0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova - gaura de 31 de miliarde in bugetul statului

UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova – gaura de 31 de miliarde in bugetul statului

• Societatea, aflata in procedura de faliment, nu mai are nimic in patrimoniu • O parte din documentele contabile par sa fi disparut fara urma


La sfirsitul anului 2003, SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova, una dintre societatile care au gestionat de-a lungul ultimilor ani destinele clubului fanion al Olteniei, a intrat in procedura de faliment. Procesul a inceput la solicitarea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, catre care firma avea datorii neachitate de 30,8 miliarde de lei. Se pare insa ca statul mai are mult de asteptat pina sa obtina in instanta recuperarea banilor, deoarece societatea in cauza nu mai figureaza cu bunuri vandabile in patrimoniu si, mai mult, o parte dintre actele contabile par sa fi disparut fara urma. De doi ani, instanta si administratorul judiciar al firmei, SC Reconversie si Valorificare Active (RVA) SRL Craiova, incearca sa faca lumina in acest caz, fara succes insa pina acum.


Administratorii dau bir cu fugitii


Inca de la inceputul demersurilor s-au ivit o serie de piedici numite „viciu de procedura“.


In prima faza, citatia trimisa pe adresa clubului nu a fost primita, sub motiv ca firma debitoare nu isi mai are sediul pe str. Unirii 86. La adresa mentionata functiona SC FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA Craiova SA. Cele doua denumiri asemanatoare pot crea confuzie si chiar asa s-a si intimplat. Trebuie spus insa ca SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova este societatea infiintata in 1997 de mai multi actionari, printre care si fratii Ilinca. Asa cum rezulta din ultima actualizare a actionariatului, datata 25 iunie 1999, asociatii erau Friedman Andreas Ladislav (cetatean german), Stefan Ilinca, Doru Stanescu, Salame Badr (cetatean libanez), Ionel Ilinca, Radu Marin, Constantin Ilinca, Gabriel Scrieciu, General Comi SA (reprezentata prin Victor Bica), SIF Oltenia, SC Transcarpathia SA (reprezentata prin Gabriel Vladucu), GMB Titanic International Trading SRL si SC DOM VICTORIA SA.


SC FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA Craiova SA este societatea infiintata in 2002 de Dinel Staicu, atunci cind omul de afaceri a preluat echipa de fotbal. Ei bine, in 2003 angajatii lui Staicu au refuzat citatia trimisa de instanta pe adresa din str. Unirii 86, pe numele societatii infiintate de Ilinca. In consecinta, justitia a trebuit sa solicite oficial la Camera de Comert adresa societatii conduse de Stefan Ilinca (cunoscut publicului ca George Ilinca). Asa au aflat ca oficial sediul social al firmei figura inca pe strada Unirii 86. In instanta au fost citati si administratorii societatii, Stefan Ilinca, Gabriel Vladucu si Victor Bica. Singurul caruia i s-a identificat adresa actuala pentru a fi chemat la tribunal este Stefan Ilinca. Ceilalti doi nu au fost de gasit citeva luni.


Unde au disparut stampila si o parte din documente?


Greutatile nu s-au terminat insa aici, pentru ca o parte din documentele contabile ale societatii parca au intrat in pamint. Intr-un proces-verbal, incheiat pe 5 aprilie 2004 intre administratorul judiciar RVA SRL si administratorul Ilinca, acesta spune ca restul actelor au ramas la sediul clubului din Unirii 86. Mai mult, nici stampila societatii nu s-a gasit pentru a fi aplicata pe acel proces-verbal. Ceilalti doi administratori citati in proces, Gabriel Vladucu si Victor Bica, au iesit si ei la rampa, dar in momentul in care au facut intimpinari prin care au cerut sa fie scosi din cauza deoarece nu ar fi participat la deciziile luate in cadrul societatii. „Vina“ a fost aruncata asupra actionarilor veniti de la TOPWAY SA. „In realitate, societatea era condusa de dl. Ilinca Stefan in colaborare cu fratii sai si ceilalti actionari veniti de la TOPWAY SA. In iunie 2000, dupa aducerea domnului Gheorghe Netoiu, s-a tinut o sedinta AGA in care a fost numit un nou consiliu de administratie, format din 11 persoane, intre care Gheorghe Netoiu, Stefan Ilinca, Constantin Ilinca, Doru Stanescu, Angela Bujor etc.“, scria Vladucu in intimpinarea facuta la instanta. Acesta a mai consemnat ca din cauza diferendelor de opinie cu Gigi Netoiu a fost exclus din CA si i s-a interzis sa mai intre pe stadion, lucrurile fiind de notorietate la vremea respectiva. La rindul sau, Victor Bica a cerut sa fie scos din cauza pe motiv ca el nici macar nu a fost convocat la sedintele de CA, neavind astfel posibilitatea sa participe la conducerea societatii.


