Craiovenii isi vând apartamentele vechi pentru a se muta la casa. Centrele comerciale de la marginea orasului atrag in jurul lor cartiere rezidentiale cu locuinte a caror valoare ajunge la sute de mii de euro.
Imaginea cladirilor din Craiova s-a schimbat simtitor in ultimii ani. Astfel, in cartierele cu case vechi, casele boieresti sunt renovate si vopsite in culori vii. In acelasi timp, la marginea orasului, in jurul centrelor comerciale, s-au construit cartiere de lux, cu cladiri asupra carora si-a pus amprenta arhitectura occidentala. Toate acestea contureaza viziunea craiovenilor despre arhitectura potrivita statutului social pe care il au. Oferta imobiliara este insa variata: garsoniere, apartamente cu doua sau trei camere, case, toate la cheie sau in constructie.
In prezent, pretul unui metru patrat de constructie in Craiova este de aproximativ 550 de euro pentru locuintele vechi si in jur de 480 de euro pentru cele in curs de constructie.
„In Craiova, exista deja o tendinta a cumparatorilor de a achizitiona locuinte noi, in defavoarea celor vechi, care uneori sunt mai scumpe. Clientii achizitioneaza apartamente a caror constructie se va finaliza in primavara, pentru care platesc un acont si in posesia carora intra atunci când vor fi gata“, a declarat Elena Mijoiu, consultant relatii cu publicul la o agentie imobiliara.
Casele câstiga teren
In functie de statutul pe care il au si implicit de venitul anual, craiovenii opteaza pentru o locuinta mai mult sau mai putin luxoasa. Din punct de vedere locativ, se manifesta o tendinta clara pentru construire in jurul centrelor comerciale, astfel ca valoarea terenurilor din zonele respective este in progres. „De când s-a anuntat ca se va construi un nou Cash&Carry in Craiova, preturile in zona respectiva au inceput sa creasca“, a mai precizat Elena Mijoiu. Astfel, in prezent, in acea zona, terenul stradal se vinde cu pâna la 100 de euro/mp. Preturile mari tradeaza si interesul crescut al craiovenilor pentru case. „Exista o tendinta a clientilor de a-si vinde apartamentele vechi pentru a achizitiona o casa. Toti vor insa ceva ieftin, iar cei mai multi ajung sa cumpere terenuri pe care ulterior sa construiasca“, a declarat Cristina Radu, director de agentie imobiliara.
Cerere mare, oferta insuficienta
Pâna acum doi ani, piata imobiliara din România a cunoscut o crestere a preturilor relativ lenta, de maximum 5% pe an. Incepând cu 2003 insa, din cauza lipsei de spatiu locativ si a aparitiei creditelor ipotecare/imobiliare, preturile la imobiliare au cunoscut cresteri de peste 50% anual.
Piata imobiliara din Craiova a urmat si ea aceeasi tendinta. Astfel, in zona ultracentrala si centrala, costurile terenului sunt in prezent cuprinse intre 150 si 250 de euro/mp. In zona de cartiere (Catargiu, Brestei, Romanesti), pretul scade pâna la sapte euro/mp. Nici cea mai ieftina zona nu e chiar accesibila. In Romanesti, spre exemplu, sunt doua tarife. Potrivit Cristinei Radu, in zona dinspre ANL, pretul ajunge la 50 de euro/mp, in timp ce in restul zonei scade cu pâna la cinci ori. Constructia, la rândul ei, creste pretul „gospodariei“. Mihai Mehedintu, director la o agentie imobiliara, remarca inca din septembrie faptul ca in Craiova cererea de locuinte este net superioara ofertei, iar investitiile facute in constructiile noi sunt destul de rare si insuficiente pentru a acoperi cererea.
Preturi apartamente noi
Apartament 90 mp (3 camere) – 1,6 miliarde de lei
Apartament 65 mp (2 camere) – 1,3 miliarde de lei
Garsoniera 45 mp – 800 de milioane de lei