11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCHIMENERG SA Craiova, pusa pe butuci o data cu privatizarea

CHIMENERG SA Craiova, pusa pe butuci o data cu privatizarea

SC CHIMENERG SA Craiova, cândva o societate viabila care avea ca domenii de activitate cercetarea-dezvoltarea in stiinte fizice si naturale, precum si producerea de ingrasaminte chimice lichide, a ajuns falimentara o data cu includerea sa in programul de privatizare. Creditorii au vândut aproape intreg patrimoniul, oamenii au ramas fara slujbe, iar AVAS este in proces cu firma care in 2001 a cumparat pachetul majoritar de actiuni.


In urma cu cinci ani, fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) Oltenia a decis sa scoata societatea la privatizare. Astfel, statul a ajuns sa vânda pachetul majoritar de actiuni (98,87%) catre SC ROTT STAR CO SRL Bucuresti, care se angajase sa plateasca un avans de 1,42 miliarde de lei in contul achizitiei, restul de 1,8 miliarde de lei urmând sa fie achitat in trei rate anuale. Conform celor declarate de factorii de raspundere, la acea data SC CHIMENERG SA era o societate care mergea relativ bine, nefiind inregistrata cu datorii fata de bugetul de stat. Trei ani mai târziu, creditorii solicitau deschiderea procedurii de faliment la societate. Dupa câteva luni de tergiversari, procesul recuperarii datoriilor a inceput.


Creditorii vor sa-si recupereze banii


Falimentul a fost deschis in februarie 2005, la solicitarea facuta de SNP PETROM Bucuresti – Sucursala PETROM Craiova, care in aprilie 2004 avea de recuperat de la debitoare creante de circa 500 de milioane de lei, aferente terenului ocupat de sediul firmei. Administratorul judiciar desemnat de instanta, SC Micro Finance SRL Craiova, noteaza pe parcursul anului 2004 ca nu a avut acces la arhiva contabila pentru a face o evaluare a bunurilor din patrimoniu. Tot anul trecut, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), mostenitoarea defunctei APAPS, a trimis instantei o adresa prin care aducea la cunostinta ca statul a redevenit actionar majoritar al SC CHIMENERG SA, ca urmare a desfiintarii contractului de vânzare de actiuni catre SC ROTT STAR CO SRL Bucuresti, care nu ar fi respectat conditiile impuse la privatizare. Dupa deschiderea procedurii de faliment, administratorul judiciar a depus impotriva societatii bucurestene o intâmpinare prin care reclama ca firma ar avea catre SC CHIMENERG SA datorii de 2,8 miliarde de lei. La rândul sau, AVAS a cerut sa se inscrie pe lista creditorilor cu creante de circa 7.000 de dolari, pentru datoriile pe care societatea la care redevenise actionar majoritar le are catre fondul asigurarilor de sanatate. In fine, la masa credala s-a inscris si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, care reclama creante de 3,3 miliarde de lei. Tabelul final al creditorilor este insa in curs de finalizare.


Activele importante, scoase la vânzare


Trebuie spus ca, din câte se pare, sunt slabe sanse sa se recupereze acesti bani. Pe parcursul anului 2004, inaintea deschiderii procedurii de faliment, in contul creantelor inregistrate DGFP Dolj a pus sub sechestru si a vândut majoritatea bunurilor aflate in patrimoniul SC CHIMENERG SA. Atunci, societatea avea debite in valoare totala de circa 3,2 miliarde de lei. Bunurile aflate sub sechestru erau un laborator central, o hala de lichefiere si o sera de testari agrochimice. Cel mai mare pret s-a obtinut prin vânzarea laboratorului si a halei, adjudecate la 605,5 milioane de lei, inclusiv TVA. Au urmat, ca valoare a pretului de vânzare, sera – adjudecata pentru 110 milioane de lei, inclusiv TVA, apoi o cladire-atelier sechestrata in martie 2004, pentru care un cetatean din Isalnita a platit, cu tot cu TVA, 53 de milioane de lei. Cu toate acestea, DGFP nu si-a recuperat inca toate debitele restante, care s-au reactualizat. Sorin Cojoaca, director la Administratia Finantelor Publice (AFP), Sectia Comunala nr.1 Craiova, a precizat: „Mai avem debite de recuperat, cu toate ca am vândut deja o parte din bunurile puse sub sechestru. Au mai ramas de valorificat stocuri de materie prima, pe care nu am reusit sa obtinem un pret bun“.


Dupa ultima evaluare, SC CHIMENERG SA ar mai avea in patrimoniu bunuri de aproximativ 400 de milioane de lei. In fostul sediu al societatii, vândut de DGFP Dolj, functioneaza acum SC CHIMENERG NOVA SA, infiintata de oameni cu activitate in acelasi domeniu si la care am aflat ca director este Nicu Iobacioiu, fostul contabil-sef al vechii firme.


Firma cumparatoare a dat in judecata APAPS


Societatea care a cumparat CHIMENERG in 2001, SC ROTT STAR CO SRL Bucuresti, continua sa aiba legaturi in toata aceasta poveste. Reprezentantul firmei, Elena Petrescu, a dat in judecata APAPS la Tribunalul Bucuresti si cere 4,7 miliarde de lei pentru investitiile pe care pretinde ca le-a facut la CHIMENERG, plus daune de doua miliarde de lei. De altfel, inclusiv directorul AFP Craiova, Sorin Cojoaca, spune ca a fost dat in judecata de aceasta societate.


„M-au dat si pe mine in judecata, pentru ca le-as fi stricat afacerea prin executarea silita a SC CHIMENERG. Cereau daune de cinci miliarde de lei, dar au pierdut procesul“, a afirmat Cojoaca.


Tot el a spus ca „pina sa se privatizeze, societatea mergea bine“, neavând nici o datorie fata de DGFP Dolj. La rândul sau, Marin Nicoli, fostul director al APAPS Oltenia, a spus ca nu are nici o legatura cu privatizarea SC CHIMENERG SA (chiar daca este reclamat nominal ca ar fi bagat pe gât cumparatorilor conditii neacceptabile la privatizare). „Contractul s-a negociat in 2000 si s-a semnat in 2001. Eu nu eram atunci, asa ca nu pot sa va dau amanunte. Dar exista o procedura la astfel de privatizari. Existau tipizate cu declaratii notariale din partea cumparatorilor, prin care aratau ca stiu ce cumpara“, a declarat Nicoli. In fine, Elena Petrescu nu a fost de gasit la sediul specificat al firmei. La acea adresa, din Sectorul 5 Bucuresti, nu figureaza nici un numar de telefon. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante (actualizat la 30 septembrie 2005), SC ROTT STAR CO SRL figura cu datorii catre bugetul de stat de 234.354 RON (2,3 miliarde de lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU