8.4 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCentrele de permanenta - intre contestare si realizare

Centrele de permanenta – intre contestare si realizare

Acordarea asistentei medicale in timpul noptii si al sarbatorilor legale stirneste nemultumiri. Presedintele Colegiului Medicilor Dolj, Doru Dobrescu, spune ca decizia organizarii unor centre de permanenta s-a luat fara sa se asigure finantarea logisticii acestora – electricitate, apa, caldura, telefon, truse de urgenta, materiale de schimb, localuri si salariile asistentelor: „Practic, punctul de urgenta functioneaza in cabinetul unui medic, prin rotatie, iar acesta este nevoit sa asigure finantarea cheltuielilor pe care prevederile legislative nu le acopera“. Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj si ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj sint insa de alta parere. Presedinta CJAS Dolj, Elena Dumitrascu, spune ca, potrivit normelor de aplicare a contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale in 2002 pentru asigurarea permanentei serviciilor medicale in aceste centre, medicii primesc puncte in functie de care CJAS ii finanteaza. Din acesti bani, medicii care se asociaza in centrele de permanenta trebuie sa plateasca tot ceea ce se consuma: electricitate, truse medicale, salariile asistentelor etc.

Trei centre de permanenta in Craiova, nici unul in 11 comune

Directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, Constantin Ecobici, spune ca exista specificata modalitatea de plata a acestor servicii realizate de medicii de familie, peste program. „In Craiova functioneaza deja trei astfel de centre – in Craiovita Noua, in Brazda lui Novac si in centru, acolo unde exista grupate mai multe cabinete medicale care pot prelua prin rotatie sarcina asigurarii asistentei medicale permanente“. Potrivit directorului DSP Dolj, in zilele urmatoare va fi definitivata strategia asigurarii asistentei medicale permanente si in restul judetului. „In celelalte orase unde exista statii de ambulanta si camere de garda nu vor mai fi organizate centre de permanenta deoarece urgentele sint rezolvate de acestea. La fel si acolo unde exista substatii de salvare. Sint 14 astfel de cazuri – la Amarasti, Brabova, Dabuleni etc.

Alte peste 40 de comune vor avea centre de permanenta. Ramin 11 comune ai caror locuitori trebuie sa apeleze tot la Serviciul de Ambulanta din alte localitati deoarece nu au decit un singur medic, care nu poate fi pus sa lucreze nonstop, iar distanta mare pina la cea mai apropiata localitate face ineficient orice grupaj. Un asemenea caz este la Botosesti-Paia“.

Constantin Ecobici considera ca sistemul centrelor de permanenta nu e perfect. „La Craiova, aceste centre pot deveni o cheltuiala in plus deoarece exista deja Servicii de Ambulanta si de Urgenta. Practic, platim in doua parti pentru acelasi obiectiv – urgentele medicale. Cred ca Salvarea si Urgenta sint mai utile decit centrele de permanenta.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS