respective. Trebuie asadar ca banii pentru investitia initiala sa fie ai beneficiarului, ca si in cazul creditelor bancare pentru masini, cind viitorul posesor al automobilului trebuie sa achite un avans“, a declarat Bogheanu. Dupa realizarea investitiilor initiale, reprezentantii Comisiei Europene vor verifica daca proiectele sustinute financiar prin fonduri structurale au fost implementate corect. „In cazul in care apar nereguli, statul român va trebui sa ramburseze sumele, cum este cazul Greciei care are de rambursat 500 de milioane de euro pentru ca nu a gestionat bine fondurile“, a afirmat Stefan Ciobanu. Suma propusa sa fie alocata României pentru 2007-2013 va fi de 336 de miliarde de euro, adica aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Din aceasta suma, Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) va fi de aproape jumatate. Din punct de vedere tehnic, rata maxima de finantare a proiectelor prin FEDR este de 75% din cheltuiala publica pe proiect. Cu toate ca sursa de finantare exista, fondurile trebuie insa atrase la nivel local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS