Prima ediţie a Zilei Olteniei a fost inaugurată de frumosul port popular oltenesc şi de costumele militare purtate de armata română încă din timpul Primului Război Mondial şi până în prezent. Toate costumele populare şi uniformele, dar şi două expoziţii de artă fotografică și postere din Craiova Primului Război Mondial au fost expuse în Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, unde oamenii pot merge pentru a le admira şi a-şi aduce aminte de originile zonei noastre.
La vernisarea expozițiilor „Oltenia tradițională“, „Uniforme și efecte militare de ieri și de azi….“, a expoziţiei de artă fotografică, dar şi a celei de postere „Craiova în Primul Război Mondial“ din Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“ au participat reprezentanţii instituţiilor implicate în organizarea acestora. „Ansamblul Folcloric «Maria Tănase» a fost iniţiatorul acestei expoziţii şi mă bucur că am ajuns la un aşa eveniment minunat care se întâmplă pentru craioveni. Alături de colegii de la muzeu am hotărât să expunem costumele populare, pentru a arăta cât de mult ne pasă de patrimoniul cultural al acestei zone“, a spus Niculina Stoican, directorul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“. „Suntem în an centenar, la prima ediţie a Zilei Olteniei şi iată că avem ocazia, prin expoziţia Oltenia Tradiţională, pe care am organizat-o cu ajutorul Ansamblului Folcloric «Maria Tănase», să arătăm ceea ce a însemnat costumul tradiţional în Oltenia. Avem aici cele mai frumoase costume populare din fiecare judeţ al Olteniei“, a declarat Irinel-Adrian Cănureci, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei.
Casca Adrian – piesa simbol a colecţiei militare
Pe lângă costumele tradiţionale, o întreagă colecţie de haine militare, ce aparţine colecţionarului Leontin Flavian Ciucă, a fost prezentată în foaierul teatrului. Cei care au vizitat-o s-au putut bucura şi de o prezentare completă a acesteia, făcută chiar de către proprietar, un mare pasionat al acestui domeniu. „Este extraordinar că reprezentanţii Ansamblului «Maria Tănase» s-au gândit să îmbinăm tradiţia portului oltenesc şi tradiţia uniformelor militare, mai ales că ne aflăm în an militar. Pasiunea mea pentru tot ce ţine de tradiţia militară este una destul de veche. Am fost atras de mic de acest lucru pentru că tatăl meu a fost militar. Ulterior, am urmat şi eu cariera militară. Expoziţia începe cu uniforme din Primul Război Mondial, apoi din cel de-al Doilea Război Mondial, perioada comunistă şi uniformele din prezent. Practic, o evoluţie a acestui simbol al armatei române de la 1912 până în prezent. Cred că este o expoziție inedită, iar oamenii au ce să vadă. Este destul de greu să aduni astfel de obiecte, dar pasiunea trebuie urmată cu toate sacrificiile. Am foarte multe obiecte militare, dar nu mi-am făcut un calcul cât m-au costat toate. Cel mai de preţ obiect pe care îl am poate fi casca model Adrian, care este destul de scumpă şi foarte greu de găsit. Aceasta a salvat milioane de vieţi în întreaga lume“, a povestit Leontin Flavian Ciucă.
Casca a devenit simbol al armatei române, asimilat victoriilor de la Mărășeşti, Mărăști și Oituz. Ea a salvat milioane de vieţi ale soldaţilor de pe fronturi, în timpul Primului Război Mondial. Casca era produsă din tablă de oțel îmbogățit cu crom și nichel cu o grosime de 0,7 mm. Producția ei a început în aprilie 1915 în opt fabrici care, până la sfârșit, au produs peste 7.000.000 de bucăți. În total s-au produs până la sfârșitul războiului peste 20.000.000 de căști Adrian folosite de armata franceză, Legiunea Străină, trupele coloniale și de aliați: România, Rusia, Italia, Belgia, Serbia, Polonia, Cehoslovacia, Olanda.
Expoziţiile din foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ pot fi vizitate până mâine, iar evenimentele prilejuite de Ziua Olteniei vor continua până sâmbătă, când totul se va încheia cu Crosul Olteniei, care va începe la 9.30, în Parcul „Nicolae Romanescu“.