Un barbat din localitatea doljeana Murgasi ameninta ca va trece la executarea silita a executorului judecatoresc Titi Balaci, deoarece nu are alta cale de a-si recupera banii.
Petre Vasile din satul Velesti, comuna doljeana Murgasi, spune ca in anul 2002 a vândut 10.000 kg de grâu unei mori din Busteni. „Am incheiat o conventie civila cu morarul David Preda, care se angaja sa-mi plateasca contravaloarea grâului in termen de trei luni de la incheierea conventiei“, a declarat Petre Vasile. Timpul a trecut si proprietarul cerealelor nu si-a mai primit banii de la cumparator, vazându-se nevoit sa apeleze la instanta de judecata. „Pentru ca persoana respectiva nu s-a achitat de angajamentul convenit, am actionat-o in instanta, unde am primit câstig de cauza. Prin sentinta definitiva si irevocabila, acesta a fost obligat la plata cantitatii ce i-am livrat-o“, a adaugat Vasile. Si dupa ce judecatorii i-au dat dreptate, doljeanul a mai avut de asteptat, fiindca morarul nu s-a grabit sa-i dea banii datorati.
La executor
Ca sa-l oblige sa-si plateasca datoria, omul a mers la un executor judecatoresc, nimeni altul decât Titi Balaci. „Vazând ca nu cauta a se achita de obligatie, am apelat la domnul executor judecatoresc Titi Balaci. Acesta mi-a cerut sa-i aduc de la primarie un act cu bunurile mobile si imobile detinute de debitor, lucru pe care l-am facut. Mi-a cerut sa-i pun la dispozitie mijloc de transport in vederea deplasarii la executare. In momentul in care am venit cu mijlocul de transport, domnul executor mi-a spus ca nu mai merge, deoarece numitul David Preda a adus o suma de bani si ca s-a angajat sa-si achite datoria cât poate de repede“, a povestit Petre Vasile.
„Nu eu i-am oprit cele sase milioane“
Intr-adevar, Petre Vasile a reusit sa recupereze mare parte din datorie. Nemultumirea lui este ca din 2003, de când a depus dosarul de executare, si pâna in prezent, nu a primit toti banii. El spune ca mai are de incasat o diferenta de 6.311.745 de lei si ca executorul nu mai insista in recuperarea acestor bani, desi el a platit toate taxele aferente executarii silite. „In luna februarie 2005, când m-am deplasat la biroul dumnealui, am fost tratat cu dispret. M-a facut sa astept trei ore, iar in final m-a trimis sa mai platesc o taxa la judecatorie pentru a-mi face calculul sumei primite“, a spus Petre Vasile. Dupa lungi asteptari, barbatul a revenit in luna octombrie la biroul executorului, dupa ce in prealabil a cerut si Camerei Executorilor Judecatoresti de pe lânga Curtea de Apel Craiova sa-i lamureasca problema. De aici a primit raspuns ca „in urma somatiei de plata, debitorul a achitat o mare parte din suma, ramânând de recuperat o diferenta de 6.311.745 de lei. Intrucât pâna in prezent debitorul nu a pus la dispozitia executorului judecatoresc dovada achitarii integrale a debitului, executarea silita va continua prin urmarirea silita a imobilului proprietatea pârâtului“. Lucru sustinut si de Titi Balaci. „Legea nu-mi permite sa opresc banii oamenilor, numai ca dumnealui trebuie sa staruie in executare, iar cel datornic sa depuna banii. Faptul ca ma reclama nu ajuta cu nimic, trebuie sa inteleaga ca nu eu i-am oprit cele sase milioane de lei“, a declarat Balaci.
Insa problema este ca si executorul trebuie sa „staruie in executare“, ca sa folosim propriile sale cuvinte. „Daca David Preda nu da banii, nu inteleg de ce domnul executor nu trece la executarea bunurilor respectivului?“, se intreaba Petre Vasile. Ne intrebam si noi…