-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDeshidratarea, simptome şi tratament

Deshidratarea, simptome şi tratament

Deshidratarea apare atunci când o persoană pierde destul de multe lichide, astfel încât corpul nu mai are suficiente fluide pentru a-şi îndeplini funcţiile normale. Dacă fluidele pierdute nu sunt înlocuite poate interveni deshidratarea. Cauzele frecvente ale deshidratării includ diareea, vărsăturile, febra sau transpiraţia excesivă. Dacă o persoană nu bea suficiente lichide atunci când vremea este caldă sau când face exerciţii fizice, se poate deshidrata. Oricine poate suferi de deshidratare, dar mai ales copiii mici, adulţii în vârstă şi persoanele cu boli cronice sunt cele mai expuse riscului.
Este vară şi, odată cu temperaturile în creştere, riscul de deshidratare a organismului creşte simţitor. Chiar dacă senzaţia de sete este cea care indică nevoia de apă a organismului, mai sunt câteva semne care îţi arată faptul că trebuie să măreşti cantitatea de lichide pe care o consumi. Trebuie să iei măsuri atunci când ai gura uscată, urina este mai închisă la culoare, pielea este uscată, tensiunea arterială este scăzută.
Gura uscată este alt mod prin care corpul tău îţi spune că este deshidratat, deoarece producţia de salivă scade atunci când cantitatea totală de lichide din organism scade. Alt lucru pe care îl vei observa în acest caz poate fi şi respiraţia urât mirositoare. Din fericire, acest lucru semnalează o deshidratare uşoară, aşa că în permanenţă e bine să ai cu tine o sticlă cu apă din care să bei regulat, chiar dacă nu ţi-e sete, potrivit www.csid.ro
Cu cât cantitatea totală de apă din organism este mai mare, cu atât urina va fi mai deschisă la culoare. Dacă observi că are mai degrabă culoarea ceaiului negru, înseamnă că este foarte concentrată şi atunci este clar că ai nevoie să bei mai multă apă, pentru a remedia această problemă. Dacă nu bei suficientă apă, rinichii nu pot lucra eficient pentru a elimina toxinele din organism. De asemenea, dacă urinezi mai rar înseamnă că rinichii nu primesc suficientă apă pentru a transporta deşeurile din corp. În cazul în care urina este prea concentrată, deşeurile minerale rămân împreună şi în acest fel apar pietrele la rinichi.
Pielea este cel mai mare organ din corpul tău şi este normal să aibă nevoie de o cantitate mare de sânge pentru a funcţiona corespunzător. Dacă observi că ai pielea mai uscată decât de obicei înainte de a pune mâna rapid pe o cremă hidratantă care speri să rezolve problema, mai bine ai mai bea nişte apă. Pielea uscată este adesea un semn de deshidratare, aşa că profită de vară şi adaugă mai multe fructe şi legume în dietă, pe lângă cei doi litri de apă pe care ar trebui să îi consumi zilnic.
Mai mult de jumătate din sângele din organism este plasmă, partea lichidă a acestuia. Plasma este alcătuită din apă, proteine şi sare. Fără suficientă apă în plasmă, sângele tău va deveni mai concentrat şi va fi mult mai dificil să curgă prin corp spre organele care au nevoie de el şi astfel se va mări tensiunea arterială.
La fel ca sistemul renal, sistemul digestiv necesită multă apă pentru a funcţiona fără probleme. Apa permite hranei să se deplaseze prin intestine, şi îţi păstrează, de asemenea, intestinele sănătoase şi eficiente. Constipaţia ar putea fi un semn că nu există suficient lichid pentru a transporta deşeuri prin şi din organism.

Tratamentul deshidratării pe grupe de vârstă

Singurul tratament eficient pentru deshidratare este să se înlocuiască lichidele şi electroliţii pierduți. Tratamentul potrivit pentru deshidratare depinde de vârstă, severitatea deshidratării şi de cauza acesteia.
Deshidratarea la copiii bolnavi se face prin folosirea de soluţii de rehidratare orală, care conţin apă şi săruri în proporţii specifice, atât pentru refacerea lichidelor, cât şi a electroliţilor şi uşurează procesul digestiei. Se va face excepţie dacă medicul recomandă altceva, dar în general, copiilor care au vărsături, diaree sau febră li se vor administra soluţii de rehidratare orală în cantităţi mici de soluţie la intervale constante de timp – o lingură la câteva minute, de exemplu. Indicat ar fi ca lichidele să aibă temperatura camerei. Cel mai bun lichid pentru un copil deshidratat, bolnav, este soluţia de rehidratare orală (nu apa potabilă întrucât aceasta nu furnizează electroliţii esențiali). Evitaţi să-i oferiţi copilului lapte, sucuri, băuturi care conţin cafeină, gelatine etc., ce pot agrava simptomele şi care nu ameliorează deshidratarea, potrivit www.sfatulmedicului.ro.
Cei mai mulţi dintre adulţii care suferă de deshidratare moderată până la severă cauzată de diaree, vărsături şi febră pot îmbunătăţi starea generală prin consumul suplimentar de apă potabilă. Apa este cea mai bună alegere întrucât alte lichide cum ar fi sucurile de fructe, băuturile carbogazoase sau cafeaua pot înrăutăţi diareea.
Deshidratarea la sportivii de toate vârstele se face tot cu apă rece. Băuturile pentru sportivi care conţin electroliți şi o soluţie de carbohidraţi pot fi de ajutor. Nu este nevoie să se adauge sare, deoarece prea multă sare poate duce la deshidratare hipernatremică.
Copiii şi adulţii grav deshidrataţi ar trebui să fie trataţi de urgenţă pentru a primi săruri şi fluide, intravenos, mai degrabă decât pe cale orală. Hidratarea intravenoasă oferă corpului apa şi substanţele nutritive esenţiale mult mai rapid decât o fac soluţiile orale – fapt esențial când viaţa unei persoane se află în pericol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS