• Valentin Paradais, directorul ITUC INDUSTRII Motru, a fost demis de patronat • Muncitorii nu au primit decit promisiuni din partea administratiei • Potrivit reprezentantului grevistilor, Mihai Vlad, greva va continua pina la plata integrala a lefurilor restante • Patronii ITUC au incercat ieri sa obtina in instanta deblocarea conturilor ITUC
Angajatii de la ITUC INDUSTRII Motru au intrat in cea de-a treia zi de greva. Muncitorii inca nu si-au incasat salariile restante din luna iunie si refuza sa isi reia lucrul. Peste 40 de salariati, din cei 200, au continuat sa isi ceara drepturile in curtea intreprinderii, insa nu au obtinut din partea administratiei decit promisiuni. Una dintre masurile luate de patronat a fost si concedierea directorului general Valentin Paradais, insa muncitorii nu au reusit sa afle care a fost motivul demiterii. Reprezentantul protestatarilor, Mihai Vlad, fost lider de sindicat, a declarat ca i-a propus patronului Cristinel Ducu incheierea unui protocol, privind plata esalonata a salariilor restante, insa ideea nu a fost acceptata. Fiecare sofer are de primit intre 14.000.000 si 15.000.000 de lei vechi, insa sint putine sanse ca acestia sa incaseze vreun ban. Intrucit unii dintre soferi s-au plins de numarul mare de amenzi luate de la politie pentru masinile care nu au inspectia tehnica periodica efectuata, patronul Ducu, fost politist, a hotarit ca zece autoturisme sa intre in legalitate. Masinile au fost trimise la un service autorizat, pentru verificari si aducerea la zi a actelor.
Au incercat sa deblocheze conturile
Directorii ITUC Motru au incercat sa obtina ieri in instanta deblocarea conturilor firmei, pe acestea existind o poprire aplicata de Finantele Publice, pentru recuperarea unor debite. Mihai Vlad a declarat ca deocamdata nu se intrevede nici o solutie care sa conduca la incetarea protestului si la deblocarea situatiei. Mai mult decit atit, fostul lider de sindicat crede ca societatea se indreapta cu pasi siguri spre faliment. „Au venit patronul Ducu si presedintele Consiliului de Administratie, Duicu, si ne-au aratat niste hirtii de la tribunal. Nu stiu ce restante, ce plati trebuie sa faca societatea. Noi nu stim cine a facut datoriile la societate, dar stim ca s-a incasat in permanenta de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia din iunie si pina in prezent. Unde s-au dus banii? SNLO a platit in permanenta. Au inceput sa ne invaluie cu blocajul financiar si cu alte treburi din astea. La inceput au fost 700 de muncitori si au mai ramas 200. Ei spun ca trebuie sa primeasca si cei care au plecat cite ceva, ca si cei trimisi acasa mai au salarii neprimite. E vorba de 200 de milioane de lei. Ne tot spun ca nu o sa mai cistigam licitatii la SNLO, ca acum liciteaza mai multe firme si o sa fie concurenta. Pai, sa cistige cel mai bun. L-a deranjat pe patron ca am spus ca nu avem sindicat, dar cum sa avem, daca de pe 31 decembrie ne expira contractele? Fac cu noi ce vor. Pe director l-au demis, nu au vrut sa faca nici un fel de intelegere sau sa semneze un protocol, spunind ca nu se pot tine de el. Noi sintem cam terminati“, a spus liderul grevistilor. Mihai Vlad a mai declarat ca societatea si-a schimbat de mai multe ori numele, pentru a scapa de datorii si pentru a putea participa la licitatiile SNLO. Astfel, din SC TPSUT Motru a rezultat ITUC, dupa care firma a preluat denumirea ITUC INDUSTRII Motru.