Patrimoniul societatii – un Cielo avariat si ceva mobilier


In fine, dupa declansarea procedurii de faliment, RVA a trecut la identificarea bunurilor vandabile din patrimoniul societatii, pentru a se putea recupera macar o parte din datorii. Conform unui raport din 3 mai 2004, SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA avea in patrimoniu bunuri in valoare de 78,5 milioane de lei, din care 71,5 milioane de lei reprezentau un autoturism Cielo avariat si abandonat intr-un service DAEWOO, pentru ca nu a mai achitat nimeni cheltuielile de reparatie. Restul de sapte milioane de lei consta in mobilier mic de birou care a fost abandonat la sediul clubului de fotbal, o data cu schimbarea patronatului. In schimb, s-a stabilit ca societatea avea datorii de 33,2 miliarde de lei, din care 13,5 miliarde catre diversi creditori, iar restul -obligatii catre bugete. La sfirsitul anului 2001, societatea inregistra in acte o pierdere de 15,59 miliarde de lei. „Gaura“ era justificata prin faptul ca tot ceea ce s-a cheltuit cu salariile jucatorilor, cantonamentele si deplasarile, reprezenta mai mult decit ceea ce se obtinuse din publicitate, bilete si vinzarea de jucatori. In fine, dupa ultimul raport al RVA, din septembrie 2005, societatea nu mai figura cu nici un bun in patrimoniu, autoturismul Cielo fiind casat pentru uzura. Stefan Ilinca a declarat ca nu a mai putut recupera creantele de 9,85 miliarde de lei de la Asociatia Sportiva Fotbal Club (ASFC) Universitatea Craiova, deoarece aceasta avea si ea datorii foarte mari (28,9 miliarde de lei).


Nimeni nu-si aminteste ce s-a intimplat cu arhiva contabila


Dar cine era ASFC? Asa cum rezulta dintr-o hotarire de CA a acestei asociatii, din iunie 2000, din conducere faceau parte Stefan Ilinca (presedinte CA), vicepresedintii Gheorghe Netoiu si Nicu Gheara, precum si membrii CA Constantin Ilinca, Ionel (Jean) Nitulescu, Angela Bujor, Danut Sendrea, Linga Nicolae si Petre Deselnicu. Pina acum, acest act este singurul in care apare numele „Comandantului“ Gigi Netoiu, desi se stie ca pina la mijlocul lui 2002, cind la club a venit Dinel Staicu, el a fost finantatorul echipei. In ceea ce priveste datoriile catre bugetul de stat, este greu de spus la ora actuala cum si daca vor fi recuperate. Organele de control fiscal s-ar putea indrepta asupra administratorilor si membrilor fondatori ai ASFC, pentru atragerea raspunderii materiale si punerea sub sechestru a averilor. Din cite se pare, mare parte dintre ei sint aceiasi cu care SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova a ajuns in stare de faliment. George Ilinca si Gigi Netoiu nu au fost de gasit pentru un punct de vedere in legatura cu acest caz. In schimb, Gabriel Vladucu, unul dintre administratorii societatii, spune ca a fost deja scos din cauza in dosar. „Am pierdut foarte multi bani din fotbal. La documente eu nu am avut acces, dar stiu ca atunci cind a plecat de la club Gigi Netoiu a luat cu el si arhiva. Poate s-o fi recuperat Ilinca, pentru ca sint buni prieteni, nu stiu“, a spus acesta. Nici Doru Stanescu, partener de afaceri cu Ilinca, nu-si aminteste nimic. „Eu am fost doar actionar, nu am administrat firma. Nu stiu sa fi vazut ultimul tabel cu actionarii societatii“, a spus Doru Stanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS