1.2 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRecuperarea medicala, mai mult decât fizioterapie

Recuperarea medicala, mai mult decât fizioterapie

Recuperarea este cea mai complexa specialitate medicala. Ea reuneste mijloace terapeutice diverse, adresate aproape tuturor ramurilor chirurgiei: reumatologie, ortopedie, neurologie, ORL, cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, nefrologie.


Dr. Carmen Firan, medic specialist in recuperare fizica si balneologie, sustine ca oamenii minimalizeaza de cele mai multe ori recuperarea medicala numind-o gresit fizioterapie si ca printre acestia se numara din pacate si medici: „Un medic de recuperare cunoaste, pe lânga tehnicile terapeutice specifice, si medicina clinica (interne, cardiologie, neurologie). Astfel, recuperarea este o specialitate infinit mai complexa decit uzanta populara de «fizioterapie», insemnând mai mult decât tratament cu curenti sau bai. Mai trist este ca si in rândul cadrelor medicale exista uneori o astfel de perceptie simplista de genul «frectii», ceea ce ma face sa ma gândesc la, iertata sa-mi fie duritatea, o crasa ignoranta medicala. La noi, din cauza unor astfel de interpretari gresite date de unii medici, bolnavii nefrologici, cardiologici sau posttraumatici au ajuns sa fie privati de etapele de recuperare. Ori, acest lucru este ca si cum ai lasa un om singur la inceputul unui drum total necunoscut, fara a cunoaste destinatia“.


Completeaza tratamentul cu medicamente


La un caz de hemiplegie (accident vascular cerebral), medicul nu trebuie sa se multumeasca doar cu faptul ca s-a depasit faza acuta si bolnavul a supravietuit cu pretul unor dizabilitati fizice, ci trebuie sa-l invete sa stea in picioare, sa-si constientizeze pozitia, sa mearga cit se poate de normal, sa-l integreze socio-familial.


Tratamentul medicamentos in discopatia lombara este insuficient sau poate avea chiar efecte adverse daca nu este combinat cu mijloace fizice de recuperare cum ar fi electro sau termoterapia si, cel mai important pentru a stabiliza coloana si a preveni un nou episod dureros, sedinte de kinetoterapie si hidrokinetoterapie, prin programe speciale de gimnastica. In suferinta artrozica a genunchiului si a soldului – o maladie des intâlnita – tratamentul cu antiinflamatoare este insuficient pâna nu se aplica mijloace fizice antialgice si antiinflamatoare. Fara tehnici de kinetoterapie pentru mobilitate, stabilitate si tonifiere musculara, acel pacient nu va putea sa duca o viata normala.


Terapii de recuperare


Specializarea „Recuperare, medicina fizica si balneologie“ cuprinde o bogata gama de mijloace terapeutice.


Electroterapia si termoterapia sint terapii pe baza de curenti electrici, respectiv prin agenti termici (cald, rece), aplicati sub forma uscata sau umeda si care se constituie in ceea ce, uzual, se numeste fizioterapie. Fizioterapia este un mijloc terapeutic mai mult sau mai putin important in recuperarea afectiunilor reumatologice (artroze, artrite, reumatism inflamator cronic), posttraumatice (contuzii, entorse, luxatii, fracturi, hematoame, cicatrici), neurologice (hemiplegii, paraplegii, pareze ale nervilor periferici), cardiovasculare (arteriopatii, venopatii), din sfera ORL (sinuzite, otite).


Biostimularea cu laseri de joasa frecventa (laserterapia) este un tratament relativ recent introdus, cu rol antialgic, antiinflamator, fibrinolitic (de rupere a fibrelor), biotrofic (refacerea tesuturilor), hemostatic. Este folosita intr-o gama larga de afectiuni reumatologice, ortopedice, neurologice, dermatologice sau care tin de ORL.


Masajul are un rol bine definit in planul terapeutic (prin efectul sau sedativ vasodilatator de stimulare a detoxifierilor si arderilor tesutului gras, de crestere a tonicitatii tesutului, miorelaxant) aplicat impreuna cu tehnicile de kinetoterapie.


Kinetoterapia si hidrochinetoterapia (terapia prin miscare cu sau fara intermediul apei) reprezinta un mijloc fundamental in managementul afectiunilor reumatismale degenerative sau inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta), afectiunilor posttraumatice neurologice (hemiplegii, paraplegii, pareza nervi periferici, scleroza multipla, boala Parkinson), prin tehnici specifice fiecarei afectiuni si stagiului evolutiv al acesteia.


Terapia ocupationala


Ergoterapia si terapia ocupationala sunt elemente terapeutice importante si indispensabile in recuperarea majoritatii afectiunilor fara de care nu se poate realiza integrarea familiala si socio-profesionala a pacientului. De exemplu, un pacient care inainte de a se imbolnavi avea abilitati deosebite la crosetat, prin terapie isi poate recupera partial sau total indemânarea.


De altfel, in Occident exista mari centre de reabilitare in cadrul carora, pe lânga mijloacele de tratament, terapia ocupationala este reprezentata prin protocoale bine puse la punct.


Balneoterapia sau cura balneara aplicata in scop profilactic, de tonifiere generala, curativ si de recuperare de doua ori pe an, foloseste factori naturali de cura, de care tara noastra beneficiaza din plin, cum ar fi ape minerale, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, namoluri, saline terapeutice.


Izvoare naturale de dioxid de carbon


România este singura tara din lume care are izvoare naturale de dioxid de carbon (mofete). Dioxidul de carbon se foloseste ca atare sau barbotat in apa, in arterite, varice, neuropatii. Emanatii de dioxid de carbon se gasesc in Covasna, Tusnad, Buzias, Harghita, Vatra Dornei, zone in care sunt amenajate statiuni balneoclimaterice cu traditie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS