– Pâna nu de mult se credea ca Titan este cel mai mare dintre satelitii sistemului solar, dar cercetatorii au aratat ca atmosfera lui este mai densa decât s-a crezut, Titan fiind de fapt putin mai mic decât Ganymede.
– Pe Marte exista calote de gheata ce rezista pe tot parcursul anului, situate la ambii poli. De asemenea este posibila existenta ghetii si in interiorul planetei.
– Cel mai inalt munte din Sistemul Solar se gaseste pe Marte. Se numeste Olympus Mons si atinge o inaltime de peste 24 Km.
– Fortele de atractie dintre Pamânt si Luna au determinat incetinirea vitezei de rotatie a Lunii si a Pamântului, fenomenul continuând si in zilele noastre. Din aceeasi cauza Luna se departeaza usor de Terra.
– Fenomenul de flux-reflux este datorat fortelor gravitatio-nale dintre Pamânt si Luna.
– Topirea rapida a ghetarilor in Alaska poate determina literalmente inaltarea pamântului, generând astfel puternice cutremure.
– Un observator situat la Polul Sud poate furniza fotografii la fel de clare ca telescopul spatial Hubble la doar o fractiune din costurile acestuia.
– Rotatia planetei Venus este oarecum neobisnuita deoarece este foarte lenta (243 zile pamântesti = o zi pe Venus) si in acelasi timp in sens invers fata de cea a celorlalte planete.
– Mercur este a doua planeta ca densitate din sistemul solar dupa Terra. De fapt densitatea terestra se datoreaza in mare parte compresiei gravitationale; daca nu ar fi existat aceasta, Mercur ar fi fost mai dens decât Pamântul.
– Coroana solara se extinde in spatiu pe milioane de km si este vizibila doar in timpul eclipselor, temperaturile atingând aici valori de peste 1.000.000 grade Kelvin.