Vesti bune pentru iubitorii de pizza. Cercetatorii italieni au constatat ca o pizza pe saptamâna reduce cu o treime riscul producerii unui infarct. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o echipa de specialisti de la Institutul Mario Negri si de la Universitatea din Milano, studiu publicat de „European Journal of Clinical Nutrition“. Echipa de cercetatori condusa de Carlo La Vecchia a examinat legatura intre consumul de pizza si riscul aparitiei unui infarct. In total, au fost examinati 507 pacienti care au suferit un infarct miocardic acut si 478 de persoane sanatoase. „Spre deosebire de neconsumatorii de pizza (care manânca mai putin de o pizza pe luna), persoanele care consuma acest aliment in mod regulat sau frecvent (doua portii pe saptamâna), prezinta un risc de infarct redus cu 36, respectiv 56 la suta“, a explicat La Vecchia. In opinia specialistilor, 100 de grame de pizza contin aproximativ 50 de grame de carbohidrati, 20 de grame de pasta de tomate, 20 de grame de mozzarella, patru grame de ulei de masline, doua grame de praf de copt, plus alte condimente diverse. „Unele ingrediente, precum pasta de tomate si mozzarella, si unele substante nutritive si micronutritive continute de pizza au demonstrat un efect favorabil asupra riscului aparitiei bolilor cardiovasculare“, a spus Silvano Gallus, cercetator la Mario Negri.
Pizza protejeaza impotriva cancerului
Consumul de pizza reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, potrivit rezultatelor unui studiu epidemiologic efectuat de cercetatorii din cadrul Institutului Farmacologic din Milano. Dupa cum informeaza site-ul casa-pizza.com, 3.315 italieni care aveau o tumoare la aparatul digestiv sau la gât au fost chestionati in legatura cu obisnuintele lor alimentare. Raspunsurile au fost comparate cu cele ale unui esantion de 5.000 de pacienti care prezentau altfel de afectiuni. Rezultatul a fost unul surprinzator: s-a dovedit ca majoritatea celor care consuma pizza mai mult de o data pe saptamâna prezinta un risc mai mic de a se imbolnavi de cancer decât cei care nu consuma niciodata acest aliment sau o fac foarte rar. Potrivit cercetatorilor, consumul de pizza scade in mod vizibil riscul aparitiei unei tumori la cavitatea bucala, la esofag sau la colon. „Se cunoaste deja ca sosul de rosii este considerat ca un aliment ce protejeaza impotriva anumitor tipuri de tumori, insa nu ne asteptam ca pizza, ca si aliment in sine, sa poata aduce o protectie atât de mare“, a declarat Silvano Gallus, bio-statistician si coordonatorul cercetarii.
„Pizza ar putea fi un indice al unui stil de viata si alimentatie corecta, o versiune italiana a regimului mediteranean, bogat in ulei de masline, fibre, legume, fructe, faina si produse neprelucrate industrial“, a precizat epidemiologul milanez, Carlo La Vecchia.
Pizza „Patru anotimpuri“
Ingrediente:
1 aluat fraged (frantuzesc), 4 linguri pasta de tomate, 1 lingura oregano, 6 linguri cascaval ras, 8 rosii oparite, 100 g. creveti, 100 g. carne de pasare, 100 g. sunca fiarta taiata fâsii, 100 g. salam, 1 conserva mica de ciuperci, o jumatate de kg ardei rosu si verde taiati fâsii, sare, piper macinat proaspat, 200 g. mozzarella.
Mod de preparare
Aluatul se prepara, se intinde si se unge uniform cu pasta de tomate, apoi se presara cu oregano si cascaval. Se incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius, se oparesc rosiile, se decojesc si se aseaza pe aluatul taiat felii. Crevetii, carnea de pasare, (in fâsii), sunca, salamul, ciupercile si ardeii se astern peste rosii, se condimenteaza cu sare si piper. Se acopera cu mozzarella si se pune in cuptor pentru 15-20 de minute. Durata de pregatire o ora.
Mod de servire
Se serveste cu vin sec, rosu.