-2.7 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDoar 25.000 dintre romanii care lucreaza in strainatate au contracte de munca

Doar 25.000 dintre romanii care lucreaza in strainatate au contracte de munca

Mai putin de 25.000 dintre muncitorii romani care lucreaza in strainatate au contracte si permise de munca, restul – al caror numar este greu de estimat – fiind angajati „la negru“, din cauza lipsei unor acorduri interstatale privind migratia fortei de munca, a declarat ieri Ramona Veleanu, vicepresedinta Federatiei Sindicatelor Constructorilor „Familia“.

Pina in prezent, Romania a semnat astfel de acorduri cu opt tari, dar numai trei dintre conventii au intrat in vigoare (doua cu Germania si una cu Elvetia), celelalte (doua cu Ungaria, cite una cu Portugalia si cu Luxemburg), fiind in faza de elaborare a metodologiilor In baza conventiilor aflate in vigoare, 19.000 de romani lucreaza in Germania, iar alti 70 in Elvetia. 5.000 de romani muncesc in Israel, in baza unor contracte incheiate de firme romanesti cu societati israeliene si avizate de Ministerul roman al Muncii, a spus Veleanu. „Este nevoie de conventii interstatale privind migratia fortei de munca pentru ca romanii care doresc sa lucreze in alte tari sa poata obtine dreptul de munca, altfel ei vor munci la negru, in conditii mult mai proaste decit ceilalti salariati, fara protectie sociala si fara posibilitatea de a se apara in cazul unor abuzuri din partea angajatorilor“, a explicat Veleanu. Ea a adaugat ca, in prezent, mii de romani muncesc fara forme legale in diferite state ale lumii, dar ca numarul lor este aproape imposibil de estimat. Totodata, autoritatile romane au eliberat permise de munca pentru cetateni straini care lucreaza in Romania.

Cei mai multi provin din Turcia sau din tarile arabe, iar alti 600 vin din state membre ale Uniunii Europene, in special Franta (in jur de 200 de permise) si Italia (170 de permise). Presedintele federatiei, Dan Cristescu, a afirmat ca, in prezent, este in discutie un proiect de conventie cu Italia, prin care ar fi puse anual la dispozitia muncitorilor romani in jur de 20.000 de locuri de munca in Italia. „In acelasi timp, italienii – mai ales cei din zona Treviso – sint interesati de migrarea capitalului spre Banatul romanesc, pentru investitii in constructii, incaltaminte si croitorie. Acest proiect ar putea incepe in primavara acestui an“, a mai spus Cristescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS