Edilul oraşului Rovinari, Robert Filip, şi-a propus să organizeze un protest amplu, în cazul în care guvernul va decide în perioada următoare să redeschidă depozitul de cărbune de la Cariera Roşia, din vecinătatea localităţii. De aproape zece ani, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi acum Complexul Energetic Oltenia încearcă să amenajeze un nou depozit de cărbune pentru Cariera Minieră Roşia. Din diferite motive, depozitul nu a mai fost amenajat nici până în ziua de astăzi. Vechiul depozit se află chiar la marginea oraşului, lângă un bloc de locuinţe. Noul depozit se află în curs de construire în extravilanul comunei Fărcăşeşti, vecină cu oraşul Rovinari. Deşi an de an se alocă fonduri pentru finalizarea lucrărilor la noul depozit, nimeni nu ştie de ce nu mai este finalizat, nici măcar şefii Complexului Energetic Oltenia, care au anunţat recent că se fac ultimele lucrări la noul depozit al Carierei Roşia. Anunţul a fost transmis an de an.
Depozitul vechi este închis
După insistenţe venite chiar din partea Gărzii de Mediu, vechiul depozit a fost închis în urmă cu doi ani. În mod surprinzător, a fost redeschis provizoriu în toamna anului trecut, pentru că nu exista un loc pentru a depozita cărbunele extras la Cariera Roşia şi necesar pentru funcţionarea grupurilor energetice ale Termocentralei Rovinari. Anul trecut, guvernul a anunţat că până în 2019 vechiul depozit de cărbune al Carierei Roşia va fi deschis în perioada de iarnă pentru a asigura stocurile de cărbune în vederea producerii de energie electrică. Prin urmare, primarul din Rovinari, Robert Filip, se aşteaptă ca şi anul acesta depozitul să fie redeschis temporar. Edilul spune că poluarea în zonă este una greu de suportat de către locuitori. Praful de cărbune şi zgomotul le fac viaţa foarte grea locuitorilor oraşului. Robert Filip a anunţat că a discutat cu şefii Ministerului Mediului, însă a primit un răspuns evaziv legat de situaţia depozitului de cărbune de la marginea oraşului.
Şi-a cumpărat un cort, să poată protesta zi şi noapte
Robert Filip a spus că şi-a cumpărat inclusiv un cort pe care îl va monta lână vechiul depozit de cărbune şi va protesta acolo: „L-au închis, să rămână închis. Lucrează de ani de zile la noul depozit şi îl finalizează în fiecare an. Nu ştiu de ce durează atât lucrările la un asemenea obiectiv, dar dacă vor redeschide vechiul depozit, pentru că vine iarna şi producerea de energie ţine de siguranţa naţională, eu o să protestez în cort, acolo. Nu se poate aşa ceva. Vreau să scot 5.000 de oameni pe străzile oraşului. Cetăţenii nu mai suportă pulberea de cărbune din apartamente. Nu îşi pot pune rufele la uscat, nu îşi pot deschide ferestrele, nu îşi pot scoate copiii afară, în zona respectivă. Cei de la CEO au spus că fac un depozit nou, să îl facă şi să nu îşi bată joc an de an. Voi anunţa inclusiv organizaţiile nonguvernamentale de mediu, dacă vor redeschide vechiul depozit şi vom organiza un protest amplu. Vedem ce se întâmplă“, a declarat Robert Filip, edilul din Rovinari.