-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCât va costa mielul de Paște

Cât va costa mielul de Paște

Pentru că în acest an ortodocșii sărbătoresc Paștele foarte devreme, crescătorii de animale pot onora cu greu, spun aceștia, și comenzile ferme ale clienților în privința livrării mieilor, prin urmare prețul este de așteptat să crească.

Carnea de miel va fi puțină și la un preț destul de mare, cel puțin așa spun crescătorii, care, unii dintre ei, nici măcar nu au ce tăia de Paște. Aceasta este concluzia în urma recensămintelor pe care crescătorii și le-au făcut în turmă. Fătările au început, în cele mai multe cazuri, în ianuarie, iar mieii sunt micuți. Pe cei care de-abia ating zece kilograme, fermierii nu se vor îndura să-i taie și-i vor păstra, cel mai probabil, pentru a-i vinde prin luna mai, când se așteaptă ca samsarii să se intereseze pentru export.
„Prețul va fi mai mare. Eu, cel puțin, așa cred, pentru că sunt puțini. Sunt mici, dacă vor ajunge la 12 – 15 kilograme, dar n-au cum, cum să-i faci buni de Paște?!“, a spus Alexandru Năstase, un crescător de oi din județul Olt, care estimează că prețul în piață ar putea atinge 25 lei/kg, o creștere cu 5 lei/kg față de anul trecut.
Samsarii au, în schimb, grijă să câștige la fel de mult pe spinarea crescătorilor, se plâng fermierii, care spun că în anii trecuți, când Paștele se sărbătorea mai târziu, iar mieii atingeau o greutate mai mare, li se spunea că piața cere miei micuți, acum, în schimb, li se cer miei de peste 15 kg în carcasă. „Am stat și eu de vorbă cu mai mulți colegi, și de prin Teleorman, și de prin Dolj, și spun că este 10 – 11 lei/kg în viu și vreo 20 de lei în carcasă. Lucrurile nu sunt stabilite. Se cer miei mari, peste 15 kilograme. Oricum, sub 20 lei/kg nu cred că se va vinde“, a declarat Laurențiu Luță, fermier din Olt.

„Să mergi în piețele mari implică și alte costuri…“

Prețuri bune ar obține crescătorii dacă ar ajunge în marile piețe din orașele în care se câștigă bine. „Să mergi în piețele mari îți trebuie mijloc de transport autorizat, stai câteva zile acolo, implică și alte costuri și nu face daraua cât ocaua, cum se spune“, a declarat medicul veterinar Gheorghe Bucura, președintele Asociației crescătorilor de animale din județul Olt. În sudul județului, a mai spus medicul veterinar care crește, la rândul său, de peste 20 de ani animale, crescătorii au aceeași problemă – mieii sunt micuți, nu ating greutatea cerută. Cel mai probabil crescătorii îi vor păstra și îi vor vinde la toamnă, când tot samsarii îi caută pentru export. O parte dintre crescători vor ajunge, de altfel, în târguri, unde vor funcționa puncte temporare de sacrificare, însă până la visul de a exista puncte de sacrificare la poarta fermei și magazine de producător, așa cum se vorbea în întâlnirile de promovare a programului guvernamental „Alege oaia“, e cale lungă.
DSVSA Olt încă așteaptă cererile administrațiilor locale în privința autorizării punctelor temporare de sacrificare. Cel mai probabil, cu o săptămână înainte se va hotărî de unde își vor putea cumpăra clienții miei proaspăt tăiați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS