Sorin Ovidiu Vintu se va prezenta astazi la Directia de Cercetari Penale a IGP pentru a le furniza organelor de ancheta informatii referitoare la activitatea firmelor in care este implicat, a anuntat Ioan Rus, ministrul de interne. El a anuntat ca audierea sa de ieri de la Inspectoratul General al Politiei – Directia Politiei Economico-Financiare in legatura cu plingerea pe care a depus-o in cazul Bancii Romane de Scont (BRS), a fost aminata, cel mai probabil pina saptamina viitoare. Autoritatile i-au comunicat ca audierea este practic imposibila, intrucit verificarile privind savirsirea unor infractiuni de catre fostul director general al BRS, Teodor Nicolaescu, sint in plina desfasurare si se efectueaza la sediul respectivei banci. Omului de afaceri i s-a transmis oficial ca atit audierea, cit si prezentarea inscrisurilor nedepuse inca, dar pe care afirma ca le va folosi in sprijinul plingerii pe care a depus-o, vor avea loc in cel mai scurt timp, probabil saptamina viitoare. La sfirsitul lunii decembrie a anului trecut, Nicolaescu, care era dat in urmarire generala si internationala de citeva zile, s-a predat politiei. Inainte de a fi dat in urmarire, el fusese citat pentru audieri, politistii cercetindu-l sub aspectul comiterii infractiunii de delapidare, intrucit ar fi substituit sume de bani apartinind deponentilor.
Politia face audieri in cazul Bancii Romane de Scont
Politia va incepe audierea persoanelor implicate in scandalul Bancii Romane de Scont, dupa ce a preluat ieri de la echipa de control a Bancii Nationale a Romaniei schemele de circulatie a banilor din conturile in care au fost operate transferuri fara documente acoperitoare, au declarat surse apropiate anchetei.
Primele persoane pentru care vor fi emise citatii sint angajati ai firmelor din grupul Gelsor implicati in tranzactiile respective, au precizat sursele citate. „Sorin Ovidiu Vintu nu a fost chemat la politie, iar audierea lui a fost aminata pentru urmatoarele zile“, au afirmat sursele. Verificarile de pina acum, precizeaza aceleasi surse, au aratat ca exista o serie de „firme apropiate“ de Sorin Ovidiu Vintu implicate in transferul banilor din conturile BRS, prin contul carora au fost transferate importante sume de bani fara documente justificative.
Consiliul de Administratie al BNR a decis introducerea administrarii speciale la BRS, incepind cu 3 ianuarie 2002, in urma verificarilor care au evidentiat efectuarea unor tranzactii fara acte doveditoare. BNR l-a numit pe Ioan Hidan, reprezentant al Directiei de Supraveghere si Control, in functia de administrator special al BRS.
Vintu nu este de acord ca premierul Nastase sa se bage in operatiunile sale
Sorin Ovidiu Vintu a declarat luni seara ca nu este „absolut deloc de acord“ cu faptul ca premierul Adrian Nastase a solicitat Ministerului de Interne o evaluare a scandalului SOV: „Sint perfect de acord ca persoanele abilitate din Romania sa-si faca datoria, dar nu sint absolut deloc de acord ca premierul Adrian Nastase a solicitat acest lucru“. In opinia omului de afaceri, „clasa politica are alta treaba decit sa se ocupe de Sorin Ovidiu Vintu“.
Sorin Ovidiu Vintu a apreciat ca interventia lui Adrian Nastase nu se justifica, intrucit „subalternii sai isi fac datoria fara ca dumnealui sa-i indemne la lucru“. Admitind observatia moderatorului, potrivit careia au fost si situatii in care unii dintre subalternii premierului nu si-au facut datoria, Sorin Ovidiu Vintu a facut urmatoarea observatie: „Cu toata lipsa mea de simpatie sau lipsa de simpatie reciproca intre mine si PSD, sint si ministri foarte buni in cabinetul actual, stau linistiti si isi fac treaba“. Sorin Ovidiu Vintu s-a aratat nemultumit si de faptul ca seful executivului „s-a bagat“ in operatiunile sale cu SIF-urile: „Pai da’, n-a facut scandal la vremea aceea ca SIF-urile vor sa preia BID-ul?“. In opinia lui Vintu, acest fapt nu reprezinta o problema, dat fiind ca atit SIF-urile, cit si BID sint entitati private. „Ar fi superb ca, in Romania, oamenii politici sa faca politica, politia sa faca politie, ziaristii sa faca presa, iar eu sa-mi vad de treburile mele“, a conchis Vintu.
Nastase spune ca s-a implicat ca sef al guvernului
Premierul Adrian Nastase a afirmat ieri ca solicitarea pe care a adresat-o Ministerului de Interne privind realizarea unei evaluari a scandalului SOV a fost facuta in calitate de sef al guvernului si nu de presedinte al Partidului Social Democrat. El a mentionat ca reprezentantii clasei politice nu trebuie sa se amestece in actiunile lui Sorin Ovidiu Vintu, dar a aratat ca institutiile abilitate ale statului trebuie sa asigure transparenta actiunilor pe piata de capital si pe piata financiar-bancara pentru a evita producerea unor pagube cetatenilor sau societatilor comerciale. Adrian Nastase considera nejustificata nemultumirea lui Sorin Ovidiu Vintu: „Daca Sorin Ovidiu Vintu a fost nemultumit, aceasta este problema lui si daca el, Mihai Iacob (directorul general al Dramiral Group, n.r.) sau altii au de facut declaratii referitoare la incalcarea legii, acestea trebuie prezentate la politie si documentate cu probe. Vreau ca oamenii de afaceri din Romania sa fie prosperi, dar atunci cind banii dispar inseamna ca avem o problema la nivelul guvernului“.