9 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateObezitatea, problemă de sănătate publică în România

Obezitatea, problemă de sănătate publică în România

Mai bine de jumătate din români sunt supraponderali sau obezi. Statisticile arată că ţara noastră ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor. Nici la capitolul obezitate infantilă nu stăm mai bine. Datele Organizației Mondiale a Sănătății ne clasează tot pe nefericitul loc trei. Obezitatea este o problemă de sănătate publică în România. Kilogramele în plus nu înseamnă doar o problemă estetică. Boli de stomac şi ficat, hipertensiune arterială, tulburări respiratorii, probleme cu articulaţiile sunt cele mai frecvente efecte ale obezităţii

Principiile alimentare ale românilor sunt tot mai nesănătoase. Trecuți de la alimente primite cu porția pe cartelă la abundenţa din hipermarketuri, românii au ajuns să mănânce haotic și nesănătos. Statul este, în mare parte, nepăsător la starea de sănătate a oamenilor. Dacă în alte țări populația este încurajată să mănânce sănătos, să aleagă produsele potrivite, la noi se acordă prea puțină importanță acestui capitol.
La nivel internaţional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016, peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 de milioane erau obezi. OMS recunoaşte că, în acest secol, obezitatea are o prevalenţă egală sau mai mare comparativ cu malnutriţia şi bolile infecţioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, în 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză. Obezitatea este o boală cronică, având o prevalenţă foarte mare şi care afectează bărbaţi şi femei de toate rasele şi vârstele. Preobezitatea şi obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică şi au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi tratament şi îngrijiri corespunzătoare.

„În Europa, incidenţa în creştere a obezităţii la copii provoacă o îngrijorare aparte. Obezitatea la copii este recunoscută a fi un factor predictiv cert al obezităţii la adult, mai ales în cazul copiilor foarte obezi din părinţi obezi. Obezitatea la copii este o importantă problemă de sănătate publică şi acest lucru a fost întărit de prevalenţa în creştere a obezităţii la adult, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Este o problemă serioasă deoarece creşte riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer. În unele cazuri apar chiar şi probleme psihologice. Pentru societate în ansamblul ei, obezitatea are costuri directe şi indirecte ce împovărează sistemul de sănătate şi resursele sociale“, spun medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj.

„Trebuie evitat cât mai mult fast-food-ul“

Oamenii trebuie educați să facă alegeri alimentare corecte. Americanizarea societă­ții și, implicit, a alimentației a introdus printre tineri o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul, atrag atenția medicii, care spun că este foarte important cum alegem mâncarea de zi cu zi. Există tot felul de strategii de marketing folosite de marile branduri, al căror scop este să ne atragă cu orice preț.

„Alegi alimentele nu pentru că sunt sănătoase, ci pentru că îți atrag atenția prin reclame, prin ambalaj. Prin publicitate ți se induce ideea că atunci când cumperi un produs ești mai puternic, mai bun. În plus, firmele folosesc și programe de fidelizare, cumperi ceva și ți se dă al doilea produs gratis, deși produsele nu sunt dintre cele sănătoase, iar oamenii profită și cumpără cam orice. Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor. Trebuie să se știe că primul ingredient care apare pe etichetă este cel de bază. Dacă avem un pateu de ficat și primul produs trecut este slănina de porc, trebuie să știm că în proporție de peste 50% pateul conține asta. Trebuie să știm să alegem între un cașcaval care are o cantitate mare de calciu, dar o cantitate mult mai mare de grăsimi și calorii, și brânza de vacă, mult mai sănătoasă, sau un pahar cu lapte. Trebuie evitat cât mai mult fast-food-ul. Este foarte greu, dar trebuie să stabilim o regulă prin care să consumăm acest gen de mâncare doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar“, a mai spus medicul nutriționist Flavia Vasile.

„Obezitatea copilului este puternic asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet“

România ocupă locuri fruntaşe în ceea ce priveşte prevalenţa consumului zilnic de băuturi îndulcite. Adolescenţii din România ocupă ultimele poziţii în Europa în privinţa activităţii fizice zilnice. Comportamentele sedentare sunt mai frecvente cu cât vârsta copilului este mai mare, copiii din România având printre cele mai mari prevalenţe ale comportamentelor sedentare. România este singura ţară europeană în care comportamentele sedentare se întâlnesc mai frecvent la familiile cu nivel socio-economic crescut.
Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate din Bucureşti arată în Raportul Naţional de Sănătate a Copiilor şi Tinerilor din România 2016 că supraponderea şi obezitatea din perioada copilăriei conduc la serioase probleme de sănătate în perioada adultă.

„Obezitatea copilului este puternic asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice şi degradarea stării de bine psiho-sociale, incluzând tulburări alimentare, relaţii sociale precare şi dezavantaje educaţionale. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal“.

„Soluția este să învățăm să ne întoarcem la hrana și alimentele simple“

Greșelile alimentare pleacă din familie, de la lipsa de informare și conștientizare a faptului că ceea ce mâncăm ne poate ajuta organismul sau ne poate dăuna pe termen lung. Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia. Cele mai multe greșeli apar din cauză că nu se respectă orele de masă. Se mănâncă haotic.

„Peste tot se promovează tot mai multe diete, programe de fitness, pastile și ceaiuri minune, metode inovatoare care promovează slăbirea. Și totuși, numărul persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate crește! Conform specialiștilor de la OMS, numărul de persoane supraponderale s-a dublat în ultimii 20 de ani, iar trendul este în continuă creștere. Asta deoarece procentul «caloriilor goale» din totalul potențialului energetic al alimentelor a crescut prin superprocesarea și aditivarea produselor finite, dar și prin chimicalizarea și forțarea procesului de creștere al produselor prime. Soluția este să învățăm să ne întoarcem la hrana și alimentele simple. Alimentația și modul în care ne hrănim trebuie făcute ținând cont de bioritmul natural al organismului. Trebuie evitată supraalimentarea. Este indicat să cumpărăm și să consumăm alimente din surse cât mai sigure. Se recomandă alegerea alimentelor integrale în locul celor rafinate, reducerea la maximum trei grupe alimentare prezente în farfurie la o masă. Foarte important este și modul în care facem asocierile alimentare“, a precizat Mihaela Roșianu, medic de medicină generală și terapeut nutriționist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS